Știri

Ce prevede proiectul hotărârii de Guvern privind combaterea ambroziei

Foto simbol: doc.ro

 

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a propus executivului proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului de combatere și prevenire a răspândirii buruienii ambrozia și Planului de acțiuni privind implementarea Regulamentului, pentru anii 2019-2024. Conform Regulamentului, proprietarii de terenuri au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia.

 

Pentru educarea populației vizavi de efectele cauzate de polenul acestei buruiene asupra sănătății, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu administrația publică locală urmează să desfăşoare, anu-al, campanii de informare şi conştientizare despre măsurile ce se impun.

Inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pe perioada de vegetație, vor asigura:

* conlucrarea eficientă în vederea realizării măsurilor prevăzute în Planul de acțiuni, întru efectuarea controlului pe întreg teritoriul administrat;

* monitorizarea prezenței buruienii ambrozia pe teritoriile raionului/municipiului respectiv;

* crearea unei baze de date referitoare la informațiile privind măsurile întreprinse în vederea combaterii ambroziei și schimbul reciproc de informații;

* vor comasa informațiile privind gradul de atingere a indicatorilor stabiliţi în Planul de acţiuni menționat și, semestrial, vor prezenta raport Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Nerespectarea prescripți-ilor incluse în actul de control vor constitui contravenţie și se vor sancţiona cu amendă conform Codului Contravențional nr. 218 din 24 octombrie 2008.

În cazul persoanelor vârstnice, care se află în imposibilitatea aplicării măsurilor de combatere și prevenire a buruienii, responsabilitatea de întreținere a terenurilor revine autorităților publice locale.

Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia vor avea loc primăvara după răsărirea ei și se vor încheia cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului își propune să sintetizeze informația respectivă și să prezinte Guvernului anual, până la data de 15 februarie, raportul privind realizarea Planului de acţiuni aprobate, stipulează proiectul.

După etapa consultărilor publice, proiectul urmează să ajungă pe masa Guvernului pentru aprobare

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close