CulturaRezina

O duminică petrecută bine îţi oferă o săptămână de seninătate

În imagine: Casa de cultură din Horodişte a fost renovată

 

Horodişte din raionul Rezina este un sat cu oameni puțini, dar buni gospodari. Din păcate, în ultimii ani populaţia satului scade din cauza migraţiei, familii întregi pleacă la muncă în străinătate şi nu se mai întorc.

„Este foarte greu prin străini, dar lipsa locurilor de muncă bine plătite ne face să părăsim țara”, ne-a spus Igor Zaharia, un tânăr de 23 de ani întors pentru câteva zile de peste hotare pentru a fi prezent la o sărbătoare. Igor a absolvit Gimnaziul Horodişte, apoi s-a angajat la o firmă de producere a mobilei în Chişinău. După un an de muncă a înțeles că salariul de 4000-4500 lei nu îi ajunge pentru a achita chiria, facturile şi a se întreţine, cu atât mai mult să-şi ajute părinții ori să-şi formeze propria familie. Astfel a ajuns în Rusia, unde lucrează în construcții şi spune că este mai bine plătit.

Un alt consătean, Alexandru Volojaninov, este bun constructor. A lucrat în Chişinău, la particulari. Dar spune că banii nu-i ajungeau ca să-şi întreţină familia. Şi-a lăsat soţia gravidă şi cei doi copii mici şi a plecat în străinătate.

Anul acesta din Horodişte au plecat la muncă peste hotare 8 tineri. Motivul, după cum afirmă aceştea, este unul – lipsa posibilităţilor în sat, dar şi în ţară de a beneficia de nişte salarii decente, ca să-şi poată întreţine familiile.

Şi totuşi, duminicile, la Horodişte se simte că satul trăieşte. Tinerii care au mai rămas, dar şi semeni ai lor din satele vecine Slobozia-Horodişte, Lalova, Ţâpova, Minceni se adună la o partidă de volei, la un concert, o serată de dansuri sau pur şi simplu pentru a se odihni în mijlocul naturii, la un grătar.

„Las oraşul şi vin în sat duminica, aici e mai interesant”, ne-a spus Dumitru, un tânăr de cira 20 de ani.

„Ne străduim să ne adunăm în fiecare duminică, să ne odihnim după o săptămână grea de muncă alături de prieteni în satul natal”, ne-a vorbit tânărul Andrei.

„Noi suntem în rolul de suporteri, este şi interesant, şi vesel, nu ne plictisim şi copiii au ocupaţii,” afirma o tânără mămică pe nume Victoria.

 

Dumitriţa Proca, stagiară

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker