Economie

Victor Cotlău – fermierul, poetul și combatantul

Între mai mulți fermieri din regiunea Orhei, Victor Cotlău din Leușeni, Teleneşti mai e cunoscut și prin pasiunea sa faţă de poezie. Or, nici un concurs organizat de biblioteca locală și cea raională nu se desfăşoară fără participarea sa. Duminica trecută, de exemplu, împreună cu nepotul său Victoraș au participat la concursul ”Ring„ organizat de biblioteca raională, de unde s-au întors cu o diplomă  de mențiune.

 

Poezia pentru dumnea-lui este un fel de ”plăcere nevinovată” pentru timpul liber. Patria, Credința, domnia lui Ştefan cel Mare sunt temele sale preferate. Iar preocuparea principală, căreia i se dedică de două decenii, este agricultura.  Are pe cotele sale o plantaţie de viţă de vie Sovignon și Izabela, dar și o livadă de pruni de  soiul Stenley.

”Suntem în zona de codru, cu terenuri în pantă, nepotrivite pentru cereale. Viticultura și pomicultura ar fi o alternativă bună pentru noi dacă statul ar avea grijă să ne putem vinde producția. Am în anul curent o roadă record de prune, dar pe care n-am cui s-o vând  –  fabrica nu mai  vrea să le ia, uscătoriile – la fel. Câte ceva vindem cu ţârâita la piață”, ne spune fermierul.

Așa și o duce – două zile culege, a treia zi vinde prunele la Telenești. Nu se plânge de viață, ne spune doar că în țara asta este destul loc și pentru lucruri mai bine.

A încercat mai multe meserii până acum. A fost tractorist, a lucrat la construcții în străinătate, ca mai apoi să revină acasă. Rânduielile de acasă, cu tranziția fără de sfârșit nu-l aranjează, dar nu zice că nu prea are de ales. Au fost în sat și timpuri mai grele, mai ales după ce a fost distrusă agrofirma specializată în creșterea soiurilor nobile de struguri. Ceva mai înainte soiurile Traminer, Shardonay erau mult căutate pe piață. Ulterior însă, după ce relațiile cu Rusia s-au deteriorat, nu a mai fost nevoie nici de struguri pentru vinuri bune, nici de fructe. În consecință vinul ăsta cu multe grade ajungea în beciul gospodarului și, dacă ești slab de înger, repede dai de belea…

Victor a defrişat o parte din vie și a sădit pruni. Dar iată că şi cu pruna reiese că nu prea a nimerit deocamdată:

”Mă prind la gândul că în rezultatul unor politici neghioabe se urmăreşte scopul depopulării acestui teritoriu, ca să vină aici altcineva. Pentru că nu-și mai bate capul nimeni de destinul nostru, al ţării. Stalin ne-a numit prin 1924 moldoveni, iar limba – moldovenească și unii dintre ai noștri o țin una și bună că-i așa! Statul Republica Moldova a fost conceput ca băștinaşii să trăiască mai bine ca altă dată, dar s-a întâmplat contrariul…

Eroul nostru este unul din cei opt leușeneni-participanți la Războiul de la Nistru din vara anului 1992 pentru suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

”La Florești mă aștepta tunul automat de calibrul 57 mm, pe care-l cunoșteam din timpul serviciului militar. Am fost cu el și la Tighina, și la Chițcani.  Am dovedit să văd de toate – și vitejie, și moarte eroică, dar și calități deloc destoinice. Echipa servanților era din cinci numere, am reușit să-i înlocuiesc pe toți dacă a fost nevoie. Am fost comandant pentru ceilalți patru, i-am instruit în așa fel, că-și cunoșteau meseria până la automatism. Asta ne-a ajutat să rămânem în viață, dar și să readucem tot complexul antiaerian la Florești”, ne spune fermierul din Leușeni.

Nu este omul care să cadă în deznădejde din cauza intemperiilor vieții. Crede că va scoate-o la capăt şi cu roada anului curent și că anul viitor poate va fi unul mai prielnic. Optimismul său m-a făcut să-mi aduc aminte de monologul lui Mircea din ”Scrisoarea a III-a” a lui Eminescu: “De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris și pentru noi,/ Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război…”

Fermierul Victor Cotlău, țăran cu părerile sale asupra problemelor locale și globale, omul pământului și poetul autodidact se bucură de puținul care-l are, dar mai mult se bucură de libertate or, dânsul consideră că libertatea e acea fundație trainică, pe care poți construi orice dorești…

Ion Cernei 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker