Centenarul Marii UniriEvenimenteTelenești

Centenarul Unirii şi rolul profesorului de istorie în promovarea adevărului istoric

La tradiționala reuniune metodică din august, profesorii de istorie a românilor şi universală din raionul Teleneşti au analizat rezultatele activității în anul şcolar precedent. Apoi au discutat punctual Scrisoarea metodică a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetăţii privind educația istorică în noul an de studii, dar şi rolul lor în promovarea adevărului istoric despre Unirea de la 1918, alte evenimente semnificative din istoria milenară a românilor.

Participarea la reuniunea metodică a doi profesori importanți de la Universitatea Pedagogică „A. Russo” din Bălți, doctorul în istorie Teo-Teodor Marşalcovschi şi doctora în filologie, critica literară şi poeta Maria Abramciuc a imprimat discuției profunzime şi suport ştiințific semnificativ.

După abordarea problemelor în aspect istoric şi pedagogic (aici dl Marşalcovschi demonstrând cu fapte şi dovezi ştiințifice dreptul la unitatea etnică a românilor, inclusiv a românilor din Basarabia), a urmat o abordare originală a revoluției paşoptiste (revoluția poeților), prezentată din punctul de vedere al doamnei Maria Abramciuc.

Evocarea, în context istoric, a lucrărilor poetice ale lui Vasile Alecsandri, Andrei Mureşanu (autorul imnului „Deşteaptă-te, române!”), Dimitrie Bolintineanu, Mihail Cogălniceanu, Nicolae Bălcescu a avut scopul să demonstreze importanța legăturii interdisciplinare în procesul de formare a conştiinței naționale a elevilor, dar şi rolul intelectualilor în momente de cotitură ale istoriei.

Evident, în discuție s-au inclus profesorii de istorie, care, împreună cu oaspeții, au stabilit, că procesul istoric, inițiat de paşoptişti – aspirațiile pentru unire – s-a repetat în anii 80-90 ai secolului trecut şi continuă să rămână încă un proces nefinalizat… Cauzele acestei stări de lucruri a fost o altă temă de discuție.

La finalul activității profesorii de istorie şi oaspeții lor au vizitat Muzeul raional de Istorie şi Etnografie, unde au fost ghidaţi de Lilia Jechiu, doamna care, cu lux de amănunte, ştie să povestească istoria fiecărui exponat dintre cele peste 36 000 (!) din patrimoniul acestei instituții. Oaspeții au venit cu daruri prețioase.

Întâmplător sau nu, dar în aceeaşi zi, prin poşta tradițională, au ajuns la noi şi trei lucrări importante, semnate de prietenul nostru din Galați, dl inginer Radu Moțoc. Exprimăm mulțumiri şi recunoştință oaspeţilor şi dlui Radu Moțoc, pe care îl aşteptăm cu dragoste frățească la Teleneşti.

 Maria Vleju, șefă adjuntă a Direcţiei Generale Educaţie Telenești

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker