Politic

Sărbătoarea Independenţei, marcată cu proteste, concerte şi acţiuni electorale

Până în ajun, se ştia că la 26 august c. Mișcarea de rezistență ACUM (PAS, PPDA și PLDM) organizează în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău Marea adunare a cetăţenilor din Republica Moldova. În ultimul moment însă, s-a aflat că, potrivit edililor de la Primăria Chişinău, piaţa ar fi fost revendicată anume pentru această zi de AO „Credință Patriei” pentru o manifestație de „promovare a valorilor național-patriotice”, de Aurel Bucureanu, Alexei Frolkop și Svetlana Șandovskaia împotriva ridicării prețurilor la combustibil și de ONG ”Salvgardare” în frunte cu Maia Laguta, care mai întâi a menționat că vrea să promoveze interesele pensionarilor, iar apoi că va susţine grupul lui Bucureanu.  

 

Protestele partidului Şor  în PMAN cu muzică, grătare  şi mâncare la pachet

Pe la ora 11 perimetrul pieţei era ocupat de mai multe corturi, grătare, bucătării de campanie instalate de ambele părţi ale unei scene mobile. Din reproductoare se revărsa muzică populară. Grupurile de bătrâni se scurgeau în piaţă de pe străzile adiacente, se opreau în faţa corturilor, unde erau serviţi cu apă, copturi, iar mai târziu – cu terci de hrişcă şi pâine. Maia Laguta şi Aurel Bucureanu au declarat pentru jurnalişti că nu au adus muzica, nu au instalat corturile, grătarele, scena. Misterul s-a descoperit peste puţin timp, când în piaţă a apărut Ilan Şor şi echipa lui. Întrebată ce face aici, o bătrână care căuta un loc unde să se aşeze a răspuns că a venit de la Orhei să-l susţină pe Şor, care a făcut atâtea pentru oraşul ei. “De fapt, eu nu demult am venit de la Moscova, unde fiica mi-a făcut cetăţenie rusă şi degrabă mă întorc la ea, dar până una alta, împreună cu alte vecine am venit să votăm pentru primarul nostru”, a spus dânsa. La fel îşi argumentau prezenţa în PMAN şi alţi bătrâni, în timp ce nu-şi dădeau rând la farfuriile cu hrişcă şi sticlele cu apă împărţite de oamenii lui Şor, fiecare mai având în mâini şi câte o sacoşă. Potrivit unor imagini din s. Sărăcuţa Nouă, Leova şi publicate pe reţelele de socializare, Natalia Gulereanu, cunoscută în localitate drept activistă a partidului Șor, îi explică unui tânăr că „un Ikarus mare” va veni la ora 9:00 și va duce doritorii la Chișinău, unde să participe la mitingul lui Șor și Filip, „după care va fi un concert frumos, o să ne facă o masă și o să ne dea câte 100 de lei”.

În cuvântările de pe scenă Ilan Şor şi Marina Tauber au făcut mai multe declaraţii tăioase împotriva Partidului PAS și a Maiei Sandu, dar și a lui Andrei Năstase. Ulterior însă, într-un comunicat, Şor afirma că manifestaţia a fost organizată în susținerea propriilor proiecte sociale şi că nu ar fi plătit bani susţinătorilor. Dar la plecarea din piaţă, păziţi de un cordon de poliţişti, aceştea duceau sacoșe (unele cu simbolurile Partidului Şor) și genți pline cu mâncare. Mai multe imagini postate pe reţelele de socializare demonstrează grămezi impunătoare de gunoaie rămase pe teritoriul ocupat de protestatarii lui Şor. Potrivit propriilor calcule, la acţiunea organizată de partidul Şor au participat câteva sute de oameni. Poliţia, care a înconjurat susţinătorii lui Şor cu un cordon de colaboratori, a estimat că acesta a fost susţinut în PMAN de circa 5 mii de persoane. Dânsul a fost scos din piaţă pe ascuns, prin spatele Guvernului, de către un grup mare de poliţişti.

A doua zi, viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a declarat că nu a văzut la Primărie nici o dispoziție semnată pentru desfășurarea manifestației de duminică în PMAN a lui Ilan Șor.

 

Revendicările dure ale protestatarilor ACUM

După un marş de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare şi Sfânt pe lângă Parlament, SIS și CNA, scandând „Nu mai apărați bandiții, umiliți vă sunt părinții!”, alte lozinci antiguvernamentale, protestatarii ACUM au revenit în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde au improvizat un miting la care au luat cuvântul mai mulţi activişti ai Mişcării de rezistenţă.

Participanţii la marea adunare a cetăţenilor au votat unanim textul unei proclamaţii, care conține toate revendicările opoziției antiguvernamentale de dreapta: demisia guvernului și validarea rezultatelor alegerilor la funcția de primar al municipiului Chișinău, anularea imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate; oprirea persecuțiilor politice în adresa opoziției democratice; finalizarea investigației penale cu privire la fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspundere a tuturor beneficiarilor.Totodată, protestatarii au decis să semneze un demers către autoritățile Uniunii Europene, solicitând urmărirea penală a cetățenilor implicați în furtul miliardului, aflați pe teritoriul țărilor membre ale UE.

La îndemnul liderilor Mişcării de Rezistenţă mai multă lume, instalând corturi, a rămas noaptea lângă monument, ca a două zi să continue manifestaţia de protest. Dimineaţă însă poliţiştii au forţat protestatarii să elibereze teritoriul pentru ca oficialităţile R.Moldova să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, preşedintele Parlamentului Adrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, huiduiţi de protestatarii care scandau: „Hoţii!”, „Ruşine!”.

Mai târziu protestatarilor le-a fost blocat accesul şi către Palatul Național, unde a avut loc un concert organizat de Guvern și la care au avut acces doar cei cu invitații speciale, însuşi Palatul fiind înconjurat cu un cordon masiv de poliţişti.

Duminică diaspora moldovenească a protestat împotriva guvernării R.Moldova în mai multe oraşe ale lumii, inclusiv Paris, Londra, Washington, Berlin, Bruxelles, Helsinchi, Geneva ş.a.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker