Electorala 2019OrheiTelenești

Cluburile de femei au organizat mese rotunde

Activitățile de informare în cadrul Campaniei Naționale „Egalitatea de șanse – participare echilibrată a bărbaților și femeilor în procesul de luare a deciziilor”, lansată de către Clubul Politic al Femeilor „50/50”, s-au desfășurat în cadrul unor mese rotunde organizate în aceeași zi, săptămâna trecută, la Orhei și Telenești.      

Scopul întrunirilor a fost de a pune în discuție cu lide-rele şi liderii politici din teritoriu importanţa promovării dimensiunii de gen, a egalităţii reale a genurilor şi a şanselor egale pentru femei şi bărbaţi, dar şi căile de respectare a cotelor de gen, inclusiv în cadrul noului Sistem electoral, întru promovarea reală a femeilor în organele de partid și cele administrative/decizionale.

La ședința de la Orhei Tudor Golub, președintele raionului, a salutat prezența mai multor reprezentanți şi reprezentante ale partidelor extraparlamentare și și-a exprimat dorința de a pune accent mai mult pe colaborare și dialog decât pe„luptă politică”. În același context, dumnealui s-a arătat sigur că egalitatea de gen în orice colectiv, fie politic, asociativ, administrativ sau civil, este binevenită, dar nu tot timpul bărbații sunt cei care se opun acestui proces. Femeile ar trebui să fie mai insistente, iar dacă insistența acestora este îndreptată spre binele societății, atunci dispare și noțiunea de coloratură politică, deoarece obiectivul tuturor – al femeilor, al bărbaților – este de a asigura un viitor decent copiilor, a menţionat dl Golub.

La masa rotundă organzată la Telenești alocuțiunea dnei Zinaida Ivanschi, preşedinta clubului “50/50” a fost motiv de dezbateri aprinse privind antrenarea femeilor în viața social-politică. La întrunire au participat 31 de persoane, inclusiv 3 bărbați, care au reprezentat PDM, Partidul Șor, PPEM și PL, dar şi sectorul asociativ, APL.

Problema principală pusă în discuţie a fost rolul și locul femeilor în organizațiile teritoriale ale partidelor, dar și experiențele, bunele practici acumulate în acest domeniu.

Eugenia Roşca, de exemplu, a menţionat: “Ponderea femeilor şi a bărbaţilor în partide este aproximativ egală.  Dar implicarea femeilor şi bărbaţilor în structurile ierarhice ale partidelor politice este foarte diferită: dacă în organizaţiile locale în structurile de conducere femeile constituie 47%, atunci în cele raionale – numai 9,8%, iar naţionale – 4,3%. În Consiliul Raional Teleneşti, femeile constituie 16 %, în consiliile locale – 38,9%, printre primari doar 16 la sută sunt femei “, a remarcat dna Roşca.

Tudor Eşanu, reprezentant al PDM, a vorbit despre succesele obținute de partid la alegerile precedente şi rolul femeilor în activitatea politică:

”Faptul că avem preşedintă de raion și vicepreședintă femei se datorează consolidării capacităților și voinței bărbaților din Teleneşti de a promova femeile în organele decizionale. În Consiliul Raional au fost alese mai multe femei, dar o parte, pomenindu-se în situaţii de incompatibilitate cu funcţiile pe care le deţin, au decis să renunţe la mandatele de consiliere. Aripa tânără a PDM din raion de asemenea este condusă de o tânără energică.

Jurnalistul Ion Cernei, care a vorbit despre experiența ziarului CUVÂNTUL privind promovarea femeilor în APL și în domeniul de afaceri, a fost de altă părere:

”Într-adevăr, la etapa iniţială femeile parcă prevalează în categoria celor înaintaţi la diverse funcţii. În alegerile locale din 2011 în raionul Teleneşti la funcţia de primar s-au înscris 8 doamne. A ajuns primară doar una. În scrutinul din vara anului 2015 din 11 pretendente mandatul de primar l-au câştigat numai  5. Un serviciu prost face formaţiunilor şi autorităţilor absorbția cu hapca a aleşilor din partea altor partide. Pentru toţi aleşii, dar mai ales când este vorba de femei, este important să–și ducă mandatul până la capăt anume ca reprezentante ale partidelor cu care au câștigat alegerile”.

Participarea activă a femeilor în organele de conducere de toate nivelurile este un lucru incontestabil, de la care o ţară poate doar să câştige. O demonstrează cu prisosinţă experienţa altor state: în Suedia în Parlament femeile constituie 45%, în Belgia – 57%, iar în Danemarca -70%”.

Maria Furdui, directoa-rea bibliotecii publice ”Vasile Alecsandri” din Telenești a remarcat că la instituția pe care o conduce sunt destule posibilități ca doamnele antrenate în politică să deprindă capacități de lidere:

”Este vorba de serviciul ”LABtic”, în cadrul căruia dezvoltăm abilități în domeniul tehnologiilor informaționale, organizăm instruiri în domeniul liderismului, instruiri care au loc nu numai la biblioteca din Telenești, dar și în alte patru biblioteci comunitare”.

Tatiana Sasu, președinta organizaţiei teritoriale Teleneşti a Partidului Şor a menționat, că anume datorită instruirii precedente în cadrul Clubului Politic al Femeilor Telenești a reușit să se afirme ca lideră:

”Am participat la toate ședințele Clubului, unde am reușit să acumulez diferite deprinderi de lideră. Am fost susținută şi încurajată de soțul Maxim. Astfel în 38 de localități am reușit să fondăm organizații primare de partid, în care majoritatea o constituie femeile”, a remarcat dna Sasu.

Olga Gherman, ex-președintă a organizaţiei teritoriale a PPEM din raion, directoarea Casei de Creație a Elevilor din Telenești, a menționat:

”Este binevenit proiectul respectiv pentru încurajarea femeilor ca să se implice în activitatea organelor decizionale. Bărbații, într-un fel, susţin ideea de a promova mai activ femeile, dar în viaţa de toate zilele acţionează cu rezerve. Şi asta chiar dacă confirmă că femeile sunt mai responsabile, mai ales când este vorba de soluționarea problemelor tinerilor, femeilor, copiilor”, a spus dna Gherman.

Reporter “C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker