Politic

ONG-urile de media condamnă bruscarea unui jurnalist de la ZdG de către un funcționar public

ONG-urile de media condamnă comportamentul neadecvat al unor angajați ai instituțiilor publice, care, sub diferite pretexte, îngrădesc accesul la informație pentru jurnaliști și recurg la acțiuni de intimidare a acestora.

Un jur-nalist al publicației de investigație Ziarul de Gardă, care investiga un subiect de îmbogățire ilicită, a fost bruscat în incinta Preturii sectorului Centru din capitală de către un angajat al acesteia, care s-a prezentat ca fiind şeful Secţiei social-economice a Preturii Centru. Jurnalistul a fost îmbrâncit de către funcționar, fiind scos din birou, după ce anterior fuseseră făcute mai multe demersuri oficiale de solicitare de informații, inclusiv de solicitare a unui interviu.

ONG-urile de media condamnă astfel de acțiuni și reamintesc că drepturile jurnaliștilor în R. Moldova sunt protejate prin lege, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul Penal. În afară de aceasta, art. 20 din Legea presei stipulează că statul le garantează ocrotirea sănătății, vieții și bunurilor.

Semnatarii declaraţiei, Centrul pentru Jurna-lism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul ”Acces-Info” au apelat către Primăria municipiului Chișinău, cerând să investigheze acest caz și să informeze public despre măsurile luate față de persoana care a bruscat reporterul de la Ziarul de Gardă.

Totodată se menţionează că noua dispoziție a primarei-interimare Silvia Radu, prin care se cere ca toți funcționarii să comunice cu presa doar prin intermediul Serviciului de Presă, afectează grav accesul la informații, dar și principiile mass-media privind pluralismul și actualitatea, deoarece comentariile și explicațiile diverselor servicii ale primăriei devin aproape imposibile în timpi utili pentru instituțiile de presă și pentru comunitate.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker