Sănătate

Se trezește Guvernul. Statul vrea un cadru legal pentru a lupta cu ambrozia

Acest gard viu pe marginea şoselei spre satul Ciorna, primăria Rezina, e total din ambrozie – sute de tufe, miliarde de seminţe!

 

Alergia provocată de ambrozie, mai numită în popor și „febra fânului”, dă demult bătăi de cap moldovenilor. Buruiana, care cel mai des apare pe terenuri lăsate în paragină, înflorește în lunile iulie-septembrie, iar polenul acesteia, un alergen puternic, este purtat de vânt chiar și până în noiembrie. Planta a fost interzisă deja peste Prut, unde a fost adoptată o lege care să o combată. Amenzile la români ajung până la 20.000 de lei românești. În Republica  Moldova, însă, lucrurile încep să se miște abia acum – în plin sezon de alergie.

Cine trebuie să stârpească ambrozia?

După mai multe publicaţii în mass-media despre riscurile pe care le prezintă ambrozia, buruiană interzisă în mod oficial în mai multe ţări, şi Mi-nisterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chişinău a plasat un anunț pe platforma dezbaterilor publice Particip.gov.md. solicitând cetățenii “să vină cu propuneri pentru elaborarea cadrului normativ privind combaterea buruienii ambrozia”.

După cum relata la sfârşitul săptămânii trecute portalul agora.md, citând surse de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale „Până la acest moment nimeni nu a depus nicio propunere. MSMPS va crea un grup de lucru intersectorial din speciaștii Ministerului Agriculturii, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerului Afacerilor Interne, care, conform competențelor, vor veni cu propuneri de perfectare a cadrului existent. Noi am remis scrisorile de solicitare către aceste instituții, pentru desemnarea de urgență a specialiștilor, pentru ca în cel mai scurt timp să ne convocăm”, a comunicat șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice de la Mi-nisterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Daniela Demișcan.

Demișcan a menţionat că nu știe de ce ministerul a început abia din acest an să rezolve problema buruienii, însă a specificat că ministerul s-a autosesizat în urma unor petiții remise de cetățeni.

Partea proastă este că ambrozia nu este inclusă în lista buruienilor interzise prin lege, a remarcat premierul P.Filip într-o şedinţă recentă a Guvernului, atrăgându-i atenţia ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului Liviu Volconovici: “Eu vreau foarte repede ca ea să fie interzisă legal. Odată ce ea va fi în listă, atunci vor putea fi aplicate amenzile”.

 

Deocamdată nimeni nu ia măsuri

Săptămânalul CUVÂNTUL a publicat în ultimul timp câteva articole despre pericolele pe care le prezintă această buruiană şi modalităţile posibile de stârpire a ei. Din păcate, nici autorităţile, nici cetăţenii  din teritoriu n-au reacţionat adecvat la aceste informaţii. Mai ales în spaţiile publice, de-a lungul drumurilor ambrozia înfloreşte şi se dezvoltă sălbatec. Poate ar fi bine ca autorităţile publice, Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor, instituţiile medicale să mobilizeze cetăţenii şi serviciile de salubrizare  pentru o campanie bine organizată de stârpire a acestei buruieni, fără a mai aştepta modificarea legislaţiei şi instituirea amenzilor.

Amintim, doar o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close