Evenimente

Defilări, spectacole, depuneri de flori şi târguri

În imagine: Manifestaţia de la Şoldăneşti a început cu parada portului popular în acordurile fanfarei raionale „Dumbrava”.

La Șoldănești manifestaţiile dedicate Zilei Independenței s-au desfăşurat duminică.

După ce a încins o horă în centrul oraşului, alaiul s-a îndreptat spre Parcul de cultură și odihnă, unde primăriile, agenţii economici au amenajat expoziții de artizanat, mărfuri, produse agricole şi alimentare.

Despre semnificația istorică a Zilei Independenţei a vorbit președinta raionului, Svetlana Rotundu. Dumneaei a menţionat că această zi este un bun prilej de a analiza evenimentele care au avut loc în ţară în acest răstimp,  ce am obţinut şi ce nu am reuşit în această perioadă. Printre activiştii Mişcării de Eliberare Naţională de acum aproape trei decenii au fost şi mulţi pământeni din raionul Şoldăneşti, faptele cărora nu trebuie uitate. Este şi meritul lor în faptul că astăzi avem tot mai multe drumuri bune, grădiniţe, şcoli frumoase, dotate cu inventar modern, spitale renovate şi cu echipament performant, majoritatea concetăţenilor noştri privesc cu încredere spre occident. Îndependenţa presupune mai întâi de toate democraţie, disciplină, demnitate, calităţile fundamentale ale unei societăţi civilizate contemporane”, a menţionat dna preşedintă.

Dumneaei a înmânat diplome de merit unui grup de fruntaşi ai raionului, a anunţat totalurile Campionatului raional la fotbal şi a înmânat învingătorilor trofeiele meritate.

Partea solemnă a fost urmată de un program artistic cu participarea orchestrei “Folclor” şi artistului poporului Anatol Latâşev.

 

Telenești

Cu un spectacol literar-artistic realizat de artiștii amatori și tinerii poeți din oraș și satele raionului vineri a fost marcată la Telenești Ziua Independenței și Ziua Limbii Române. Festivitatea a adunat în fața Centrului raional de Cultură sute de spectatori. Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului a remarcat importanţa celor două sărbători naționale:

”De aproape trei decenii pe pământul moldav domnește pacea, rezultat direct al înțelepciunii poporului nostru, capacităţilor sale de a identifica soluții adecvate pentru cele mai complexe probleme, inclusiv prin dialog și diplomație populară. În ultimele trei decenii R.Moldova a înregistrat multe realizări importante, dar pentru ca R.Moldova să se poziționeze la înălțimea opțiunii sale istorice, să devină cu adevărat o ţară prosperă mai este mult de lucru”, a remarcat dna Furculiță.

În fața publicului au vorbit Vadim Lelic, primarul de Telenești, Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie. Ansamblurile folclorice ”Țărăncuța” din Scorțeni, ”Mugurașii” din Brânzeni, ”Cucoara” din Ciulucani și taraful ”Vatra Ciulucului” au venit cu un program de melodii patriotice.

Surpriza manifestării au fost tinerii poeți și interpreți Cătălina Bezer, laureata ediției din anul curent a festivalului ”Pe o ramură de grai”, Alexandru Plinschi, Maria Emilia Florean, Petru Ciacârov din Bogzești şi Lilian Balan.

”Am decis să organizăm omagierea sărbătorilor în zi de vineri nu întâmplător, fiindcă oricum în aceste zile mai mulți angajați vor avea o mică vacanță. Pe parcursul săptămânii la Telenești vor avea loc și alte evenimente culturale”, a remarcat Sergiu Lazăr, secretarul Consiliului Raional Telenești.

 

Orhei

Pe 27 august, în localitățile din raionul Orhei, de la primele ore, a răsunat muzică patriotică, au fost comemorați eroii ce s-au jertfit pentru integritatea și independența Republicii Moldova.

Potrivit www.or.md, Tudor Golub, președintele raionului Orhei, în această zi a fost alături de locuitorii comunei Ivancea, unde a înmânat Diplome de Onoare veteranilor Războiului pentru Independenţa şi Integritatea Republicii Moldova.

La Orhei primăria a organizat un concert şi un show aviatic. Piloții au realizat figuri aviatice de excepţie. Momentul culminant prezentat de cele trei aparate de zbor a fost pictarea pe bolta cerească a drapelului național al Republicii Moldova.

A urmat un show al parașutiștilor, iar un ansamblu de peste 250 de dansatori au prezentat o compoziție coregrafică. Seara au evoluat formațiile „Brio Sonores”, „Zdob și Zdub”, interpreţii Aura, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Pavel şi Cleopatra Stratan. Programul sărbătorii a mai conţinut un marş al patrioţilor, iar primarul I.Şor a anunţat că Moldovă ar trebui să devină „un stat social, cu standarde sociale ridicate, în care nu va exista sărăcie, cu colhozuri, educație și un sistem de sănătate de calitate și gratuite, cu infrastructură dezvoltată și fără corupție, deoarece toți funcționarii se vor afla sub control popular”.

Activități dedicate sărbătorii au avut loc şi în alte localităţi. La Ivancea a  fost  organzat  un spectacol literar–artistic cu participarea veteranilor Războiului de la Nistru, a elevilor  și pedagogilor din localitate.

La Susleni a fost dat în folosință un post local de radio, datorită căruia tot satul a avut posibilitate să asculte programul artistic dedicat sărbătorilor, desfăşurat în casa de cultură.

În imagine: Ion Savin, ex-primar, veteran al Războiului de la Nistru a vorbit sătenilor din Ivancea despre semnificația  Zilei Independenței și luptele combatanţilor pentru integritatea R.Moldova din primăvara-vara anului 1992.

 

Rezina

Programul sărbătorii a fost unul tradiţional: defilarea colectivelor de muncă pe strada centrală a oraşului, mitingul din piaţa primăriei, în cadrul căruia rezinenii au fost felicitaţi de preşedinta raionului Eleonora Graur şi primarul Simion Tatarov, depuneri de flori la complexul memorial, un program artistic cu muzică şi dansuri populare etc.

Câteva primării din raion aveau amenajate în piaţă tarabe cu produse agricole şi bucate tradiţionale, mai mulţi agenţi economici propuneau fructe, legume, peşte proaspăt, struguri, dar şi produse alimentare, băuturi răcoritoare. N-au lipsit nici meşterii populari cu lucrările lor de artizanat. Seara în faţa publicului rezinean au evoluat artişti din capitală, după ce a urmat tradiţionalul foc de artificii.

 

Tudor Iaşcenco,
Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker