Centenarul Marii UniriȘtiri

Sărbătoare în Mica Românie din Canada

În imagine: Muzica, dansul popular, horele potolesc dorul de petrecerile de acasă ale românilor, făcându-i să se bucure de o zi la Câmpul Românesc, respectând tradiţia unităţii de neam promovată de comunităţile româneşti din Canada, cât şi din SUA.

 

Am o mare tristețe în suflet, provocată de o întâmplare neprevăzută în orarul meu zilnic, dar care m-a lipsit de plăcerea de a participa fizic la o multașteptată întâlnire cu prietenii mei la Câmpul Românesc din Hamilton în cadrul Sărbătorii Hramului Capelei “Adormirea Maicii Domnului”. Această sărbătoare a devenit tradiție de peste 50 de ani pentru românii din ambele Românii, adică din România Mare şi România Mică, aşa cum supranumim noi Republica Moldova, una dintre cele mai importante, care adună sute de români și prieteni de alte etnii…

Nu cunosc motivul, dar în Canada medicii, când te programează la vreo investigație, te întreabă dacă îți convine  ziua, ora și… dacă nu ești de acord, te poate reprograma peste vreo 3-4 luni. Prima dată am dorit cu câteva zile mai târziu să mă programeze, dar… s-a întâmplat hăt peste 4 luni. Aşa că, atunci când pe 16 august  m-au anunţat de la medicul de familie că sunt programat la o investigație serioasă pe data de 19 august, n-am vrut să păţesc la fel şi a doua oară, m-am conformat. Nu eram la curent, că în Canada și duminica se lucrează. Unele investigații necesită o pregătire preliminară, dar și după sunt unele interdicții – de exemplu, să nu urci la volan. Rezultatul acestei investigații m-a bucurat, e în limitele normei, doar că am lipsit de la o multașteptată întâlnire cu prietenii mei la Câmpul Românesc din cadrul Sărbătorii Hramului Capelei “Adormirea Maicii Domnului”.

Chiar de n-am fost prezent la sărbătoare, am fost cu sufletul acolo, între prieteni. M-au sunat, s-au interesat, mi-au povestit… Cel mai mult m-a bucurat faptul, că toate manifestările anului 2018, desfăşurate la Câmpul Românesc în anul curent, sunt dedicate Centenarului Marii Uniri și că la ele participă din ce în ce mai mulți basarabeni. Mi-a telefonat și Liliana Ciorescu, povestindu-mi detaliat cum a decurs festivitatea. Liliana, împreună cu soțul Radu, fiica Gloria și fiul Dumitru sunt prezenți la fiecare întrunire a conaționalilor noștri, alături de familia su-rorii sale, Rodica Dvorean, care la fel se regăsesc în mij-locul prietenilor împreună cu soțul Vitalie și cu cei 2 haiduci, Dariu și Ionuț. Lângă dânșii e nelipsită mama lor, Eleonora Roșca, fostă profesoară de limbă română, promotoare a valorilor noastre naţionale româneşti, prietenă de mulți ani a familiei mele. Cu soțul Ion Roșca, originar din Țânțăreni, Telenești am fost prieteni și colegi de lucru încă de prin anii ’70 (Dumnezeu să-l odihnească). Vreau să-i menționez ca patrioți și promotori ai culturii noastre și pe Alexei și Natalia Sârbu, Cristina Barbăscumpă, Stela și Ghenadie Boghiu. Despre Cristina și Mihăiță Ciobanu, Grigore Zanfir voi scrie un articol aparte, mai târziu.

O descriere minuțioasă a evenimentului o face președintele Asociației „Câmpul Românesc” din Hamilton, Canada, Dumitru Răchitan, care menționează:  “Sărbătoarea Hramului Capelei “Adormirea Maicii Domnului” este unul din evenimentele, care au intrat deja în tradiția și obișnuința românilor care locuiesc în orașele din apropierea Câmpului Românesc: Toronto, Kitchener, Hamilton, Pickering, Barrie, Oshawa ș.a.

Capela „Adormirea Maicii Domnului” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru participanți, ei au înconjurat-o pentru ca să asculte slujba ținută de pr. dr. Dumitru Ichim și pr. Didel Furtună. Răsunau codrii din jurul Câmpului Românesc, când corul celor de afară a început să cânte în unison cu preoții, slăvind Maica Domnului prin cântecele de o frumusețe și o lirică deosebită.

Sutele de români prezenți la sărbătoare s-au bucurat nu numai de o zi plină de soare și o slujbă religioasă minunată, dar și de bucatele tradiționale pregătite de membrii asociației împreună cu membrii Parohiei „Sf. Maria” din Kitchener. Pentru iubitorii de scăldat a fost pregătit bazinul de înot.

O mare satisfacție cei prezenți au primit de la mesagerii cântecului și dansului românesc. În continuare, basarabeanul Grigore Zanfir, cu o voce de excepţie și un vast repertoriu a ținut participanții pe ringul de dans toată durata sărbătorii – un artist minunat, un om blând, cu o inimă plină de dor românesc.

Olteanul Alex Pascu a stârnit cu șlagărele mizicii ușoare românești amintiri frumoase, plăcute, din anii tinereții.

Mihăiță, fiul artistului basarabean de muzică populară Mihai Ciobanu, un violonist desăvârșit, ne-a plimbat prin toate genurile, de la muzica populară, prin melodia “Ciocârlia”, la piese muzicale clasice. Cu melodii de suflet şi de joc ne-a încântat clarinetistul Simion Ciobanu, un artist care a revenit la Câmpul Românesc.

Cu multă căldură a fost primit ansamblul de dansatori „Colina” din Toronto. Cu o energie rar întâlnită la ansamblurile de dansatori “locale”, ei au încântat publicul cu dansurile tradiționale basarabene și cele internaţionale.

Ansamblul “Doina” din Hamilton, care deja are un nume de referință în prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românesti, prezent la toate evenimentele organizate de asociația noastră, pe lângă repertoriul variat de dansuri de data aceasta a venit cu o surpriză: un dans specific aromân, care i-a prins în horă pe toți: și mic, și mare…

Acest eveniment a fost mai mult decât o sărbătoare, a fost o excursie acasă, în România şi R.Moldova, în care fiecare s-a regăsit: în rugăciune, meditaţie, în cântece și dansuri, în bucătăria noastră românească, toate îmbinate într-o atmosferă de sărbătoare în mica noastră Românie, după cum a numit academicianul Nicolae Dabija Câmpul Românesc de la Hamilton”, scrie dl Dumitru Răchitan.

Iar eu vreau să adaug, că la pregătirea acestei mari sărbători și-au adus contribuţia în primul rând neobositul președinte al Asociației “Câmpul Românesc” Dumitru Răchitan împreună cu soția Emilia; membrii parohiei “Sf. Maria” din Kitchener, patronată de părintele Didel Furtună și membrii Asociației “Câmpul Românesc” Gheorghe Dragomiraş, Liviu Cănănău, Mihai Carali, Ion Tudor, Emil şi Viorica Popa, Liliana Tudor, Carmen Belu, Elena Abagiu, Doina şi George Popa, Anca şi Aurica Olteanu, Liviu Drăguş, Crenguța şi Petre Dalea, Nela Cornea, Alex şi Olivia Colceriu, Mihaela Moisin, Florin Săndulescu.

 

Iacob Cazacu-Istrati, originar din Vadul-Leca, Teleneşti

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker