Social

Peste 355 de mii de moldoveni sunt plecați la muncă sau în căutare de lucru peste hotare

În trimestrul II al acestui an circa 355.400 de persoane erau declarate ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, se arată într-un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Este cu circa 31.000 persoane (+10%) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar această cifră este cea mai mare din ultimii patru ani şi nouă luni. Totodată cota celor plecaţi din numărul de persoane economic active sau inactive este cea mai mare din ultimii şase ani, relatează mold-street.com, citat de unimedia.info.

Potrivit BNS, structura populației inactive se prezintă după cum urmează: majoritatea, 35,4%, o alcătuiesc pensionarii, 22,2% – persoanele declarate de către gospodării ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, 15,4% – elevii și studenții, 11,8% – persoanele care îngrijesc de familie, 11% – persoanele care (la momentul interviului) se aflau în țară, dar care nu lucrează în Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoanele care planifică să lucreze peste hotare și, restul, 4,2%, o formează alte categorii de persoane inactive din punct de vedere economic.

Potrivit Mold-street, BNS a arătat că nu există date oficiale exacte, atât în privința numărului cetățenilor care pleacă, cât și a celor care locuiesc în continuare în Republica Moldova. În consecinţă acest subiect rămâne un teren fertil pentru politicienii care toarnă apă la moara proprie.

Datele Biroului Naţional de Statistică anunţă, că în trimestrul II 2018 populația economic activă a Republicii Moldova (populația ocupată plus șomerii) a constituit 1,38 milioane de persoane, fiind în creștere cu 5,2% față de trimestrul II 2017 (1,32 milioane).

foto: unimedia.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close