Politic

„Mărul gratuit” al lui Pavel Filip așa și nu a ajuns la copii? Cum a fost abandonată inițiativa

Peste câteva zile va începe un nou an şcolar, dar, ca și anul trecut, copiii din grădiniţe şi elevii din ţara noastră nu vor beneficia de mere gratuite, precum a promis un an în urmă premierul Pavel Filip, scrie Mold-Street. Pe 30 august 2017, premierul Pavel Filip anunţa, în şedinţa cabinetului de miniştri, că programul „Un măr pentru fiecare” va fi reluat în curând, iar discuţiile cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe au început deja. „Vom identidica sursele necesare pentru a începe acest program”, spunea premierul.

 

„A existat un precedent, atunci când ofeream câte un măr pentru fiecare elev. A fost un program foarte bun, care, de fapt, nu a fost dus până la capăt. Eu aș vrea să revenim. Pe de o parte avem grijă de copii, pe de altă parte promovăm producția naturală care este crescută aici, în Republica Moldova. În discuțiile cu cei care reprezintă școlile, acest program a fost foarte bun și ei își doresc continuarea acestui program. O să vă rog, domnul ministru Vasile Bîtca și doamna ministru Monica Babuc să examinați elaborarea acestui program. Sunt gata și partenerii noștri de dezvoltare să contribuie. Vom identifica sursele necesare pentru a începe acest program”, declara șeful Executivului în debutul ședinței de Guvern.

În toamna anului 2014, în urma embargoului impus de Rusia asupra fructelor din Moldova, autoritățile de la Chișinău au dispus alocarea a circa 20 de milioane de lei pentru procurarea merelor de la producătorii autohtoni și aprovizionarea școlilor și grădinițelor cu ele. Cu toate acestea, merele au fost distribuite doar la unele instituţii din ţară, pentru că puţini producători au participat la licitaţie. După anunţul din 30 august 2017, făcut de premier, a urmat o simulare de activităţii pentru a pregăti lansarea programului, fiind creat şi un grup de lucru, mai scrie sursa citată.

Calmâc: După mere vor urma şi alte fructe

Astfel, peste 10 zile, viceprim-ministrul de atunci, Octavian Calmâc, în prezent consilierul premierului, anunţa că în luna octombrie 2017, Guvernul va lansa Programul național de asigurare a elevilor cu fructe proaspete, care va avea drept obiective principale sporirea consumului regulat de fructe în rândul copiilor și susținerea producătorilor autohton.

„La prima etapă de implementare a Programului ne vom limita doar la mere, iar ulterior ne propunem ca elevii să fie asigurați și cu alte fructe sezoniere, care sunt recoltate la noi în țară”, preciza Calmâc.

În cadrul unei şedinţe la Ministerul Economiei, a fost luată şi decizia ca, în decurs de șapte zile, să fie elaborat conceptul, regulamentul, caietul de sarcini și alte documente necesare pentru punere în aplicare a Programului. Totodată, s-a convenit că fructele vor fi procurate doar de la producătorii autohtoni în urma unui examen fito-sanitar, care dispun de condiții de păstrare a acestora și asigură îndeplinirea cerințelor înaintate pentru calitatea fructelor.

Guvernul nu a găsit 25 de milioane de lei

Va trece o lună şi ceva pentru ca Ministerul Economiei să publice un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Regulamentului de achiziționare și distribuire gratuită a merelor în școli. Documentul, care aşa şi nu a fost aprobat, prevede lansarea unui program național ce ar asigura elevii instituțiilor de învățământ primar și secundar general cu câte un fruct proaspăt (măr) în fiecare zi. Autorii proiectului afirmau că numărul beneficiarilor (elevilor) urmează să fie de peste 312.000, iar pentru întregul an de studii 2017-2018 se preconiza achiziționarea a peste 3.120 de tone de mere, în valoare de aproape 25 milioane lei. Proiectul mai urmărea și formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul elevilor.

Documentul nu era unul perfect şi necesita anumite îmbunătăţiri, fapt menţionat şi de CNA în expertiza sa. Or, el conţinea formulări ambigui care admit interpretări abuzive, cerințe excesive ce pot favoriza săvârşirea actelor de corupţie, scrie Mold-Street.

Documentul urma să ajungă pe masa Guvernului la începutul lunii noiembrie, ca să fie posibilă alocarea sumei de 15 milioane lei în cadrul rectificării Bugetului pentru 2017, dar aşa şi nu a mai fost examinat. Nu s-a găsit loc pentru o astfel de iniţiativă nici în proiectul Bugetului de stat pentru anul 2018.

Responsabilii de la Ministerul Economiei nu au putut oferi o explicaţie clară a motivului pentru care iniţiativa a fost pur şi simplu abandonată. „Documentul urma să fie perfecţionat, dar nu a existat o dorinţă reală şi nici indicaţii în acest sens. Indicaţiile trebuiau să vină de la premier”, spun sursele Mold-Street din cadrul Guvernului.

Un alt motiv au fost şi divergenţele asupra proiectului dintre Ministerele Economiei, al Agriculturii şi cel al Educaţiei. Nici schimbarea miniştrilor de la începutul anului nu a dus la găsirea unei soluţii. Aşa că proiectul a fost tras pe linie moartă.

Mult mai important este rolul educativ

Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, a precizat pentru Mold-Street că inițiativa aparținea producătorilor de fructe, care au ținut cont de experiența din anul 2014, când la fel s-a lansat o campanie de asigurare a elevilor cu fructe. Acesta spune însă că nu ştie din ce motive Guvernul nu a dus până la capăt iniţiativa. „Ţinând cont de faptul că recolta anuală de mere este de circa 500.000 de tone, volumul preconizat pentru şcoli de circa 4.000 de tone nu este unul esenţial pentru producători. Mult mai important este rolul educativ. Or, vrem să fie un program de durată și nu doar simplă distribuție, ci și campanie de educare a copiilor, ca ei să se deprindă să consume fructe”, a precizat Iurie Fală.

07

agora.md

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close