Social

În regiunile Moldovei s-au lansat cinci portaluri noi de știri

Asociația Presei Independente (API) a prezentat vineri, 17 august 2018, cele cinci start-upuri regionale de media online care au beneficiat de asistență în cadrul unui proiect implementat prin Fondul pentru Buna Guvernare, finanțat de UK Aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Prezentarea a avut loc în cadrul mesei rotunde ”Presa online în regiuni: provocări și perspective”.

În deschiderea mesei rotunde, Chris Perkins, Șeful Secției de Programe în cadrul Ambasadei Marii Britanii, a menționat că start-upurile au fost dezvoltate de tinerii care au beneficiat de instruiri comprehensive în domeniul creării, gestionării și promovării media online. Totodată, proiectul a contribuit la implicarea tinerei generații în dialogul social în regiunile selectate. Chris Perkins și-a exprimat speranța că cele cinci start-upuri vor deveni membri activi ai API, vor contribui la sporirea transparenței și responsabilizării administrației publice în regiuni și vor stimula implicarea și coeziunea civică în rezolvarea problemelor la nivel comunitar.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a făcut o trecere în revistă a activităţilor proiectului şi a remarcat că acest proiect a fost iniţiat pentru a spori diversitatea şi profesionalismul presei online regionale, iar prin activităţile sale din perioada următoare API va continua să susţină instituţiile media care informează obiectiv publicul.

Cele cinci portaluri  sunt: Buzz.md (Drochia), Reper.md (Bălți), Ialovnews.md (Ialoveni), Feedback.md (Basarabeasca), Nokta.md (Comrat). Iată ce au spus reprezentanţii şi reprezentantele echipelor de tineri care au creat şi dezvoltă start-uprile.

Cristina Jitaru, directoarea Buzz.md (Drochia): „Buzz.md își propune să ofere informații veridice, operative și cu un conținut simplu, să inspire oamenii să fie curajoși, creativi și deschiși spre schimbare. Buzz promovează evenimente ce țin de dezvoltarea comunității, susține libertatea de exprimare, identifică problemele comunității și caută soluții.”

Iana Cornilov, directoarea Reper.md (Bălți): „Există stereotipul că Bălțiul este un oraș vorbitor de limba rusă. Noi am vrut să demontăm acest mit şi să fim primii care să ofere informații din Bălți în limba română. Din reacţiile pe care le-am primit de la cititori, ne-am întărit în convingerea că locuitorii orașului aveau necesitatea să se informeze în limba română”.

Veaceslav Aftene, director Ialovnews.md (Ialoveni): „Ialovnews.md s-a născut din dorința de a face ceva pentru comunitatea din care fac parte. În plus, avem o legătură foarte strânsă cu diaspora, primim mesaje de la persoane care nu au fost de ani buni acasă și ne mulțumesc pentru că pot afla zilnic noutățile de la baștină. Pentru noi, ce e mai bun abia urmează!”.

Iulia Codița, reprezentantă Feedback.md (Basarabeasca): „Ne-am propus să creăm un portal care va informa tinerii și locuitorii orașului despre evenimentele și oportunitățile care există pentru tineret. Ne bucurăm că am atins toate scopurile pe care ni le-am propus în cadrul proiectului și avem planuri pentru dezvoltarea portalului”.

Portalul Nokta.md (Comrat) a fost creat în cadrul unui proiect finanţat de o fundaţie din SUA, iar în proiectul implementat de API şi finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii, a beneficiat de asistenţă în instruirea colaboratorilor şi elaborarea politicilor redacţionale. Mihail Sirkeli, director Nokta.md (Comrat): „Vrem să oferim informații de calitate despre evenimentele din Găgăuzia, Moldova și restul lumii, despre tendințele și procesele existente în diferite domenii ale vieții publice. Pentru noi este important ca în regiune să existe resurse informaționale independente, care să se mențină pe piață mult timp înainte”.

Timp de un an, cele cinci start-up-uri au participat la traininguri și workshop-uri la tema creării, administrării şi promovării unei platforme media online, au învățat să producă un conținut online calitativ și atractiv, au deprins abilități de editare foto/video, moderare de dezbateri video, marketing online și vânzări de publicitate, creare de hărți și infografice etc. Echipele au beneficiat de ajutor în designul și crearea site-ului și au primit echipamentul necesar pentru o bună funcționare a redacției. În același timp, fiecare redacție a trecut printr-un program de mentorat cu durata de şase luni.

 

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali”. Proiectul este implementat de către Asociaţia Presei Independente (API) şi este finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker