Social

Două coşuri minime de consum. Pentru comparaţie

Datele statistice denotă că, în Republica Moldova, peste 70% din persoanele pensionate pentru limita de vârstă au o pensie care nu acoperă nici măcar minimul lunar de existenţă, de 1566 de lei.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017, valoarea minimului de existenţă în Republica Moldova a constituit 1862,4 lei, inclusiv 2072,6 lei – în oraşele mari, 1861,6 – în oraşele mici şi 1770,5 lei – în sate.

Şi o altă realitate. Comisia Buget şi Finanţe a Camerei Deputaţilor din România recent a respins pentru a fi reexaminat un proiect de lege care stabilea valoarea coşului minim de consum în ţară în mărime de 2304 RON (9620 lei moldoveneşti). După cum relatează stirilocale.md, conform acestui proiect nevoile minime ale unui român sunt: pentru alimente şi băuturi – 1048 RON, îmbrăcăminte şi încălţăminte – 140,4 RON, locuinţă, apă, electricitate, gaze, combustibil – 306,4 RON, sănătate – 133,8 RON, educaţie, cultură – 53 RON, etc. Proiectul mai prevede ca valoarea coșului minim de consum să fie evaluată trimestrial de către Institutul Național de Statistică și să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, urmând a fi un criteriu esențial pentru stabilirea salariului minim de bază. Reprezentanții Guvernului nu au susţinut proiectul pe motiv că valoarea coșului minim nu ar fi cea mai relevantă pentru stabilirea salariului minim pe economie.

Foto ZdG

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker