EvenimenteOrhei

În loc de sărbătoare națională – show-uri politice

În imagine: Pe o pancardă un enkavedist în uniformă albastră, dintre cei care au ridicat şi trimis în Siberia mii de moldoveni nevinovaţi, primește cu bucurie un denunț de la o cetățeană. Ce-i drept, placatul dat a fost puţin actualizat, chemând lumea să se înscrie în Partidul Șor, dar prin însăşi exența sa îi umilește pe represații de regimul stalinist. Ca de altfel şi celelalte pancarde restabilite din aceeași perioadă de tristă faimă.   

 De la 2015 încoace, Orheiul, considerat pe timpuri una din cetățile Renașterii Naționale, marchează sărbătorile naționale cu fel de fel de circuri politice cu iz de stalinism și nostalgie după timpurile de tristă faimă. Nu a făcut excepție nici Ziua Independenţei, când pe bulevardul Vasile Lupu au mărşăluit, potrivit datelor organizatorilor, circa 20 de mii de “patrioţi ai Moldovei”, aduși cu autocarele din alte localități. 

Până la defilare aceștea au reușit să penească de struguri toată via care dădea spre strada de lângă biserica „Sf. Dumitru”, lucru care i-a nemulțumit pe localnici. Precizăm, în coloanele de demonstranţi din 27 august c. orheieni au fost mai puțini ca niciodată, doar angajații întrepriderilor municipale,  câțiva veterani ai Războiului de la Nistru, cărora acum câteva luni Șor le-a cumpărat uniforme de campanie, dar și câte un grup de oameni aduşi din localitățile raionului. În rest – numai lume străină. Mi s-a spus să nu mă las amăgit de cei care duceau placate cu numele satelor Step-Soci, Ivancea, Bolohan, etc., pentru că aceștea veniseră cu ele direct de la Chișinău.

În cele câteva zeci de imagini de la manifestaţii, distribuite pe site-ul Primăriei Orhei, am reușit să identific doar o singură persoană cunoscută – pe Tudor Balițchi, consilier raional PLDM în mandatul trecut, acum activist al Partidului Șor, care a mărșăluit în primele rânduri alături de cei patru viceprimari ai localității, toţi chișinăuieni. Cea mai mare parte a veteranilor, împreună cu Mihai Balan, președintele Uniunii Veteranilor, care mărșăluia alături de Șor, de asemenea erau din Chișinău.

Slavă Domnului, că spre deosebire de sărbătorile organizate de compania lui Șor anii trecuți, de data asta n-au făcut din drapelul de stat al Republicii Moldova covor  pentru dansuri. În schimb au apărut o mulțime de placate cu vederi specifice pentru perioada de până la 1956, adică până la demascarea cultului personalității lui Stalin.

Igor Grigoriev, cel care un timp a fost viceprimar de Orhei, este de părere că acest marș cu placate din timpurile staliniste nu este o acțiune nostalgică şi chiar așa de nevinovată cum cred unii:

”Marsul “patrioţilor” de la Orhei trebuie catalogat ca marș stalinist, ca o încercare de revenire la Gulag-uri, la înrobirea, îndobitocirea cetățeanului. Adică am fost martorii unui show politic de prost gust. Bomboana de pe coliva lui Şor a fost afirmaţia acestuia privind restabilirea colhozurilor. Miră faptul că nimeni, inclusiv asociațiile victimelor regimului totalitar nu au luat nici o poziție faţă de show-urile primarului”, a spus Igor Grigoriev.

Elena Șașcov din Orhei ne-a spus că în coloana ”patrioților” a văzut puţini orheieni: ”Orheieni dacă ar fi fost în coloană vreo 3-5 la sută. Restul au fost nişte gură-cască adunaţi de pe aiurea pentru un cârnăcior gratuit. Nu v-ați întrebat de ce la această “sărbătoare” nu a fost conducerea raionului?”, a punctat dna Şaşcov.

Cu adevărat, la manifestaţiile din 27 august la Orhei n-a participat nimeni din conducerea raionului:

”Am întrebat conducerea Primăriei cum au de gând să marcheze sărbătoarea națională. Când ni s-a prezentat scenariul am înțeles că este un show politic de prost gust şi am decis că nu participăm. Am fost în mai multe sate din raion, unde am participat la nişte serbări de suflet dedicate Independenței și Renașterii Naționale”, ne-a spus Tudor Golub, președintele raionului.

”Şor şi Klimenko reprezintă cea mai tenebră formă de șovinism comunist- stalinist. Ei își fac de cap în măsura în care noi îi suportăm, dar de la un timp chiar depăşesc orice limită!”, ne-a spus Valeriu Covaș, avocat și consilier raional de Orhei.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker