Social

Două coşuri minime de consum. Pentru comparaţie

Datele statistice denotă că, în Republica Moldova, peste 70% din persoanele pensionate pentru limita de vârstă au o pensie care nu acoperă nici măcar minimul lunar de existenţă, de 1566 de lei.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017, valoarea minimului de existenţă în Republica Moldova a constituit 1862,4 lei, inclusiv 2072,6 lei – în oraşele mari, 1861,6 – în oraşele mici şi 1770,5 lei – în sate.

Şi o altă realitate. Comisia Buget şi Finanţe a Camerei Deputaţilor din România recent a respins pentru a fi reexaminat un proiect de lege care stabilea valoarea coşului minim de consum în ţară în mărime de 2304 RON (9620 lei moldoveneşti). După cum relatează stirilocale.md, conform acestui proiect nevoile minime ale unui român sunt: pentru alimente şi băuturi – 1048 RON, îmbrăcăminte şi încălţăminte – 140,4 RON, locuinţă, apă, electricitate, gaze, combustibil – 306,4 RON, sănătate – 133,8 RON, educaţie, cultură – 53 RON, etc. Proiectul mai prevede ca valoarea coșului minim de consum să fie evaluată trimestrial de către Institutul Național de Statistică și să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, urmând a fi un criteriu esențial pentru stabilirea salariului minim de bază. Reprezentanții Guvernului nu au susţinut proiectul pe motiv că valoarea coșului minim nu ar fi cea mai relevantă pentru stabilirea salariului minim pe economie.

Foto ZdG

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close