STOP FALS

Recurg la orice şărlătănii, numai să ajungă la treucă

Au creat pe internet un site de minciuni sfruntate şi scriu necontenit istorii false, pentru a-i face reclamă minciunoasă lui Şor, iar oamenii care nu se descurcă în asemenea şărlătănii le distribuie, le transmit din gură în gură, fără să-şi dea seama că cineva îşi bate joc de ei pentru a-l aburca pe condamnatul respectiv şi partidul său la putere, în cârca moldovenilor.

Internetul oferă posi-bilităţi nelimitate pentru tot felul de şărlătănii, de care oamenii de bună credinţă nici nu-şi dau seama. Este şi cazul unui site de falsuri deschise, numit moldovadream.com, pe care mulţi îl accesează, îl distribuie, îl propagă printre populaţie fără să-şi dea seama că, de fapt, fac un mare rău.

Iată o astfel de „ştire”,  care circulă pe facebook, fiind distribuită inclusiv de persoane foarte cumsecade, cu autoritate în mediul în care sunt cunoscute (apropo, unele cu studii pedagogice) şi deci credibile. Se numeşte acest fals „Rodica Ojog, moldoveanca eroină în Indonezia! A salvat 47 de oameni din dărâmături după cutremurul devastator!” Vom păstra stilul originalului:. „După Vasile Melinte, eroul care a salvat mai mulți oameni din incendiul care a avut loc în Grecia (aceasta a fost tot o ştire falsă, publicată pe 1 august curent – n.n.), o altă eroină s-a afirmat la nivel mondial. Rodica Ojog, o femeie din Republica Moldova care a salvat 47 de persoane de sub dărâmăturile după cutremurul devastator din Indonezia, în urma căruia au murit aproape 500 de oameni.

Cutremurul de 6.9 grade pe scara Richter a distrus infrastructura mai multor orașe mari, clădiri dărâmate, vieți și a impus salvatorii din Indonezia să muncească 24 din 24. Rodica Ojog fiind în calitate de turist în această țară nu a putut să rămână indiferentă și a pus umărul la salvarea oamenilor de sub pietre. La un moment dat, când salva pe cel de-al 47-a om, un stâlp enorm de piatră i-a căzut peste picior femeii. Aceasta a fost transportată la un spital din regiune.

Primarul din Orhei, Ilan Șor a anunțat într-o conferință de presă că a trimis avionul personal după eroina Rodica Ojog. Acesta a mai adăugat că drept recompensă îi va oferi o casă pe malul lacului din Orhei. O altă recompensă o oferă și Facebook, aceștia spun că pentru fiecare like și share la acest articol, Rodi-ca va primi un euro. Să fim recunoscători!”, se încheie „ştirea”, adică minciuna sfruntată, miza ei fiind, după cum vă puteţi da seama, să-i lustruiască imaginea lui Şor.

Ţinta acestui conţinut este să trezească emoţii puternice – respect, mândrie, compasiune, etc., astfel că cititorul nu-şi va mai pune întrebări de genul: Cine e stăpânul acestui site? Cine semnează textul? În poza de mai jos e Rodica Ojog? Cum putem verifica dacă e anume ea? Au mai difuzat şi alte surse media o ştire similară (ni se spune că Şor a organizat o conferinţă de presă)? De ce nu se face referire în text la careva surse oficiale concrete: ambasade, mass-media etc.? Dacă ar fi fost adevărat, jurnalistul ne-ar fi spus cine e Rodica Ojog, ce vârstă are, din ce localitate este ş.a.m.d. Ce scop se urmăreşte prin difuzarea acestui text, adică ce vor autorii lui de la noi?

Oamenii neiniţiaţi în hăţişul ştirilor false vor transmite din gură în gură minciuna că Şor, chipurile, i-a dăruit unei fete care şi-a riscat viaţa o casă la Orhei şi a trimis după ea avionul personal. Iar această şărlătănie îi va aduce inculpatului Şor mai multe voturi la următoarele alegeri parlamentare decât dacă ar ieşi în faţa lumii şi ar raporta că a făcut ceea şi ceea în timpul mandatului de primar.

Exact după aceeaşi schemă a fost fabricată şi o altă ştire falsă, publicată pe data de 1 august şi întitulată „Vasile Melinte – eroul moldovean care a salvat în incendiile din Grecia, peste 70 de oameni, riscându-și propria viață!”.

Şi lumea noastră transmite! Desigur, nu va crede gogonata „Vești de pe sfântul Munte Athos – Președintele Dodon s-a călugărit!” publicată pe 13 august, dar ceva de felul că sătenii care au paşaport biometric pot merge gratuit la Marea Neagră (o astfel de ştire falsă a fost publicată pe data de 1 august curent pe acelaşi site) o cred – pentru că, săraci fiind, aşteaptă să li se dea ceva de pomană – cui o pungă de macaroane, cui un cârnăcior, iar celor mai mulţi – o minciună „frumoasă”. Zilele acestea acelaşi site scria că Şor face Răutul navigabil până la Marea Neagră.

Am citat aici doar câteva exemple şi doar un singur site de ştiri false, cu scopul de a instrui cititorii de rând la ce să atragă atenţia când citesc sau vizionează orice produs media şi să se gândească bine înainte de a-l distribui, a transmite prietenilor, vecinilor “senzaţia”. Or, se ştie că, în prezent, războaiele de orice fel sunt purtate nu atât şi nu doar cu armament, trupe, strategii, ci cu falsuri, dezinformare, provocări şi altele de felul acesta. Iar cei care vor să ajungă nemeritat în viitorul Parlament au declanşat o luptă crâncenă, dezinformarea şi semiadevărurile fiind arma principală.

Elena Roman  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker