Social

Nadejda Brânzan – o viaţă trăită cu demnitate şi iubire de oameni

Nadejda Brânzan. Foto V.Ursu.

 

Nadejda Brânzan face parte din Generaţia de aur a Basarabiei moderne, din elita clasei politice, care a contribuit direct la crearea şi edificarea actualului stat Republica Moldova. Medică, om de stat, activistă civică, s-a impus în spaţiul public prin demnitate şi curaj, luciditate şi profesionalism, prin capacitatea de a discerne între adevăr şi minciună, între valoare şi nonvaloare şi, în mod cert, prin integritate morală şi iubirea de oameni, neam şi Ţară.

 

Născută la 29 august 1948 în or. Rezina, în familia Mariei şi a lui Zaharia Muşinschi, a absolvit şcoala medie cu medalie de aur, iar Institutul de Medicină şi Farmacie din Chişinău cu diplomă roşie.

Ca doctoră, pe parcursul carierei profesionale s-a străduit să aline şi să tămăduie durerea trupească, iar ca om politic şi-a văzut menirea să ajute generaţiile de basarabeni, trecute prin malaxorul regimului sovie-tic, să-şi recapete conştiinţa identităţii naţionale, ca să trăiască în libertate şi cu demnitate.

Chiar de la început, a fost printre primii intelectuali din raionul Rezina care au ridicat drapelul Mişcării de Eliberare Naţională, s-a impus ca spărgătoare de tipare şi neadevăruri sovietice. A te exprima atunci altfel, a-ţi ridica glasul împotriva regimului însemna o mare primejdie. Nimeni nu cunoştea cum vor evolua evenimentele, iar consecinţele puteau fi grave, precum ne demonstrează cu prisosinţă istoria modernă.

Mai întâi s-a încadrat în campania de colectare a semnăturilor pentru decretarea limbii române drept limbă de stat în baza alfabetului latin, apoi a înfiinţat la Rezina Cenaclul muzical-literar şi etno-social “Basarabia”, care avea menirea de a promova ideile reformatoare şi progresiste în teritoriu, a contribuit la redeschiderea Mănăstirii Saharna, a fost persoană de încredere a deputatului în Sovietul Suprem al urss, scriitorul Dumitru Matcovschi, a deputatului Nicolae Costin, fost primar general al mun. Chişinău, a fost aleasă deputată în primul Parlament al R. Moldova, a semnat Declaraţiade Independenţă, a exercitat funcţia de preşedintă de comisie parlamentară,  membră a Prezidiului Parlamentului RM.

Alături de veritabila elită naţională de la acea vreme, dna Brânzan s-a contopit cu durerea, năzuinţele şi speranţele poporului din care-şi trage rădăcinile şi s-a angajat plenar în lupta pentru propăşirea acestei palme de pământ – Basarabia, vorba poetului Dumitru Matcovschi, “trecută prin foc şi prin sabie, furată, trădată mereu”…

După finisarea activităţii parlamentare n-a fost afectată de “boala liderismului”, râvnind posturi şi funcţii înalte, a revenit la profesia de medică pe care a îndeplinit-o cu pasiune şi responsabilitate.

Aflată la odihna binemeritată, niciodată n-a stat fără treabă, are mereu proiecte, planuri. A înfiinţat ONG “Constelaţa familiei” prin intermediul căreia a derulat diverse proiecte sociale, scrie articole pentru ziare, participă la emisiuni  radio şi TV, lansări de carte, este nelipsită la protestele de apărare a valorilordemocratice, scrie memorii. A iniţiat şi a promovat în întreaga ţară campania de edificare a troiţelor, monumentelor-simbol, comemorative întru înveşnicirea memoriei moldovenilor deportaţi şi victime ale foametei organizate.

Concomitent, este membră activă a Consiliului parohial al Bisericii “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Chisinău a Mitropoliei Basrabiei, a iniţiat desfăşurarea pe parcursul a 8 ani consecutiv a unui parastas pentru  membrii Sfatului Ţării care au votat Unirea la 1918, pentru colegii medici trecuţi la cele veşnice etc.

Multe şi divese activităţi izvorăsc dintr-o inimă mare şi un suflet sensibil la durerea aproapelui şi frământările timpului, acesta fiind crezul vieţii dnei Brânzan – să slujească oamenilor şi adevărului. Totodată, reprezintă un model atât pentru semeni, cât şi pentru clasa politică, de a trăi viaţa cu demnitate şi integritate morală, printre oameni şi pentru oameni.

Are o familie frumoasă ce provine dintr-un vrednic arbore genealogic ce-şi trage rădăcinile din Rezina şi Cârnăţeni, Căuşeni, a crescut copii destepţi şi are nepoţi minunaţi. Regretatul Ion Brânzan a fost un model de soţ, tată şi bunel care a susţinut-o şi a sprjinit-o mereu. Modest şi discret, era forţa nevăzută care asigura spatele unei femei puternice. Casa ospitalieră a familiei Brânzan a fost totdeauna cu uşile larg deschise, aici mereu găseşti o atmosferă caldă şi selectă, un sfat bun. Are multe rude, prieteni, pe care nu i-a risipit pe cărările vieţii, ci i-a adunat în jurul meselor de duminică şi sărbători.

Este pasionată de teatru, poezie, romanţă, muzica patriotică şi,  în mod special, de tot ce ţine de cultura şi spiritualitatea românească.

Iubeşte Rezina, Nistrul pe malul căruia a copilărit şi rezinenii, oamenii dragi sufletului. Fiecare revenire la baştină o  însufleţeste şi îi dă putere să meragă înainte.

Este un om împlinit, împărtăşeşte valori sfinte, pe care le promovează statornic pe parcursul vieţii şi pe care nu le-a schimbat în dependenţă de culoarea  puterii de la guvernare şi nici nu le-a vândut cum este „la modă”  pe la noi.

Este om al cuvântului şi al faptei.

Regretă că actualmente Moldova este departe de ceia ce au visat să construiască în Parlamentul Independenţei din 1991, că atunci n-au fost destule forţe capabile să înfăptuiască  Unirea şi crede cu siguranţă că salvarea Basarabiei este doar Reunirea  cu Ţara mamă-România.

La o întâlnire electorală din anii ’90, când în circumscripţia Rezina se confrunta poetul D. Matcovschi cu un şef al securităţii republicane şi tot aparatul administrativ susţinea, bineînţeles, canditatura sistemului, dna Brânzan, în discursul său ca de obicei laconic şi tranşant, pentru a sublinia valoarea  incontestabilă a candidaturii poetului, s-a exprimat, într-un fel, profetic: “…nu cunosc cum se va încheia acest scrutin electoral, dar ştiu cu siguranţă că peste ani  va exista strada Dumitru Matcovschi”. Era convinsă că poporul estecapabil să aleagă grâul de neghină, cum în final s-a şi întâmplat.

Şi noi ne permitem să o parafrazăm şi credem că  în viitor, cu siguranţă, cel puţin în Rezina, va exista strada Nadejda Brânzan, o personalitate rezineană marcantă,  care a trăit şi a activat la  intersecţii de milenii.

Sperăm că generaţiile viitoare vor aprecia la justa valoare aceste personalităţi si timpuri, sacrificiile şi faptele lor demne de memorie, că doar cinstindu-ne trecutul şi înaintaşii putem construi un viitor decent.

Noi, cenacliştii, prietenii de pretutindeni, deja am realizat că, de fapt, a fost o mare binecuvântare să o cunoaştem pe dna Brânzan şi să trăim clipe şi momente de neuitat alături de o personalitate de calibrul  Domniei Sale.

La ceas aniversar, dragă prietenă Nadejda Brânzan, Vă urăm La Mulţi Ani! cu cât mai multe izbânzi şi, aşa cum se spune pe la noi, “să trăiţi, că trebuiţi!”, azi mai mult ca altădată!!!

În numele prietenilor semnează familiile Vrabie, Brânză, Grajdean, Ciobanu, Dogoter, Iașcenco, Eugenia Crăciun, Lidia Chiriac, Valentina Ursu, Elena Bontea, pr.Viorel Cojocaru   

         

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker