EconomieȘoldănești

Silvicultorii își extind activitățile

Întreprinderea pentru silvicultură Şoldăneşti colectează anual peste trei tone de ghindă pentru a creşte din ea puieţi în pepinieră.

 

Domeniile de activitate de bază ale întreprinderii silvice din Șoldănești sunt paza, protecţia şi regenerarea fondului forestier. Actualmente, pădurile pe care aceasta le are în gestiune se extind pe o suprafață de circa 15 mii de hectare în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești. Întreprinderea este la autogestiune. Pornind de la acest fapt, pentru a fi în stare să acopere cheltuielile de producere și întreținere, colectivul de muncă practică diverse activităţi economice. Acestea țin de prelucrarea lemnului şi colectarea plantelor medicinale.

De rând cu aceasta, pe parcursul ultimilor ani, a fost executat un volum enorm de lucrări pentru extinderea fondului forestier și pe terenurile degradate ale primăriilor. În urma lucrărilor de regenerări în arborete natural fundamentale, pe parcursul a trei decenii, a fost posibilă restabilirea acestora pe o suprafață de peste 2 mii de hectare. Aproximativ o mie de hectare constituie suprafața ocupată cu salcâmi. Sunt esențiale și ariile restabilite de arborete de specii secundare nu atât de valoroase.

Un loc aparte în activitatea întreprinderii îl are colectarea ghindei și creșterea în pepiniera silvică a puieţilor de talie mică și mare, numărul cărora în ansamblu se cifrează la jumătate de milion.

Cu puieții crescuți pe parcursul ultimilor 5 ani au fost efectuate regenerări naturale ale arboretelui pe o suprafață de peste 450 ha. Important este ca primăriile şi comunităţile să păstreze aceste bunuri. De altfel, în ultimii ani s-au redus mult tăierile ilicite.

Potrivit administrației întreprinderii, activitatea de bază ce ţine de crearea spaţiilor silvice noi, îngrijirea şi paza fondului forestier decurge mai mult s-au mai puțin normal. Mai problematică a devenit colectarea și comercializatea plantelor medicinale. Țările din Europa, cu care șoldăneștenii conlucrează, au redus mult volumul plantelor medicinale procurate, au scăzut și prețurile, lucru care a influențat negativ asupra situației economice a întreprinderii, care se străduie să compenseze pierderile cu alte feluri de producție, cum ar fi parchetul, producerea de obiecte la comandă, comercializarea lemnelor pentru foc.  În sezon, întreprinderea livrează consumatorilor din teritoriu aproximativ 40 mii metri steri de lemn pentru foc.

La întreprinderea pentru silvicultură din Șoldănești se acordă o atenție sporită creării unor condiții normale de muncă pentru angajați. Au fost reparate cantoanele silvice, căile de acces spre  acestea. S-au operat reparații și în secția de prelucrare a lemnului, sediul întreprinderii, secția de colectare a plantelor medicinale.

Victor Sofroni

 

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close