Advertoriale

Maxim Oleinic: Când eşti aproape de casă, la ce să mai cauţi bogăţii nu ştiu pe unde? 

Maxim Oleinic este un tânăr angajat al fabricii de cablaje auto din Orhei („SE Bordnetze” SRL). A venit la fabrică în luna februarie a acestui an, a fost angajat, iar de atunci a fost avansat în funcţie deja de două ori. Despre condiţiile de muncă de la fabrică ne-a povestit în cadrul unui interviu, pe care a acceptat să ni-l acorde cu multă amabilitate.       

R: Ce te-a determinat să vii aici şi cum ai aflat despre această oportunitate?  

M.O.: Am aflat de la cunoscuţi. Sună bine, salariul e bun, transportul e gratuit şi iei prânzul la cantină. Apoi e mult mai bine să lucrezi aici decât în pază, spre exemplu, pentru un salariu foarte mic. Nu mă mai duc la Străşeni, cum trebuia să fac până la angajarea aici, şi pierdeam o groază de timp pe drum. În plus şi transportul trebuia să-l achit din cont propriu.

R: Ce funcție îndeplineşti în prezent? Cu ce concret te ocupi?

M.O.: Sunt operator la masa de testare. Testăm modulele pe care le fac operatorii la asamblare. Când vin la serviciu, în primul rând mă loghez, introduc codul personal în calculator. Apoi luăm modulele pe care le-au pregătit operatorii de la masa de asamblare. Verificăm dacă nu sunt inversări sau nu au fost greşite careva operaţiuni. E un lucru de mare responsabilitate, dar îmi place ceea ce fac.

R: Munca e grea? Cum reuşeşti?

M.O.: Cel mai important e să-ţi doreşti să lucrezi. Deseori angajaţii noi-veniţi la început sunt copleşiţi de frică. Sau când îi spui cuiva că faci cablaje pentru automobile i se pare că e Doamne fereşte. Nu e nimic complicat şi nu e nimic dăunător. Lucrezi la maşini computerizate, accesezi programul şi operaţiunea de care ai nevoie. Firele se taie şi se sortează după mărime şi culoare şi în cele din urmă se asamblează într-un modul. E o muncă curată.

R: Cum este utilajul de la fabrică? Îţi permite să faci faţă cerinţelor puse în faţa ta?

M.O.: Utilajul merge bine. E modern, e electronic. N-am mai fost la alte fabrici să văd la ce aparate se mai lucrează, dar nu cred că utilaje la fel de bune pot fi găsite în multe locuri. Personal sunt mulţumit de calitatea utilajului şi cred că şi conducerea fabricii e mulţumită, căci la noi se pune un accent deosebit pe calitate, iar aceasta poate fi asigurată doar cu tehnică modernă.

R: Ce părere ai despre co-lectivul în care lucrezi? Cum sunt relațiile între membrii colectivului?

M.O.: Colectivul e foarte tânăr. Majoritatea angajaţilor au între 20 şi 35 de ani.  Cei după 40 mai des se stresează când este vorba de lucrul cu computerele, dar pe urmă se obişnuiesc. În general, colectivul e unit, prietenos. Cu prilejul unor sărbători aici uneori se dau petreceri. În preajma uzinei a fost construit un stadion pentru competiţii sportive. Avem diverse activităţi de recreere şi de consolidare a echipei. Într-un cuvânt, e bine în colectivul nostru.

R: Eşti mulţumit de salariu? Reușeşti să faci și economii?

M.O.: E un salariu bun pentru zona noastră. Câte ceva reuşesc să mai strâng la ciorap, cum se zice în popor. Dar cel mai important este că ai şansa să munceşti în condiţii bune şi fiind remunerat bine la tine acasă, fără a fi nevoit să pleci nu ştiu pe unde.

R: De ce alte facilităţi beneficiezi împreună cu colegii (masă, transport, asigurare medicală etc.)?

M.O.: Cum spuneam ceva mai devreme, nu mai trebuie să mă duc tocmai la Străşeni, pierzând o groază de timp în drum. Nici transportul nu trebuie să-l achit din cont propriu – de aceasta are grijă fabrica. Nu-mi mai bat capul în privinţa la ce voi mânca la serviciu, să-mi fac de cu seară mâncare sau să vin cu borşul în borcan. Dar să stai cu stomacul gol nu face bine la nimeni. Aici suntem hrăniţi bine şi acesta e un moment important.

R: Ce spune familia despre locul de muncă pe care-l ai? 

M.O.: Evident, se bucură. Să aduci peste cinci mii de lei acasă şi vii aici ca la şcoală…. Cine nu s-ar bucura!?

R: Ai putea spune că te-ai regăsit la fabrică sau ai fi tentat să pleci la munci peste hotare?

M.O.: Sunt oferte de ajuns, dar am fost şi nu mai vreau să mă duc. Când eşti aproape de casă, la ce să mai cauţi bogăţii nu ştiu pe unde?

R: Ce mesaj le-ai transmite oamenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi care te-ar întreba dacă se merită să se angajeze la fabrica unde lucrezi?

M.O.: Cam în fiecare zi întâlnesc astfel de persoane şi tot mă întrebă dacă este nevoie de oameni. Eu, la rândul meu, le zic că lucrul nu este greu, sunt o mulţime de avantaje, ai şansa să avansezi, creşte salariul şi aşa mai departe. Într-adevăr, lucrul aici e o plăcere şi mă bucur că am ajuns aici.

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker