ȘtiriUtil

Modificări în sistemul de acordare a gradelor de dizabilitate

Persoanele care au comis încălcări și au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate urmează să fie trase la răspundere. O solicitare în acest sens a fost făcută de premierul Pavel Filip, în cadrul unei ședințe unde s-a examinat gradul de implementare a reformei sistemului de determinare a dizabilității, scrie ziarulnational.md.

„Această reformă nu înseamnă numai că am reformat sistemul și oamenii au plecat. Cei care au fost corupți, au comis încălcări trebuie să răspundă pentru acțiunile lor. Trebuie să construim un sistem de determinare a dizabilității integru și funcțional. Acesta trebuie să fie în favoarea cetățeanului care într-adevăr se încadrează în criteriile de acordare a gradului de dizabilitate și nu a celor care folosesc sistemul pentru a beneficia de bani”, a spus Pavel Filip.

În prezent, gradul de dizabilitate este stabilit de către 15 echipe de experți, activitatea acestora fiind verificată de trei comisii de control. Potrivit informaților prezentate, unele echipe examinează și pregătesc circa 700 de dosare pe lună, în timp ce altele – doar 100. Acest fapt ridică multe semne de întrebare. Premierul a solicitat ca activitatea echipelor de experți să fie evaluată corect și obiectiv, astfel încât cei care lucrează eficient să fie încurajați, iar consiliile care tărăgănează procesul de muncă, creează impedimente cetățenilor – să fie dizolvate prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind create altele în loc.

S-a decis că din 3 septembrie curent va fi interzisă completarea manuală a dosarelor privind determinarea dizabilității, datele persoanelor fiind introduse în sistemul informațional automatizat. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de determinare a dizabilității pentru a exclude orice marjă de eroare, iar comisiile de control vor fi subordonate direct Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reforma sistemului de determinare a dizabilității a început în aprilie anul curent.

Foto simbol. Sursa: TV8.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker