Politic

Rusia, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la viață în regiunea transnistreană

Foto: REUTERS

 

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat Federaţia Rusă să plătească 53 de mii de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană și omorât. Asta deoarece Curtea a constatat că Federația Rusă a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață, relatează agora.md

 

CEDO a obligat Federația Rusă să-i achite reclamantei 50 de mii de euro – prejudicii morale și trei mii de euro – costuri și cheltuieli. În același document, CEDO a hotărât că Republica Moldova nu a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Potrivit Asociației „Promo-LEX” (organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit din Republica Moldova, care se ocupă cu protejarea drepturilor omului și advocacy), hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii înrolați în așa numita „armată transnistreană”.  Ti-nerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de administrația regiunii, iar autoritățile din Republica Moldova sunt indiferente față de această problemă, care se repetă de peste 25 de ani.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. În ultimii zece ani, „Promo-LEX” a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.  Potrivit unui Raport „Promo-LEX”, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forțele armate din regiune întrunesc aproximativ cinci mii de persoane (armata națională a Republicii Moldova dispune de un efectiv de aproximativ șase mii de persoane), distribuite în patru brigăzi de infanterie (Râbnița, Dubăsari, Tiraspol și Bender); o brigadă cu destinație specială; batalion de tancuri, dotat cu 20 de mașini de luptă; 18 sisteme de lansare a rachetelor de tip „Grad” și mai puțin de o sută de piese de artilerie, menționează „Promo-LEX”.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker