Blog-uriEvenimente

Va avea PSD discernământul să scoată mortul din casă?

„Război total în PSD”, „Ziua decisivă în PSD. Liviu Dragnea, față în față, în CEx, cu liderii partidului care îi cer demisia imediată”, „Ziua decisivă pentru Dragnea. PSD a ajuns la un pas de ruptură”, – sunt doar câteva titluri din presa de azi de la București.

Criza celui mai mare partid din România și principalul în structura politică a guvernării a început imediat după alegerile câștigate la un scor zdrobitor de PSD în decembrie 2016, dar s-a acutizat în mod dramatic după protestul diasporei din 10 august 2018.

Măr al discordiei a fost excesul de zel al Jandarmeriei în domolirea elementelor agresive infiltrate în protestul diasporei, agresarea și rănirea mai multor protestatari pașnici în urma măsurilor aplicate în exces. Când a venit momentul luării responsabilității, conducerea partidului a încercat să o pună în totalitate pe umerii Prefecturii și Primăriei Bucureștiului, unde primar este vice președinta PSD Gabriela Firea, îngrădind-o de responsabilitate pe ministra de interne Carmen Dan, protejata președintelui PSD Liviu Dragnea.

Disputa dintre cele două fruntașe ale partidului s-a transformat foarte repede într-o criză generală a partidului, ajungând-u-se la împărțirea PSD-ului în două tabere: una, care îi cere lui Liviu Dragnea demisia imediată din fruntea partidului și din funcția de Președinte al Camerei deputaților; altă, care îl sprijină pe Liviu Dragnea.

Protestul din 10 august nu a fost motivul principal al rupturii, dar urmările lui au constituit o ultima picătură (probabil) care a umplut paharul relațiilor din ce în ce mai tensionate din sânul formațiunii. Motivele clivajelor au fost multe, dar toate având un numitor comun – tentativele guvernelor de a modifica legislația anticorupție și zbaterile lui Dranea de a se debarasa de dosarele în care figura ca inculpat. Implicit, PSD a schimbat în mai puțin de doi ani trei guverne proprii, unul dintre care prin moțiune de cenzura autoprovocată; PSD este în război instituțional cu Președinția, cu SRI (Serviciul de Informații), DNA (Direcția Națională Anticorupție), Parchetul General (Procuratura), SPP (Serviciul de Protecție și Pază).

Conducerea partidului, în special președintele Dragnea, acuză în permanență atacuri subversive din partea unui fantomatic „Stat Paralel”, luptei cu care Liviu Dragnea i-a consacrat întreaga agendă politică a ultimilor ani. Capătul acestei lupte ne se vede. Toate acestea din cauza, așa cum menționează în scrisoarea deschisă cei trei lideri de partid care îi cer demisia, pentru că dl Dragnea este vulnerabil juridic, fiind condamnat, precizăm noi, în primă instanța la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu pe vremea când exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

De câteva zile partidul, presa și comunitatea analitică fierbe în încercarea de a pune pe cântar șansele celor două grupări pe ringul Comitetului Executiv Național (CEx), convocat în ședință extraordinară pentru azi, vineri, 21 septembrie, ora 12.30. Ultimele analize difuzate de Antena 3 după miezul nopții arătau un pronostic în favoarea lui Liviu Dragnea.

A făcut un pronostic și fostul președinte al României Traian Băsescu. Invocând experiența sa de politician experimentat în diverse crize politice de mare magnitudine, Băsescu a etichetat disputa psd-istă în felul următor: „Dragnea, ajuns deja un cadavru politic, dar unul crescut la școala grea a administrației locale, va câștiga. Dragnea va pleca, dar către sfârșitul anului…”

Mai mulți analiști fac aceiași concluzie și se întreabă dacă PSD va avea azi puterea discernământului și treaza rațiune să nu insiste să stea cu mortul în casă, că oricum va trebui să se despartă de el; iubirea sau ura nemaiavând importanță.

Se va vedea spre seară dacă PSD se va conduce ori ba de această rațiune. Limpede încă de pe acum este faptul că mâine PSD nu va mai fi cel care a fost ieri.

Valeriu Saharneanu, 21 septembrie 2018

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker