Social

Ajutorul social: susţinere sau bătaie de cap?

Ajutorul social va putea fi solicitat

și prin telefon

Modalitatea de solicitare a ajutorului social de către cetățeni a fost simplificată prin modificările aprobate de Guvern în Regulamentul cu privire la modul de stabilire și de plată a ajutorului social.

Astfel, solicitarea de ajutor social va putea fi depusă nu doar pe suport de hârtie, cum este în prezent, dar și prin telefon. De asemenea, cererile incomplete vor fi acceptate pentru examinare, urmând ca pe parcursul a cinci zile lucrătoare din momentul înregistrării să fie prezentate datele sau actele necesare.

Cererile vor fi înregistrate și examinate prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Asistență Socială”.

Persoana care va beneficia de prestații sociale își asumă obligaţia să utilizeze resursele financiare primite în folosul familiei, primordial pentru asigurarea cu produse alimentare, vestimentație, îngrijiri medicale și școlarizarea obligatorie a copiilor.

Corectitudinea utilizării banilor primiți va fi verificată de comisiile instituite la nivel local. Dacă se va constata încălcarea repetată a obligațiilor asumate, ajutorul social va fi stopat.

 

Ajutorul social este un ajutor financiar, plătit o anumită perioadă în fiecare lună familiilor care se află într-o situaţie de mare dificultate: au pierdut locul de muncă, nu au deloc venituri sau nu sunt suficiente pentru îngrijirea membrilor familiei. Acest sprijin din partea statului permite garantarea unui venit minim pentru fiecare familie vulnerabilă, dar cu anumite condiţii şi la prezentarea unui şir de acte doveditoare. Modul de obţinere a ajutorului a trezit până acum nemulţumiri din partea multor beneficiari, care invocau bariere birocratice şi alte cerinţe considerate de ei injuste, dar şi din partea primarilor, opiniei publice, care afirmă că această susţinere ar genera trândăvie şi chiar ilegalităţi.

Apropo, în timpul campaniilor electorale precedente, în raionul Rezina, de exemplu, au fost mai multe cazuri când de ajutoare sociale au beneficiat activişti ai partidelor de guvernământ sau rudele acestora implicate în activitatea de propagandă şi agitaţie.

Modalitatea de solicitare a ajutorului social de către cetățeni a fost simplificată prin modificările aprobate recent de Guvern în Regulamentul cu privire la modul de stabilire și de plată a ajutorului social.

Redacţiia „C” a solicitat câţiva cititori din rândul demnitarilor, agenţilor economici să comenteze această iniţiativă a Guvernului.

Boris Artin, șeful Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Rezina: Oficial, încă nu avem careva dispoziții de la minister în chestiunea dată. Pot relata că lucrătorii sociali salută modificările efectuate de către Guvern, care simplifică în oarecare măsură procesul de acordare a ajutorului social şi va ridica gradul de responsabilitate a beneficiarilor. La moment nu există pârghii eficiente de control a folosirii ajutorului social, avem semnale că unii cetățeni   cheltuie acești bani nu pentru necesităţile stringente ale familiei.

Cât privește folosirea acestor ajutoare în scopuri electorale, așa ceva este exclus. Ajutoarele sunt stabilite şi acordate prin intermediul Programului SIAAS (Sistemul Informaţional Automatizat Asistență Socială), care exclude factorul uman. Colaboratorii noștri doar ajută solicitanții la perfectarea și completarea actelor necesare pentru Programul SIAAS.

Modificările operate de Guvern în modul de acordare a ajutorului social au menirea de a exclude unele lacune, despre care, atât colaboratorii sociali, cât și cetățenii, nu o dată au semnalat guvernării. 

 

Nadejda Cioban, primara comunei Sârcova: Despre modificările aprobate de Guvern în Regulamentul cu privire la modul de stabilire și de plată a ajutorului social prin telefon, m-am informat din mass-media. Acolo se prevede că aceste cereri vor fi înregistrate și examinate prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Asistență Socială”. Dar Primăria Sârcova încă nu este conectată la acest sistem. La moment nu avem nici comisia care va trebui să se ocupe de monitorizarea corectitudinii utilizării ajutoarelor sociale. La noi de această problemă se ocupă comisia multidisciplinară.

În cadrul Primăriei Sârcova activează doi colaboratori ai Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei a Consiliului Raional Rezina (un asistent social și un lucrător social), dar şi alţi doi lucrători sociali salarizaţi dintr-un proiect.

Această modificare pare salutabilă pentru că reduce unele bariere birocratice existente în acest proces. Dar și mai bine ar fi, dacă guvernarea ar reuși să dezvolte economia ţării, să ridice nivelul de trai al cetățenilor, ca ajutoarele sociale să devină inutile.

Ion Codreanu, consilier municipal, comerciant la piaţa din Orhei: Aceste ajutoare sociale, în forma în care erau acordate până acum, creau bătăi de cap şi potenţialilor beneficiari, şi autorităţilor. Simplificarea prestării serviciilor este salutabilă. Dar ar fi bine ca administraţiile locale să-şi formeze nişte baze de date referitoare la persoanele social-vulnerabile şi să le actualizeze permanent, conducându-se de ele în procesul oferirii ajutoarelor, iar cei apţi de muncă să fie antrenaţi în anumite lucrări ori să li se pună condiţii stricte să accepte o angajare. În mai multe ţări civilizate demult se procedează aşa.

 

Ion Ionaşcu, primarul comunei Ciocâlteni, raionul Orhei: Salutăm orice iniţiativă menită să sfarme barierele birocratice la prestarea unor servicii, inclusiv acordarea ajutorului social. Dar în cazul dat trebuie să ţinem cont şi de opinia cetăţenilor, mulţi dintre care nu văd cu ochi buni aceste ajutoare, considerându-le o modalitate de susţinere de către stat cu banii adunaţi de la contribuabili a multor trântori. Dacă ne gândim că uneori suma indemnizaţiei întrece salariul lunar al unui funcţionar de la primărie sau al unui agricultor, situaţia e tristă. Da, sunt de acord că cei nevoiaşi trebuie cumva susţinuţi, dar mulţi dintre beneficiarii acestor ajutoare ar trebui obligaţi să participe la lucrări publice.

 

Maria Mârzâncu, antreprenoare, satul Verejeni, raionul Teleneşti: Cred că e nevoie şi de o procedură simplificată de prezentare a actelor doveditoare de către omul necăjit, ca să nu fie purtat pe drumuri. Dar totodată este nevoie de mai multă transparenţă în cheltuirea banilor publici. Ar fi bine ca în primării să fie afişate listele beneficiarilor de ajutoare sociale şi luna, anul, când le-au primit.

 

Ana Patraşcu, asistentă medicală superioară, IMSP Spitalul raional Teleneşti: Ştiu că întocmirea acestor documente nu-i un lucru simplu. Dar procedura dată trebuie ajustată astfel, ca banul public să ajungă exclusiv la omul cu adevărat nevoiaş şi neputincios. Cei care pot munci să fie excluşi categoric din lista beneficiarilor de ajutoare sociale.

Foto simbol publika.md

                           

Ion Perciun, Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker