SocialTelenești

La Ciocâlteni intenționează să editeze un ziar comunitar

Un grup de entuziaste care reprezintă mai multe instituții publice din teritoriul primăriei Ciocâlteni s-au adunat zilele trecute la un training pentru a elabora conceptul unui ziar comunitar, actiune susținută de către primăria locală, Programul ”Novateca” și un proiect al reprezentanței IREX EUROPE în Moldova.  

În cadrul trainingului Daniela Galai, manageră de proiecte la reprezentanța IREX EUROPE în Moldova a povestit participanţilor despre experiența editorilor câtorva gazete comunitare care apar deja în Moldova, după ce împreună au elaborat un nomenclator de teme care urmează să fie elucidate în paginile ziarului comunitar.

Tatiana Panța, șefa bibliotecii publice din Clișova Nouă, autoarea ideii, spune de ce este nevoie de un ziar comunitar:

”Rețelele sociale au trezit un interes deosebit pentru evenimentele care au loc în comună, dar și în zonă, chiar avem o mulțime de autori care încearcă să dea acestor evenimente o apreciere. În același timp tindem să educăm cititorul care cugetă, sarcină care poate fi materializată doar dacă comunității i se pun la dispoziție știri de calitate. Ideia ne-a apărut după ce am avut  traininguri în cadrul  cursului de educație mediatică și în cadrul unui schimb de experiență la Bibioteca județeană ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, România. Astfel ne-am adunat o echipă din care fac parte pedagogi, bibliotecare, funcționari publici pentru a elabora conceptul noului ziar local”, a spus dna Panța.

Ion Ionașcu, primarul de Ciocâlteni ne-a spus că susține în totul iniţiativa:

”V-ați întreba de ce avem nevoie de o gazetă locală când rețelele sociale au intrat agresiv în viața noastră? De atâta că avem nevoie de noutăți scrise calificat, adică de un concept de presă echidistantă, care nu ar manipula oamenii. Ideia este una binevenită, cu atât mai mult că satul nostru prin 1962-1965 a avut o gazetă proprie, editarea căreia era finanţată de colhozul local. De ziar avem nevoie pentru a anima viața socială, culturală a comunei. Am aflat că la Bravicea, raionul Călărași, în vecinătate cu noi, apare o asemenea publicaţie. Pe a noastră inițial am numit-o ”Vocea Ciocâltenilor”, dar decizia finală privind titlul o vom lua în baza unui sondaj pe care vrem să-l organizăm în comună”, a remarcat primarul.

Daniela Galai spune că intenţia este salutabilă:

”În mai multe localități din țară apar asemenea publicații comunitare, care au chiar și pagini web, ceea ce extinde arealul de difuzare. Noi vom sprijini asemenea apariții și rugăm presa regională și raională să le ajute”, a menționat dna Galai.

După cum a precizat dna Panța, primul număr al ziarului urmează să apară în luna noiembrie.

Ion Cernei        

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker