Centenarul Marii UniriEvenimenteRezina

Ne-a ajutat Guvernul României, nu şi administraţia raionului

Revenim la materialele publicate

În CUVÂNTUL din 17 august c. a fost publicat reportajul “Grădiniţa din Mateuţi, renovată pe banii României”. La cele relatate consider important să mai adaug informaţia de mai jos.

Grădinița de copii ”Steluţa” din satul Mateuți, constrută în anul 1967, ulterior n-a fost reparată capital niciodată şi ajunsese într-o stare deplorabilă, unde era imposibil de desfăşurat procesul de instruire a copiilor.

Fiind aleasă în funcția de primară, am început să caut resurse pentru reparația clădirii. Soluţia a venit din partea Guvernului României, care în 2016 a hotărât să acorde Republicii Moldova tranşa a treia a grantului nerambursabil pentru reparaţia grădiniţelor de copii.

Am pregătit oferta de proiect, coordonată cu toate instituţiile. Am avut și oponenți, atât din cadrul Consiliului Local, cât și din partea conducerii raionului Rezina. Dar la 06 iunie 2017 am semnat cu Fondul de Investiţii Sociale Acordul de grant în sumă de 2. 437.771, 42 lei pentru implementarea subproiectului nr. 6374 ”Lucrări civile la Grădinița de copii din satul Mateuți, raionul Rezina”.

Pe parcursul implemen-tării proiectului volumul lucrărilor s-a majorat şi preţul total al lucrărilor a ajuns la  2.717.885 lei.

Din grantul acordat de Guvernul României au fost acoperite lucrări în valoare de 2.500.000 lei. Bugetul local a contribuit cu 179 983 lei, iar cetăţenii satului – cu 37 902 lei.

Între timp, am depus mai multe demersuri către Consiliul Raional Rezina, în care am rugat foarte mult să ne ofere un ajutor financiar pentru acoperirea contribuţiei localităţii la acest proiect. Din câte cunosc, nici unul din demersurile noastre nu a ajuns să fie examinat în Consiliul Raional, decizia de refuz aparţinând preşedintei raionului.

Şi totuşi, am reuşit să realizăm cu succes proiectul. Clădirea a fost reconstruită practic din temelie până la acoperiș. Au fost construite rețele de aprovizionare cu apă și de canalizare, de electricitate și ventilare, sistemul de încălzire. Grădiniţa are două surse de încălzire – pe gaze naturale şi pe biomasă. La moment instituţia găzduiește 3 grupe a câte 25 de copii. Aici sunt asigurate toate condițiile pentru un proces de activitate modern: săli separate pentru activități, dormitoare, grupuri sanitare, minispălătorii, săli de primire, vestiare, bucătărie, birouri pentru personal etc.

Bucuria și satisfacția sătenilor în urma implementării Proiectului vizat e greu de redat prin cuvinte. Exprimăm toată recunoștința şi respectul nostru Guvernului României pentru înţelegere şi susţinere concretă!

Mai vreau să adug că, în toamna anului 2016, am conceput încă două Proiecte, nu mai puțin importante, înaintate Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova. Este vorba de ”Instalarea panourilor solare pe acoperișul grădiniței de copii” şi ”Construcția staţiei termice pe biomasă la sediul Primăriei Mateuți”. Ambele Proiecte au fost implementate în paralel cu reconstrucția grădiniței. Graţie panourilor solare instalate pe acoperişul grădiniţei, instituţia va fi asigurată permanent cu apă caldă.

În imagini: Datorită ajutorului oferit de Guvernul României, contribuţiei Primăriei locale şi sătenilor, grădiniţa a fost renovată din temelie până la acoperiş, dotată cu mobilă,  materiale didactice, lenjerie, veselă, jucării, pavilioane şi terenuri de joc, oferind copiilor şi personalului cele mai bune condiţii de activitate.


Angela Ursachi, primara s. Mateuţi, Rezina

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker