OrheiPolitic

Primarul Ilan Şor, decorat cu „Insigna de Onoare” din partea Uniunii Veteranilor

Mai mulți veterani ai Războiului de pe Nistru au făcut publică o Declarație, prin care condamnă acest act.

Veteranii Războiului de la Nistru pentru apărarea independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova din primăvara-vara anului 1992 l-au decorat cu „Insigna de Onoare” pe Ilan Șor, în semn de înalt respect pentru sprijinul acestuia, se relatează într-o ştire mediatizată pe site-ul Primăriei Orhei, care a fost preluată şi de alte surse de informare.

Medalia a fost oferită în cadrul unei ședințe de lucru cu veteranii organizației teritoriale din municipiul Orhei a UNVR în contextul aniversării a 27-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Uniunea Veteranilor își exprimă respectul și profunda mulțumire față de edilul de Orhei, Ilan Șor, care susține activ mișcarea combatanților pentru apărarea Independenței țării noastre, dar și familiile invalizilor de război și ale celor care au căzut în lupte. Totodată, au fost remarcate și proiectele sociale, de care se bucură inclusiv veteranii, implementate de Ilan Șor și administrația municipiului Orhei, se mai menţionează în ştire, concretizându-se că veteranii războiului de la Nistru au sprijinit activ și Marșul Patrioților Moldovei „Pentru Patrie”, organizat de Ilan Șor de Ziua Independenței la Orhei, care a adunat peste 20.000 de participanți. Manifestanții au declarat atunci Orheiul drept „capitala patriotică” a Republicii Moldova.

Știrea a trezit numeroase nedumeriri și interpretări din partea internauţilor şi cititorilor CUVÂNTUL-ui. 

Andrei Covrig, colonel (r): Cu această faptă Uniunea  Naţională a Veteranilor  Războiului de Independenţă (UNVRI) s-a făcut de ruşine. Nu e doar opinia mea, ci şi a multor colegi cu care am discutat. Să înţelegem, că UNVRI se transformă într-o secţiune a Partidului Şor? De 9 mai acest Şor, cu câţiva membri ai UNVRI din Orhei a aparut în faţa publicului  având prinsă la piept panglica „Sf. Gheorghe”, un simbol al agresiunii ruse în R.Moldova, Georgia, Ucraina. Nu demult Şor a cumpărat o parte din veteranii orheieni cu nişte camuflaje, ca să primească în loc “Insigna de Onoare”. Regretabil că lumea noastră se vinde atât de ieftin. KGB-ul sovietic avea o regulă: dacă nu poţi lichida opoziţia, cea mai bună soluţie e s-o cumperi ori să preiai conducerea. Aşa s-a întâmplat la noi cu PPCD-ul lui Iurie Roşca.

UNVRI condusă de Balan, un fost ofiţer al serviciilor speciale, pretinde că ar reprezenta interesele miilor de combatanţi ai Războiului de la Nistru. Este un fals, deoarece chiar şi pentru un congres ordinar desfăşurat la Bălţi, nu la Chişinău, s-a efectuat o selecţie riguroasă a delegaţilor. În preajma congresului l-am sunat pe Eduard Maican, preşedinte de onoare şi am solicitat să particip la activitate. Mi s-a refuzat pentru că nu aş fi fost ales delegat la una din conferinţele din teritoriu. I-am reproşat că astfel UNVRI riscă să devină o sectă preocupată de chestiuni care sunt departe de Cauza Națională pentru care lumea a luptat cu arma-n mâini în primăvara anului 1992.

Apariţia lui Mihai Balan şi a câtorva veterani din Orhei în anturajul lui Şor este un lucru foarte suspect. Or, este ştiut că, deşi se declară mare patriot, primarul de Orhei nu-şi ascunde opţiunile şovine.

Pe parcursul ultimilor ani conducerea UNVRI, inclusiv Balan, apar în diferi-te combinaţii politice. Mai întâi alături de PLDM, apoi pronunţându-se în sprijinul PD-ului, iar acum, se pare, îi jură credinţă lui Şor.

Vasile Roman, jurnalist, veteran al Războiului de la Nistru: Știrea că Ilan Șor a fost distins cu o insignă a UNVRI a fost primită neunivoc de veteranii noștri. Mai mulți mi-au spus că au fost împotrivă. Primăria în fond este obligată să ajute veteranii și familiile celor căzuți în lupte. În cazul cu Șor situația este şi mai delicată dacă ţinem cont de problemele acestuia cu legea. Mihai Balan, președintele Uniunii, mi-a spus că ideea decorării lui Şor a venit de la organizația  municipală a UNVRI. Mai știu că jumătate dintre cei 40 de membri ai organizației au primit uniforme noi de campanie de la edilul de Orhei. Cealaltă jumătate am refuzat un asemenea favor.

Mihai Juncu, pensionar MAI: Eu unul nu credeam că așa ceva este posibil. Fac parte din organizația veteranilor Ministerului Afacerilor Interne, unde marea majoritate sunt participanți ai Războiului de la Nistru. Noi decorăm pe ai noștri cu insigne și semne de gratitudine pentru contribuție la educația patriotică a tineretului, materializarea unor inițiative civice, etc. Pentru ce alta ar mai putea fi înmânată o asemenea decorație?

Ion Savin, pensionar MAI, veteran de război: Am citit noutatea pe facebook și inițial am crezut că este o știre falsă. Dar ulterior am văzut și imagini de la eveniment. Ce pot să spun: la noi nu mai au valoare distincțiile de stat din cauza că sunt împărțite în mod arbitrar, dar ce să mai vorbim de niște insigne ale unei organizații de veterani! Nu m-aș mira dacă la un moment veteranii din Orhei l-ar face pe Șor veteran de onoare al Războiului pentru Independență. Vai de capul și de steaua acestor orheieni…

Nicolae Bejan: Cred că este o glumă de prost gust.

Vlad Talpă: Haz de necaz…

Svetlana Savcova: Ţara nebunilor. Hoţilor, criminalilor li se oferă onoruri şi decoraţii. V-aţi trăsnit la cap…

Nicolae Vizitiu: Care ofiţeri? Care se vând pe hrişcă şi tuşonkă, apoi beau o stopkă şi îşi amintesc de Kulikovskaja bitva?

Elena Scutelnic: Adevărații veterani erau în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceştea au stat prin cancelarii şi se bat cu pumnul în piept că-s veterani.

Argentina Gribincea: Dle Șor, banii furați vor trebui întorși la bancă! Păstrați conservele, poate vă vor prinde bine la pușcărie.

Nicolae Tornea: Culmea absurdului: să te fure hoţul de miliarde şi tu să-l slăveşti şi să-l adori! Oameni buni, ce s-a întâmplat cu voi, aveţi măcar un pic de judecată în voi? Şor e hoţ, tâlhar. Ce să facem ca voi să înţelegeţi acest lucru? Uitaţi-vă ce fac armenii, îi arestează pe hoţi şi le confiscă averile ilicite, dar noi cântăm şi dansăm de bucurie că am făcut poze cu cel mai mare tâlhar şi hoţ. Treziţi-vă odată.

Valeriu Gontia: Se pune întrebarea: pentru ce s-a luptat la Nistru? Ca să vină un Şor şi să vă dea caşcaval stricat din capcană? Mâncaţi-l.

Gurdiș Vasile: Cum lumea noastră poate fi dusă de nas prin diferite metode de nişte criminali!

Eugeniu Navroţchi: Vai de noi. Dă, Doamne, mintea moldoveanului cea de pe urmă…

Ecaterina Ispas: Râdem. Dar trebuie de plâns.

“Omului poți să-i ierți multe, dar nu lașitatea și trădarea”

Mai mulți veterani ai Războiului de pe Nistru au făcut publică o Declarație, prin care condamnă oferirea, de către Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independență din R. Moldova (UNVRI), a unei insigne de onoare lui Ilan Șor. „Diploma de certificare a decorării este semnată de așa-zisul președinte al organizației, Mihai Balan”, se arată în Declarația care spune că Balan se află ilegal la conducerea Uniunii, pe care ar fi obținut-o prin fraudă, relatează agora.md

„Faptul că împarte la dreapta și la stânga fărâme din banii publici furați nu-l face deloc demn de a primi distincții. Gestul făcut de conducerea respectivei Uniuni este incalificabil și o inculpă, demonstrând un servilism cras față de guvernare. (…)

În 1992 am luptat cu arma pentru țara noastră și nu putem admite ca jertfa camarazilor să fie întinată de niște bandiți cocoțați la putere prin corupere și abuzuri antidemocratice. Considerăm că prin gestul său conducerea ilegală a UNVRI s-a discreditat irecuperabil, punând în pericol încrederea acordată de cetățeni veteranilor de război. Este rușinos și de neiertat. Facem apel către toți veteranii să se distanțeze de liderii lor trădători, să-și păstreze demnitatea și să revină la valorile pe care le-am apărat”, se mai arată în Declarația veteranilor.

„Este un aspect care ne trezește o mare îngrijorare. Omului poți să-i ierți multe, dar nu lașitatea și trădarea”, a declarat veteranul Chiril Moțpan.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker