ApropoBlog-uri

O serie de oficiali ai Republicii Moldova sunt pasibili de a fi puși sub incidența Legii Magnițki* după (ex)trădarea profesorilor turci

La nicio săptămână de la arestarea dascălilor liceului Orizont și deportarea lor în Turcia cu o rută charter special antrenată, tot mai mulți experți semnalează încălcarea de către autoritățile Republicii Moldova a tuturor procedurilor prevăzute în materie de expulzare/extrădare sau indezirabilitate, prevăzute de legile naționale și internaționale.

Opinia colectivă aproape unanimă apreciază că autoritățile moldovene au putut reține și da pe mâna autorităților turcești oameni doar în cazul unei înțelegeri politice la nivel de prime persoane în stat, cu implicarea serviciilor secrete și a ministerelor de interne. A fost o acțiune în afara câmpului legal, iar persoanelor (ex)trădate de autoritățile moldovene li s-a pus viața în pericol, există toate probabilitățile că au fost sechestrate, iar în aceste condiții pot fi expuse torturii și relelor tratamente.

În consecința acestor evidențe, cazul profesorilor liceului Orizont întrunește toate condițiile de a-i pune pe o serie de oficiali ai Republicii Moldova sub incidența Legii Magnițki, adoptată de Congresul Statelor Unite ale Americii.

După extinderea în 2016 a prevederilor Legii Magnițki pe plan global, Congresul Statelor Unite ale Americii a creat un instrument important în lupta cu persoanele care se fac vinovate de corupție și încălcarea drepturilor omului, indiferent de țară și naționalitate.

Actuala conducere politică a Republicii Moldova este deja bine cunoscută în Statele Unite și în lume ca fiind una dintre cele mai corupte din Europa. Furtul Miliardului din rezervele statului, devalizarea băncilor, transformarea Republicii Moldova într-o importantă spălătorie de bani murdari din Rusia și, mai cu seamă, indiferența față de o investigație judiciară exhaustivă asupra cauzelor și autorilor acestor grave delapidări, îi postează pe actualii administratori politici ai Republicii Moldova printre principalii suspecți în aceste afaceri murdare.

(Ex)trădarea ilegală a dascălilor turci este un abuz de putere, și încă unul foarte grav în lista lungă a unor fapte de aceeași consistență imorală, săvârșite de cei care conduc azi statul. Așa cum Legea în Republica Moldova se află în captivitate, la fel ca și toate celelalte instituții ale statului, este de așteptat ca în urma acestei ultime fapte inumane să lucreze măcar legile cu aplicabilitate internațională, așa cum este amintita Lege Magnițcki. Sub incidența ei ar putea foarte ușor fi puși cei care au tranzacționat procedura de vânzare-cumpărare a profesorilor turci cu Președintele Turciei, Erdogan, principalul beneficiar al (ex)trădării și au organizat operațiunea de reținere și (ex)trădare a lor clandestină.

Aceștea sunt:

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova;

Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, coordonatorul din (pen)umbră a actualei Guvernări a Republicii Moldova;

Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova;

Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova;

Vasile Botnari, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova;

Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

***

Legea Magnițki a fost adoptată de Congresul SUA în 2012 sub presiunea reprezentanților businessului american și a fost îndreptată inițial împotriva funcționarilor din Federaţia Rusă, celor care direct sau indirect au contribuit la moartea avocatului Serghei Magniţki sau au acoperit schemele de corupție pe care acesta le-a deconspirat. 

Prin lărgirea ariei geografice de aplicare a legii în 2016, dar şi includerea unor categorii noi de infracțiuni în raza de acțiune a legislației anti-corupție, prevederile Legii Magniţki au început să se ia în calcul atunci când structurile responsabile de apărare și securitate investighează dosare legate de tratamentul inuman și degradant, oferirea şi/sau acceptarea mitei, delapidare de fonduri, tortură şi execuții extrajudiciare. Persoanele găsite vinovate de aceste infracțiuni vor suporta o serie de consecințe legale –printre acestea fiind refuzul de a primi o viză americană, blocarea conturilor bancare în SUA şi confiscarea averilor pe teritoriile de sub jurisdicția americană. 

Valeriu Saharneanu, 11 septembrie 2018

*Serghei Magniţki a fost avocat şi auditor rus, care în 2008 a deconspirat scheme de delapidare din bugetul public de către funcţionari de la diferite structuri de stat, judecători şi lideri interlopi.

Juristul a fost arestat în 2008, după ce a denunţat o ecrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) pusă la cale de către oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului în detrimentul statului rus şi fondului Hermitage Capital.

Serghei Magniţki a murit la vârsta de 37 de ani într-o închisoare de la Moscova, în noiembrie 2009, după 11 luni de detenţie provizorie.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker