AdvertorialeInterviuOrhei

Eugenia Ţapu: Aici îţi poţi face un viitor stabil fără să ai griji ce va fi după

Eugenia Ţapu e una dintre tinerele care se pot mândri deja cu un loc de muncă stabil, în condiţii comparabile cu cele din Occident şi bine plătit. Este din Teleneşti şi de nouă luni e angajata fabricii de cablaje auto din Orhei (SE Bordnetze SRL). 

 

R: Cum aţi ajuns să activaţi la fabrică?

E.Ţ.: Am venit aici pentru că aveam nevoie de un loc de muncă. După finalizarea studiilor, nu am fost satisfăcută de salariul de o mie opt sute de lei care se plăteşte unui asistent social, de aceea am decis să vin la fabrică. Fratele meu se angajase aici înaintea mea, de aceea am decis să vin şi eu. Şi nu regret.

R: Care sunt avantajele principale pentru care se merită să lucrezi aici?

E.Ţ.: Condiţiile de lucru sunt foarte bune, transportul e asigurat, în incinta uzinei se află o cantină unde poţi lua prânzul gratis, se lucrează în trei ture, constant se măreşte salariul şi avansezi în funcţie.

R: Ce funcție îndepliniți în prezent?

E.Ţ.: Sunt ofiţer de calitate. Sunt responsabilă pentru asigurarea calităţii în producţie. În nouă luni am reuşit să avansez considerabil. Am lucrat şi la asamblare, şi la testarea modulelor din care se fac cablajele.

R: Ce concret intră în respon-sabilităţile Dumneavoastră zilnice?

E.Ţ.: Iau tura în primire, verific staţia, înlătur neregulile. De obicei suntem patru ofiţeri pe tură şi între noi sunt repartizate zonele de lucru. Misiunea noastră este să verificăm calitatea produsului, precum și controlul conformității procesului de lucru a operatorului. Nu e un lucru greu, dar e responsabil.

R: Ați beneficiat de careva pregătire specială?

E.Ţ.: Toţi angajaţii au parte de instruire. Timp de două săptămâni am învăţat teoria, informaţia generală despre cum stau lucrurile la uzină, ce înseamnă cablaj, ce înseamnă bord etc. Apoi urmează o perioadă de practică pentru a căpăta viteză de lucru. Orice modul pe care îl asamblezi din fire şi contacte necesită o anumită perioadă de timp. Unele module sunt mai complicate, altele mai uşoare. La sfârşitul instruirii urmează o serie de testări care trebuie susţinute obligatoriu. După aceasta eşti antrenat plenar în lucru.

R: Ce funcţie aţi dori să ocupaţi cu timpul în cadrul fabricii? Aveţi posibilitatea de a creşte aici din punct de vedere profesional?

E.Ţ.: Mereu există şansa de a avansa. Acum eşti ofiţer de calitate, pe urmă poţi să devii şef de echipă. Şeful de echipă avansează în şef de tură.

R: Cum e colectivul?

E.Ţ.: Toţi suntem oameni şi avem temperamente diferite, dar important e că ne manifestăm ca o echipă. Conducerea menţine atmosfera în colectiv la nivel. A fost construit un teren sportiv pe care se desfăşoară competiţii. Avem şi alte activităţi care consolidează echipa. La doi ani de la înfiinţarea uzinei s-a dat o petrecere la care a cântat Adrian Ursu. A fost ceva deosebit.

Adică, la noi se îmbină armonios lucrul cu petrecerea plăcută şi utilă a timpului liber, iar aceasta ne face colectivul mai puternic.

R: Care e situaţia la capitolul salarizare?

E.Ţ.: Eu sunt din Teleneşti şi acolo la sigur nu voi găsi un loc de muncă cu aşa salariu. Până acum stăteam la Orhei în gazdă şi n-am putut să fac careva economii, dar, odată întoarsă acasă (pentru că fabrica ne oferă transport gratuit şi pot locui la mine acasă) voi face.

R: Cum a reacţionat familia Dumneavoastră aflând despre noul Dumneavoastră loc de muncă?

E.Ţ.: Familia e satisfăcută. E un lucru decent şi destul de bine plătit. Sunt gata şi 10 ani să mai lucrez aici. Îmi place că pot avansa.

R: Nu aţi fost tentată să plecaţi la munci peste hotare?

E.Ţ.: Nu. De după graniţă mai devreme sau mai târziu eşti nevoit să te întorci. Aici îţi poţi face un viitor stabil fără să ai griji ce va fi după.

R: Aţi recomanda altor oameni să vină la fabrică? 

E.Ţ.: Desigur. Mai ales că, dacă până nu demult angajau numai din raionul Orhei, acum compania ia oameni şi din Rezina, şi din Teleneşti etc., iar acolo treaba e slută. Nu e nici un loc de muncă, iar oamenii lucrează numai cu ziua. Aici ai condiţii bune, soarele nu te bate în cap, beneficiezi de transport gratuit, prânz asigurat… Deocamdată e cea mai convenabilă variantă.

R: Ce mesaj ați avea pentru oamenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă?

E.Ţ.: Le recomand să se angajeze la fabrica de cablaje auto, să nu plece peste hotare şi să încerce să-şi facă destinul aici. Fabrica e locul potrivit pentru a încerca să-şi asigure un trai decent şi un viitor bun. Goana după bani nu duce la nimic bun.

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker