SănătateȘoldănești

Rujeola în atenţia autorităţilor din Şoldăneşti

Convocată de administraţia raionului, Comisia extraordinară de sănătate publică Șoldănești a analizat situaţia epidemiologică în raion privind rujeola şi a adoptat o hotărâre care prevede organizarea de măsuri menite să prevină apariţia şi răspândirea acestei maladii. Spitalul raional trebuie să organizeze în mod opertiv verificarea situaţiei în domeniu şi vacinarea populaţiei contra rujeolei.

Direcția Învățământ și conducătorii instituțiilor de educaţie trebuie să asigurare îndeplinirea necondiționată a prevederilor Legii nr.10-XVI din 03.02.2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice şi să nu admită în instituţiile de educaţie copii nevaccinați contra rujeolei, făcând tot posibilul ca timp de 3 săptămâni de la începutul anului şcolar 2018-2019 toţi copiii să fie vaccinaţi. Un rol deosebit le revine  lucrătorilor din instituțiile de învățământ în ce priveşte depistarea precoce a persoanelor suspecte de rujeolă, (cele care prezintă semne de răceală, febră și erupții pe piele).

Vadim Grosu, coordonator al sectorului Șoldănești a CNPO, Centrul de Sănătate publică Orhei va organiza ședințe comune cu reprezentanții autorităților publice locale, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice, instituțiilor de învățământ privitor la nivelul nesatisfăcător de acoperire vaccinală a populației, importanţa și măsurile necesare în vederea sporirii controlului asupra rujeolei.

În popor rujeola este cunoscută cu denumirile „cori” sau  „pojar”, ultima fiind descriptivă pentru principalele simptome: temperatură foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Menţionăm că, potrivit Moldpress, de la începutul lunii august curent în republică au fost confirmate 177 de cazuri de rujeolă. Astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la care se referă sursa citată, în luna august au fost confirmate 140 de cazuri, iar alte 83 suspecte sunt în proces de investigare. În prezent, pacienții sunt izolați și se află sub supravegherea medicilor.

Conform sursei citate, teritoriile afectate de rujeolă în ultima perioadă sunt: raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești, Cantemir și Ocnița şi municipiul Chişinău.

Reporter “C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker