EconomieȘoldănești

Silvicultorii își extind activitățile

Întreprinderea pentru silvicultură Şoldăneşti colectează anual peste trei tone de ghindă pentru a creşte din ea puieţi în pepinieră.

 

Domeniile de activitate de bază ale întreprinderii silvice din Șoldănești sunt paza, protecţia şi regenerarea fondului forestier. Actualmente, pădurile pe care aceasta le are în gestiune se extind pe o suprafață de circa 15 mii de hectare în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești. Întreprinderea este la autogestiune. Pornind de la acest fapt, pentru a fi în stare să acopere cheltuielile de producere și întreținere, colectivul de muncă practică diverse activităţi economice. Acestea țin de prelucrarea lemnului şi colectarea plantelor medicinale.

De rând cu aceasta, pe parcursul ultimilor ani, a fost executat un volum enorm de lucrări pentru extinderea fondului forestier și pe terenurile degradate ale primăriilor. În urma lucrărilor de regenerări în arborete natural fundamentale, pe parcursul a trei decenii, a fost posibilă restabilirea acestora pe o suprafață de peste 2 mii de hectare. Aproximativ o mie de hectare constituie suprafața ocupată cu salcâmi. Sunt esențiale și ariile restabilite de arborete de specii secundare nu atât de valoroase.

Un loc aparte în activitatea întreprinderii îl are colectarea ghindei și creșterea în pepiniera silvică a puieţilor de talie mică și mare, numărul cărora în ansamblu se cifrează la jumătate de milion.

Cu puieții crescuți pe parcursul ultimilor 5 ani au fost efectuate regenerări naturale ale arboretelui pe o suprafață de peste 450 ha. Important este ca primăriile şi comunităţile să păstreze aceste bunuri. De altfel, în ultimii ani s-au redus mult tăierile ilicite.

Potrivit administrației întreprinderii, activitatea de bază ce ţine de crearea spaţiilor silvice noi, îngrijirea şi paza fondului forestier decurge mai mult s-au mai puțin normal. Mai problematică a devenit colectarea și comercializatea plantelor medicinale. Țările din Europa, cu care șoldăneștenii conlucrează, au redus mult volumul plantelor medicinale procurate, au scăzut și prețurile, lucru care a influențat negativ asupra situației economice a întreprinderii, care se străduie să compenseze pierderile cu alte feluri de producție, cum ar fi parchetul, producerea de obiecte la comandă, comercializarea lemnelor pentru foc.  În sezon, întreprinderea livrează consumatorilor din teritoriu aproximativ 40 mii metri steri de lemn pentru foc.

La întreprinderea pentru silvicultură din Șoldănești se acordă o atenție sporită creării unor condiții normale de muncă pentru angajați. Au fost reparate cantoanele silvice, căile de acces spre  acestea. S-au operat reparații și în secția de prelucrare a lemnului, sediul întreprinderii, secția de colectare a plantelor medicinale.

Victor Sofroni

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker