30 de întrebări de-acasă

Oleg Bagrin: “Mă mândresc cu familia, neamul şi baştina mea”

Oleg Bagrin s-a născut în a. 1974 în s. Băneşti, raionul Teleneşti. În 1993 absolveşte Colegiul de Medicină din Orhei, iar în 1999 – Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu” din Chişinău. Urmează rezidenţiatul în Ortopedie şi Traumatologie, după care cinci ani lucrează medic–ortoped la ÎS „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare” din Chişinău. În 2007 îşi ia doctoratul în ortopedie.

În acelaş an, împreună  cu familia, se stabileşte cu traiul în Toronto, Canada. În 2015 absolveşte Academia Naţională de Osteopatie din Toronto, iar peste un an susţine teza de doctor în osteopatie. În prezent este decan şi profesor la Universitatea Naţională de Ştiinţe Medicale din Florida, SUA şi profesor la Academia Naţională de Osteopatie din Toronto, Canada.

1. Dle Oleg Bagrin! Ce subînţelegeţi Dumneavoastră prin noţiunea “acasă”?

– Pentru mine “acasă” este locul unde mă aşteaptă cei dragi sufletului meu, sunt copiii şi soţia, mama, fratele, cei rămaşi la baştină în Moldova. Ori de câte ori merg, ei mă aşteaptă cu uşile deschise. “Acasă e dorul, / Acasă-i fiorul,/ Acasă e mama,/ Acasă e graiul, e neamul, izvorul,/ acasă e totul de unde pornim,/ acasă-i comoara la ce revenim…”

2. Cine V-a predat primele lecţii care V-au marcat caracterul şi viitorul?

– Probabil, ar fi mai corect să zic în acest context că viitorul meu a fost marcat nu de lecţii predate, dar de cele învăţate de la viaţă, unde a fost mama cu sfaturile ei, învăţate buchie cu buchie de la bunica şi de la fraţii şi surorile mamei, lecţii ce nu trebuiau predate, dar auzite, simţite, rumegate. Am avut o şcoală pentru tot restul vieţii.

3. Ce ştiţi despre părinţii şi buneii Dumneavoastră, locul şi rolul lor în viaţa comunităţii natale?

– Vin dintr-o familie de intelectuali. mama mea, Tamara Burdujan, fiind profesoară de română, a învăţat şi educat generaţii de-a rândul aproape 40 de ani, începând cu satul de baştină, apoi la Chişinău, acum fiind cu noi în Canada. Tatăl meu, Vasile Bagrin, şef la căminul de cultură din satul natal, s-a stins din viaţă pe când eu aveam 13 ani, iar fratele meu Grigore – 11 ani.

Pe bunicii de pe linia paternă i-am cunoscut mai puţin, fiind departe de ei. Bunicul Grigore Burdujan, tatăl mamei, intelectual la rândul său (adjunct al preşedintelui de colhoz în anii 50) a plecat în lumea celor drepţi la o vârstă foarte tânără şi, din păcate, l-am văzut numai în poze. Bunica, Nina Burdujan, a rămas singură să crească şi să educe 7 copii, cel mai mare avea 13 ani şi mezina – 10 luni. Bunica Nina a lăsat o amprentă profundă în viaţa mea, chiar şi astăzi cred că ea mă veghează de acolo de sus.

4. Cum apreciaţi schimbările care au avut loc la baştină în ultimele decenii?

– Recent am fost la Ziua satului, care pe 8 octombrie 2017 şi-a sărbătorit aniversarea de 580 de ani de la prima atestare documentară. Băneşti este un sat cu o istorie bogată şi cu oameni gospodari. Sunt schimbări frumoase, spre bine, dar nu pot să nu remarc şi faptul că satul îmbătrâneşte, vezi mai mulţi oameni trişti, tinerii sunt plecaţi. Totuşi mă bucur că băneştenii mei sunt oameni optimişti şi dornici de viaţă.

5. Care ar fi, în opinia Dumneavoastră,  căile de redresare a situaţiei din economia Republicii Moldova?

– Dacă toţi cei tineri plecaţi, care, în opinia  mea, constituie principalul potenţial al ţării, se vor întoarce în Moldova fără frică pentru ziua de mâine, ar fi o şansă de reconvalescenţă a economiei noastre.

6. Dacă ar fi cazul de înveşnicit cumva, în istoria localităţii natale, unele personalităţi din partea locului, cine, credeţi, ar merita această onoare?

– Nu îndrăznesc să dau nume, dar cred că orice familie de oameni gospodari din Băneşti are asemenea personalităţi şi dacă s-ar analiza, credeţi-mă că s-ar aduna o listă bună cu oameni extraordinari.

7. Când Vă amintiţi de anii copilăriei şi adolescenţei, ce evenimente şi nume Vă revin mai întâi în memorie?

– Cu drag şi dor vorbesc despre aceşti ani, am trăit ca în amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă: la scăldat, la păscut vacile, la săniuş, la muncă pe dealul mare, apoi şcoala din sat cu extraordinarii ei profesori, serile de odihnă alături de colegi şi prieteni, diferite întreceri sportive, mai ales la fotbal, concursuri raionale şi republicane…

8. Ce calităţi preţuiţi la prietenii Dumneavoastră?

– Sunt toţi nişte oameni cu suflet mare.

9. Consideraţi că V-aţi realizat în viaţă?

– Cred că mai am de muncit la capitolul realizări.

10.  Cine şi cum V-a ajutat să Vă atingeţi scopurile?

– În spatele unui bărbat ce are succes în viaţă, desigur, se află o femeie puternică. Pe parcursul vieţii bunul Dumnezeu a avut grijă să am o MAMĂ unicală, o bunică extraodinară şi, mai târziu, a apărut scumpa mea soţie.

11. Dacă providenţa V-ar oferi ocazia să mai trăiţi odată un moment din viaţa Dumneavoastră, pe care din ele l-aţi alege?

– Naşterea copiilor mei.

12. Cu ce se mândreşte îndeosebi cetăţeanul şi medicul-savant Oleg Bagrin?

– Mă mândresc cu familia mea şi, desigur, cu neamul meu şi baştina de unde vin. Mă mândresc cu prietenii şi cu oamenii frumoşi  la suflet pe care i-am cunoscut atât în Moldova, cât şi în Canada. Ceea ce ţine de realizări, sper să se mândrească deja copiii mei cu ele.

13. Care este cea mai mare dorinţă neîmplinită a Dumneavoastră?

– Ca pe harta lumii să apară România Mare.

14. Mai mult de două decenii nu mai contenesc discuţiile controversate în jurul denumirii limbii oficiale, a istoriei Republicii  Moldova. Cine, credeţi, ar putea şi ar trebui să pună punct în aceste dispute?

– Eu cred că deja Curtea Constituţională s-a pronunţat în ce priveşte denumirea limbii. Istoria nu se poate repeta sau inventa. Chiar şi unii istorici de vază din Rusia au recunoscut că noi suntem parte a poporului român.

15. Care sunt principiile de viaţă ale cetăţeanului şi medicului-savant Oleg Bagrin, peste care nu se poate trece în nici un caz?

– Pentru mine este un singur principiu simpu, şi anume: să nu uit niciodată  calităţile pe care trebuie să le aibă un Om Bun.

16. Colegii, prietenii V-au trădat vreodată?

– Din fericire – nu.

17. În opinia Dumnea-voastră, fără de ce un om nu poate să fie fericit?

– M-am născut în familie de creştini-ortodocşi, copiii mei la fel şi sunt convins că fără de credinţă în Dumnezeu am fi nişte rătăciţi şi nefericiţi.

18. Aţi făcut sau faceţi şi politică?

– Când eram tânar şi neliniştit, s-a mai întâmplat să mă implic uşurel şi în politică, dar medicina şi politica sunt două căi diferite şi dacă se intersectează, atunci apar consecinţe grave.

19. Ce apreciaţi şi ce nu Vă place în politica promovată de autorităţile de la Chişinău în ultimele decenii?

– Apreciez că mulţi au “principii” şi “valori”, dar majoritatea politicienilor au uitat de calităţile morale pe care trebuie să le aibă o fiinţă umană.

20. Cine, credeţi, ar putea scoate Moldova din actuala mocirlă politică, economică şi socială?

– Sper din tot sufletul şi aştept, când acest popor harnic, dar necăjit şi furat, se va trezi din starea de hibernare. Atunci o să dispară toată mocirla. Foarte mult sper în generaţia tânără…

21. Credeţi în viitorul ţării cu numele Republica Moldova?

– NU.

22. Care circumstanţe au jucat rolul hotărâtor în formarea familiei Bagrin?

– Atunci când am întâlnit-o pe viitoarea soţie, am înţeles că în familia noastră o să fie o atmosferă nesecată de dragoste şi respect reciproc.

23. Conturaţi un portret al familiei Dumneavoastră.

– Dacă să descriu familia mea sub aspect moral, atunci aş începe cu soţia Mariana, care a absolvit aceeaşi facultate de Medicină din Chişinău. Ea este generatorul de căldură în familie, implicată şi dedicată la maximum în ceea ce face. Este prietenul meu cel mai bun.

Copiii noştri, fiul Marius şi fiica Mădălina, sunt comoara fără de preţ şi culorile calde deosebite ale portretului pe care încerc să-l redau. Ca pentru orice părinte, copiii mei sunt totul ce am mai scump pe lume, ei menţin căldura în familie, transmisă de la mama-generator.

Iar eu, să o zicem mai în glumă, probabil, sunt rama portretului, încerc să nu stric aspectul, să-l protejez la maxim.

24. Cu ce preferaţi să Vă ocupaţi în timpul liber?

– Cu părere de rău, cam ducem cu toţii lipsă de timp liber, dar ori de câte ori apare, îl petrec cu familia, prietenii şi preferăm să ieşim să respirăm aerul curat pe malul unui lac la pescuit, la plimbare în parcuri.

25. În casa familiei Bagrin ce bucate şi băuturi sunt preferate?

– Bucatele noastre tradiţionale. Nu lipsesc ciorbele, zeama de pui, sarmalele, mămăliga cu friptură şi, desigur, un pahar de vin de casă din beciul nostru.

26. Descrieţi câteva momente cruciale din viaţa Dumneavoastră.

– Cred că sunt câteva momente cruciale în viaţa mea, începând cu plecarea din casa părintească la studii la Colegiul de Medicină din Orhei şi apoi la USMF “N.Testemiţanu”, etc. Dar cred că plecarea în Canada a fost cel mai crucial moment. Atunci când am hotărât să emigrăm şi am trimis actele la Ambasada Canadei în Viena, am decis să nu spunem nimic părinţilor şi rudelor apropiate, ca nu cumva să-i stresăm. Bani nu aveam pentru a porni procesul, am fost nevoiţi să împrumutăm, cu riscul de a nu fi acceptaţi şi a pierde totul. Interviul l-am susţinut la Ambasada Canadei în Bucureşti şi după ce am aflat vestea că suntem acceptaţi, ne-am împărtăşit bucuria cu toţi ai casei, ca mai târziu să înteleg că noutatea  pentru mama mea a fost un fel de “sfârşitul lumii”… Apoi totul ce a urmat, căderi şi ridicări, poate fi un material bun  pentru un  roman.

27. În opinia Dumnea-voastră, care sunt cele mai stringente probleme specifice pentru educaţia şi cultura din Republica Moldova?

– Atâta timp cât igiena personală a populaţiei lasă de dorit, mă refer aici la majoritatea localităţilor rurale, o să ne fie greu de promovat nişte standarte civilizate în cultura şi educaţia viitoarelor generaţii.

28. Credeţi că Moldova are şanse să se integreze în Comunitatea Europeană?

– Sunt un om optimist, cred din suflet că ţara noastră trebiue să fie în familia europeană, are toate şansele, dar acest drum este posibil numai după re-Unirea cu România.

29. Una din problemele-cheie ale Moldovei este soluţionarea diferendului transnistrean. Cât de real este acest obiectiv?

– Obiectivul se poate de atins numai atunci, când o să convingem Rusia, că pentru toată lumea o să fie bine doar dacă armata a 14-a se va retrage acasă.

30. Ce aţi mai vrea să transmiteţi cititorilor CUVÂNTUL-ui din regiunea Orhei?

– Scumpii mei pământeni! Ca şi orice medic vreau să vă doresc în primul rând sănătate, să aveţi credinţă, să fiţi optimişti. Să nu uitaţi de valorile noastre naţionale, iar ziarului CUVANTUL – un mulţumesc din suflet pentru timpul acordat!

Doamne ajută!

În imagine: Chiar şi departe de casă, Oleg Bagrin nu uită de valorile naţionale şi de credinţa strămoşească. Împreună cu interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, care adesea concertează pentru diaspora din Toronto şi cu duhovnicul local.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker