Evenimente

Hai, Moldova! Să te facem mai curată

La întrunirea din august a profesorilor de geografie am făcut public mesajul echipei “Hai Moldova” de a participa la cea mai mare activitate de salubrizare de pe planetă. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația privind gravitatea situației ecologice.

Echipa “Hai Moldova” este parte a mișcării globale World Cleanup Day (Ziua Globală a Curățeniei) care, în data de 15 septembrie 2018, a avut drept scop să mobilizeze 100 de milioane de oameni din 150 de țări pentru a strânge 500 de milioane de tone de gunoi din spațiile publice. În Moldova, echipa își propune să adune 100 000 de voluntari și să strângă 1400 tone de gunoi.

Activ s-a implicat la curățarea de gunoie a planetei și raionul Rezina. Reprezentanții administrației publice locale au coordonat și au monitorizat bunul mers al acestei acțiuni de voluntariat. Startul a fost dat de președinta raionului, dna Eleonora Graur. vicepreședintelui dl Godoroja Andrei a adus de la Chișinău sacii și mănușile reciclabile și le-a distribuit primăriilor. Cum nu în toate satele a fost posibilă desfășurarea salubrizării pe 15 septembrie, vicepreședintele a întocmit graficul desfășurării lucrărilor pe parcursul acestei săptămâni, adică până pe 22 septembrie, iar șefa-adjunctă a DRÎTS Rezina, dna Vâșcovschi Angela a diseminat informația despre eveniment tuturor instituțiilor de învățământ din raoin. În total numărul voluntarilor înscriși va fi de aproximativ 1800 de persoane. Activ s-au implicat în acțiunile de salubrizare în perioada 15-22 septembrie voluntarii din localitățile: Rezina, Cuizăuca, Păpăuți, Lalova, Pripiceni–Răzeși, Sârcova, Trifești, Cinișeuți, Ignăței ș.a. Deșeurile colectate au fost depozitate la gunoiștile autorizate din localități. Valea râului Nistru a răsuflat mai curată, deoarece toate localitățile riverane ale raionului au curățat-o în această săptămână. De menționat este străduința bibliotecarelor din satele Ciorna și Boșernița, care au fost responsabile de curățarea văii Nistrului din localitătile natale. Și noi, profesorii și elevii Gimnaziului Lalova, tot valea Nistrului am curățat-o pe toată porțiunea localității.Elevii și corpul didactic din Pripiceni-Răzeși au curățat valea râului Cogâlnic. Liceenii de la “Alexandru cel Bun” au curățat partea de sus a orașului Rezina, iar liceenii de la “Olimp” – terenul aferent liceului și scările ce leagă cele trei terase ale orașului.

Știu că în majoritatea gimnaziilor și în liceele din raion s-au desfăşurat activităţi de conștientizare a importanței salubrizării, gunoiul lăsat în natură, mai ales plasticul, acumulatoarele, echipamentele tehnice, cosmeticele otrăvesc solul și se întorc la tine prin produse lactate, carne, fructe, legume și apă.

Sunt conștientă că deșeuri mai sunt multe în multe locuri, Curățenia Globală din acest an, vreau să cred, este o nouă pistă spre o Planetă mai curată. Totul depinde de noi, de fiecare!

Ludmila Iftodi, profesoară la Gimnaziul Lalova, coordonatoare raională

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker