RezinaSocial

O școală de circumscripție la începutul anului de studii 

În imagine: Igor Domenti, directorul Gimnaziului Horodişte şi Viorica Nour, directoare-adjunctă, sunt cei care coordonează procesul instructiv-educativ.

 

La Şcoala de circumscripție Horodiște din raionul Rezina învață şi copii din satele Slobozia-Horodiște și Țâpova. Potrivit rezultatelor unui control efectuat recent în instituțiile de învățământ de organele de resort, Gimnaziul Horodiște este gata de a începe noul an de studii. Acest lucru l-a confirmat şi directorul gimnaziului, dl Igor Domenti, care ne-a răspuns la câteva întrebări.

– Dle director, în ce măsură sunt pregătite edificiile pentru a primi elevii?

– Pe parcursul verii au fost efectuate reparații cosmetice în sălile de clasă, în coridoare, sala pentru sport, cabinetele metodice, a fost verificată sistema de aprovizionare cu apă.

– Din ce resurse?

– Pe banii gimnaziului. Anul trecut reparațiile ne-au costat circa 60 de mii de lei. În anul curent ne-am încadrat numai în 20 de mii. Noi nu implicăm părinții în aceste lucrări. Dacă cineva dorește să ajute la vopsit, văruit și alte lucrări, poftim, dar bani de la părinți nu luăm.

– În ce privește completarea gimnaziului cu elevi aveți probleme?

– În ultimii doi ani de studii contingetul este stabil: 110 – 115 elevi. Aproape jumătate din elevi sunt din Slobozia-Horodiște și Țâpova. Îi transportăm cu autobuzul gimnaziului pe care l-am primit de la Guvernul României.

– Cum va fi asigurată alimentația elevilor?

– Vor fi alimentați elevii din clasele primare și cei din satele vecine. Asociaţia ”Vent d’Est”, condusă de Tatiana Pagu, ne-a asigurat că-și va asuma cheltuielile pentru alimentația unui grup de copii din familiile social-vulnerabile. Posibil că vor fi alimentați și ceilalți elevi, dar asta va fi clar după 3 septembrie.

– În majoritatea școlilor se atesta un deficit acut de cadre. La Horodişte care-i situația?

– La obiectele de bază avem profesori de profil, inclusiv pensionari. Unii profesori predau câte două obiecte. De exemplu, Vera Zaharia predă matematică şi fizică, Gheorghe Creţu – educaţia plastică şi chimia. Avem și o profesoară tânără, de matematică, Diana Curca.

   – Elevii sunt asigurați cu manuale?

– În fond, avem manuale pentru fiecare elev. Dacă apar necesități suplimentare, de obicei împrumutăm pe o perioadă anumită cărțile necesare de la alte școli.

– Care sunt doleanțele și așteptările principale ale administrației școlii de circumscripție Horodiște pentru noul an de studii?

– Aș vrea ca în acest an părinţii să vina mai des la şcoală, să fie mai interesaţi de învăţătura copiilor, care, la rândul lor, să muncească mai mult în școală, la bibliotecă și acasă pentru a acumula cunoștințe temeinice și deprinderi utile pentru viitor.

 

 

 

 

 

 

 

Dumitrița Proca, stagiară

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close