Evenimente

La Ciocâlteni – primul Festival al fanfarelor în zonă    

Fastuoasa trecere în revistă a păstrătorilor şi promotorilor muzicii de fanfară s-a desfăşurat la Ciocâlteni săptămâna trecută, când localitatea a sărbătorit hramul. Serbarea a fost binecuvântată de către părintele Nicolae Strogoteanu, parohul  bisericii din sat.

După o defilare pe strada centrală a satului (în imagine), cele şapte fanfare au evoluat în scuarul Casei de cultură, unde s-au adunat mulţi băştinaşi şi oaspeţi. La festival au participat fanfarele de la Centrul raional de Cultură ”A.Suruceanu” din mun. Orhei, din Cucuruzeni (raionul Orhei), Chițcani (raionul Telenești), Măgdăcești (raionul Criuleni), fanfara romilor din comuna Ciocâlteni şi, desigur, fanfara familiei Levința.

”Festivalul este dedicat memoriei lui Mihai Levință, unul din animatorii culturii din sat, conducătorul orchestrei de la Casa de cultură din Ciocâlteni, trecut recent în lumea celor drepți. Am decis să organizăm acest festival spre a înveșnici memoria acestui minunat om de cultură, care a luptat mult ca în sat să avem fanfară, astfel să combatem niște prejudecăți că orchestrele aerofone și-ar fi trăit traiul. Regretatul Mihai Levință a creat un colectiv din membrii familiei sale, care concerta la orice eveniment cultural din localitate, reușind astfel să promoveze muzica de fanfară mai ales între tineri. La prima ediţie au participat doar șapte fanfare, la anul sperăm că vor veni mai multe”, a declarat Ion Ionașcu, primarul de Ciocâlteni.

După cum ne-au relatat surse de la Casa de cultură din localitate, fiecare fanfară a avut în program câte cinci melodii: cântece populare, marșuri, muzică clasică şi de estradă.

Pavel Casian, șeful Direcției Cultură Telenești a remarcat: ”Prin anii 60 ai secolului trecut fanfare existau practic în fiecare gospodărie agricolă. Multe s-au schimbat, dar sufletul moldoveanului întotdeauna va tânji după muzica de fanfară. Raionul Teleneşti a participat la acest festival deocamdată numai cu un colectiv, dar la ediția următoare vom veni cu mai multe fanfare”.

La eveniment au fost prezenți Angel Aghache, deputat în Parlamentul R.Moldova și Ilie Rabii, vicepreședintele raionului Orhei, care au salutat lansarea acestui festival de suflet.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker