EvenimenteOrhei

Morozeni – la 500 de ani

Pe 22 septembrie c., locuitorii satului Morozeni, Orhei, au sărbătorit 500 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Cu această ocazie, după cum relatează or.md, localnicii au pregătit o sărbătoare de zile mari, în cadrul căreia au prezentat istoria satului, însoțită de un program artistic.

În alocuţiunea de inaugurare a sărbătorii, primarul Gheorghe Morozan a mulțumit locuitorilor și a înmânat diplome sătenilor care contribuie la dezvoltarea localităţii prin activităţile zilnice, dar şi prin exemplul demn de urmat.

A fost invocată istoria de jumătate de mileniu a satului, care a fost unul răzășesc, dar a cărui denumire se crede că ar proveni de la numele unui proprietar de pământ rus pe nume Morozov, care a adus apa unui izvor în sat printr-un sistem original din țevi de ceramică şi un havuz. Se cunoaște că la baza satului au stat 13 locuitori – 5 femei și 8 bărbați și că între întemeietorii satului era familia Grecu. Mai bine de 300 de ani satul a avut biserică din lemn și doar către anul 1900 aici au construit una din piatră, care este și astăzi.

Sat de codru, Morozenii și-a  asigurat dăinuirea prin prelucrarea lemnului, olărit, creșterea vitelor și viticultură. După cum ne-a relatat Gheorghe Morozan, în perioada sovietică gospodăria agricolă din localitate era unul din cei mai  mari producători de struguri din zonă. Totuși, remarcă primarul de Morozeni, între îndeletnicirile vechi, de tradiție, olăritul are șanse de a renaște grație faptului că mai mulți săteni ar dori că îmbrățișeze meseria în cauză.

Programul artistic al sărbătorii a  fost asigurat nu numai de artiștii amatori locali, dar și de colective venite dela Bulboci, raionul Anenii Noi,  Berezlogi, raionul Orhei. Au avut loc de asemenea competiții sportive la lupte libere, volei, ridicarea greutăților și tragerea otgonului, la care au participat săteni de diferite vârste.

În calitate de oaspete la eveniment a fost invitat și Tudor Golub, președintele raionului Orhei.

Reporter ”C”

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close