Evenimente

Medici cardiologi lipsesc aproape în jumătate din raioanele țării în timp ce bolile de inimă sunt pe primul loc în topul maladiilor

În timp ce bolile de inimă sunt pe primul loc în topul maladiilor care răpesc viața moldovenilor, numărul specialiștilor pregătiți să acorde ajutor medical adecvat este în scădere. Anul trecut în Moldova activau numai 205 cardiologi, atât în instituțiile de stat, cât și în cele private. În aproape jumătate din raioane, cardiologii lipsesc, relatează sanatateinfo.md.

Pe fondul lipsei critice de specialiști, dar și a îmbătrânirii ca tendință mondială, tot mai mulți moldoveni ajung să sufere de probleme de inimă. Anul trecut, erau înregistrați oficial 680.000 de moldoveni cu diverse boli ale aparatului circulator, cu tocmai 73.000 mai mult decât în 2016. Dintre aceștia 117.000 aveau boală ischemică cardiacă, îngustarea sau blocarea arterelor coronare care asigură alimentarea cu sânge, cea mai gravă consecință fiind infarctul miocardic acut.

Și în cazul cardiopatiei ischemice numărul bolnavilor este în creștere. Statistica arată îngrijorător și în ceea ce privește dezvoltarea bolilor cerebrovasculare (inclusiv AVC) – peste 78.500 de cazuri, mai mult cu peste 4.700 de cazuri într-un singur an, mai menţionează sursa citată.

Foto simbol cam.bz.it

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker