Electorala 2019PoliticȘtiri

„Promo-LEX”: Sistemul electoral mixt „abundă în probleme”

Sistemul electoral mixt adoptat „abundă în probleme care riscă nu numai să compromită aplicarea sa în cadrul următoarelor alegeri parlamentare, dar, de asemenea, poate pune în pericol caracterul liber şi corect al scrutinului”, se arată într-o declaraţie a Asociaţiei „Promo-LEX”.

În contextul pregătirii pentru următoarele alegeri parlamentare, „Promo-LEX” este îngrijorat în special de următoarele aspecte:

  1. Comisia Națională pentru Constituirea Circumscripțiilor Uninominale nu a respectat criteriul demografic atunci când a creat circumscripțiile majoritare. Astfel, între până la 30 din circumscripțiile create nu respectă prevederea privind delimitarea circumscripțiilor în baza devierii de 10% a numărului alegătorilor între circumscripții, după cum este stipulat în lege.
  2. Circa 7% din numărul total de alegători (203,368 alegători, informație actualizată la 01 aprilie 2018) nu au nici domiciliu, nici reședință și, conform prevederilor art. 93 (4) din Codul Electoral, nu pot participa în alegerile parlamentare în cadrul unor circumscripții uninominale.
  3. „Promo-LEX” consideră că cetățenii Republicii Moldova, care au reședința permanentă sau temporară în străinătate, trebuie să aibă posibilitatea să sprijine financiar un partid politic, grup de inițiativă sau candidat electoral din veniturile obținute peste hotarele țării, la fel cum pot face și cetățenii cu reședința permanentă în Republica Moldova.
  4. „Promo-LEX” își exprimă preocuparea cu privire la faptul că o persoană inclusă pe listele candidaților ale unui partid la alegeri la nivel național poate, de asemenea, participa în cadrul alegerilor în circumscripțiile electorale uninominale, din partea aceluiași partid sau în calitate de candidat independent. Acest fapt creează posibilitatea finanțării indirecte și mascate a campaniilor electorale ale unor partide, precum și posibilitatea finanțării duble a unui astfel de candidat prin alocarea unei porțiuni din mijloace financiare atât din fondul electoral al partidului, cât și din fondul electoral al candidatului independent.
  5. „Promo-LEX” este profund îngrijorată de existența potențialului pentru utilizarea abuzivă a resurselor administrative în timpul viitoarelor campanii electorale. Având în vedere caracterul insuficient reglementat al acestei chestiuni în legislație, dar și faptul că circa 60% dintre primari și consilieri locali aparțin de partidul de la conducerea țării, există un risc înalt că aceștia vor fi tentați să ”ajute” colegii lor de partid prin utilizarea resurselor administrative aflate la dispoziția lor.
  6. O altă deficiență se referă la capacitatea Autorității Naționale de Integritate de a elibera certificate de integritate pentru acele persoane care se vor înregistra ca și candidați pentru Parlament, și caracterul regulamentar lipsit de claritate și efectele acestor certificate.
  7. „Promo-LEX” este de părere că decizia recentă a Curții de Justiție, de a anula rezultatele alegerilor locale din 18 mai 2018 pentru funcția primarului de Chișinău, a stabilit un precedent periculos de suspendare a libertății de exprimare și suprimare a voinței poporului, astfel alimentând temerile privitoare la potențialul impact negativ al sistemului judiciar asupra viitoarelor alegeri parlamentare. Din păcate, decizia Curții de Justiție a fost arbitrară deoarece niciunul dintre candidații electorali, CEC sau cetățeni nu au solicitat invalidarea rezultatelor alegerilor. De asemenea, decizia a fost una disproporțională din moment ce în loc să impună candidatului respectiv o amendă de 75 euro pentru presupusa contravenție, Curtea a decis să invalideze atât rezultatele alegerilor din primul, cât și al doilea scrutin, astfel pedepsind toți alegătorii care au participat la alegeri – o sancțiune care nu este prevăzută de legislație.

Așa cum poate fi apreciat din informația prezentată mai sus, schimbarea sistemului electoral a generat un număr mare de riscuri pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Totuși, „Promo-LEX” este de părere că multe din chestiunile ridicate anterior pot fi remediate până la startul viitoarei campanii electorale, în cazul în care Parlamentul va da dovadă de deschidere și voință politică corespunzătoare.

În concluzie, având în vedere riscul înalt pentru încălcarea standardelor internaționale în materie de alegeri, „Promo-LEX” cheamă autoritățile Republicii Moldova să identifice soluții pentru remedierea deficiențelor anterior-menționate, să garanteze un cadru legal corespunzător și un mediu socio-politic pentru organizarea alegerilor parlamentare libere, echitabile și democratice”, scrie „Promo-LEX”.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker