EvenimenteUtil

Ambrozia, un pericol pentru sănătate. Tot mai mulți oameni fac alergii severe din cauza acestei plante

O singură plantă matură de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30 de mii de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

 Majoritatea localităţilor din raionul Rezina, dar mai ales centrul raional, unde sunt multe terenuri publice, sunt invadate masiv de ambrozie, o plantă foarte periculoasă, despre care CUVÂNTUL a scris în știrea din 7 august c. Suprafeţe împânzite de ambrozie am văzut şi de-a lungul şoselei ce trece prin satul Ciorna până la Solonceni, pe margini de drumuri unde-şi au sectoarele particulare sătenii din alte localităţi. Din păcate, reacţia la acea informaţie nu a avut efectul dorit: pe terenurile publice, de-a lungul drumurilor, dar şi pe multe sectoare particulare poţi vedea plantaţii întregi de ambrozie care dă în floare, perioadă când este deosebit de periculoasă, după cum accentuiază în acest articol şi Nina Postu, directoarea Spitalului raional Rezina.

 

O buruiană, confundată adesea cu pelinul sau peliniţa, ne ameninţă serios sănătatea. Tot mai mulţi oameni fac alergii din cauza ambroziei, care invadează în temei terenurile şi curţile neîngrijite.

Ambrozia, numită şi iarba pârloagelor, este o buruiană aparent inofensivă, dar care le poate cauza probleme serioase de sănătate persoanelor alergice. În anul curent planta a avut condiţii excelente pentru creştere şi acum este în perioada înfloririi. Ca urmare a modului în care se răspândeşte şi se înmulţeşte, această buruiană este considerată o plată invadatoare.

Pe lângă faptul că poate provoca pagube importante culturilor agricole, păşunilor, ambrozia are efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii, care apar cu precădere în lunile august şi septembrie, după polenizarea florilor. Este cunoscut faptul că 10-15 la sută din populaţie are predispoziţie alergică.

Care e mecanismul prin care se produce o alergie?

Mecanismul de producere a alergiilor este oarecum simplu şi este similar cu orice răspuns imun, doar că răspunsul alergic este unul anormal:

  • grăuncioarele de polen ale ambroziei plutesc prin aer şi, fiind inhalate, se fixează pe mucoasa din interiorul nasului sau a plămânilor;
  • organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului, percepându-l ca fiind o amenințare: declanşând în lanț o serie de reacţii biochimice, împinge sistemul imun la combaterea polenului şi astfel creează anticorpi (imunoglobulinele IgE şi IgM) pentru a ataca “antigenul” invadant;
  • anticorpii se atașează de anumite celule speciale din sânge, numite mastocite, care eliberează histamine împotriva antigenului.

Histaminele sunt mediatori chimici cu rol inflamator, produc un grup de simptome specifice cunoscute în limbaj popular şi ca febra fânului:

– nas care curge;
– obstrucție nazală (nu se poate respira pe nas);
– ochi roșii care lăcrimează;
– strănut;
– tuse;
– gât iritat;
– mâncărimi la nivelul ochilor și nasului;
– senzație de sufocare pe parcursul nopţii;
– astm alergic;
– agravarea și acutizarea astmului bronșic;
– disconfort general;
– apatie;
– somnolență;
– pierderea totală sau parțială a mirosului.

Noi, medicii, facem  apel către autorităţi și cetățeni să ia măsuri pentru stârpirea plantei periculoase înainte să înflorească.

Buruiana smulsă din pământ trebuie arsă. Dacă este aruncată pe un loc cu umezeală, rădăcinile se vor prinde repede la loc. Iar dacă seminţele se vor împrăştia, acestea pot răsări şi peste 40 de ani!

Prevenirea răspândirii acestei plante presupune, în primul rând, identificarea ei, depistarea timpurie şi distrugerea cât mai rapidă, înainte de a produce polen şi seminţe.

În cazul în care întâmpinaţi simptomele enumerate, trebuie să mergeţi la medicul de familie sau la alergolog.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker