OrheiSănătate

Medicină de excepţie acasă

Avem obiceiul să ne întoarcem cu spatele la baștina noastră, suspectând-o că nu poate să ne întrețină viața. Din această cauză „punem coada pe spate” și plecăm în străinătate, ca un popor primitiv, de parcă suntem sclavi și ne place să fim perpetuu subjugați. Nu ne cunoaștem istoria adevărată, practicăm o limbă română infectă, pronunțăm fraze indecente la adresa fraților noștri din dreapta Prutului elaborate de serviciile dușmanilor noștri, exprimăm sentimente verosimile agresorilor, nu cunoaștem suficient valorile proprii admirate de civilizația universală. E spus tare, amărât, dar, pe lângă performanțele acestui segment etno-cultural al neamului, persistă, din păcate, și calitățile remarcate mai sus.

La urma urmei, trebuie să avem frică mai mare de timp. Căci profitul bănesc repercutează cu pământ văduvit, dezintegrarea familiilor, copii orfani, bătrâni singuratici, dispariția satelor și alte vicii irecuperabile. Printre toate, cel mai sacrificat, totuși, rămâne dorul, eternul dor, dorul – esența ființei noastre.

Un grup de orheieni, dominați de vocația sentimentului patriotic vizavi de vatra acestui pământ „curat românesc” (N. Iorga), au găsit rost în viață aici, acasă, în vechea cetate, din nou, com lauda, asigu-rând o asistență medicală performantă. Ne referim la Clinica Internațională din Orhei din strada voievod Vasile Lupu, mare om de cultură. Acest cuplu minunat de doctori, asistente medicale și colaboratori auxiliari, au demonstrat lucid că în Basarabia, la acest moment căzută în situație extremală, furată crud și fără milă, există resurse suficiente de a obține un trai aproape similar celui din Occident. Orheiul, ca în secolele medii și mai târziu, prin deschiderea acestei Clinici Internaționale, dotate cu inventar medical computerizat de ultimă oră, denotă un exemplu viu, că spațiu de muncă și venituri acceptabile există doar cu condiția efortului agil depus și dorința excluderii trudnicelor hrube de peste hotare.

În această instituție unică pacienții sunt tratați la cele mai înalte standarde. Să zicem așa: „Europa a venit la Orhei”. Munca depusă de personalul medical, la temelia căruia se află indispensabil competența profesională, diagnostică precisă și tratamentul eficient, satisface pacienții din municipiu, județ și republică.

Am trecut și eu pragul Clinicii Internaționale din Orhei. La început eram rezervat în privința diagnozei și perspectivei tratamentului. Însă rezultatul a fost fericit. Pe această cale exprim gratitudine doctorei-oftalmologă Natalia Palii, care, după studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, revine să activeze în municipiul natal și nu în străinătate(!!!). Am depistat că această tânără manifestă stimă și respect absolut față de pacienți, spre deosebire de o parte din colegii ei din alte instituții medicale. Remarc în mod special, că domnișoara Natalia nu știa nimic despre mine, doar că eram un pacient nu atât de tânăr(!).

Dr. Teo-Teodor Marșalcovschi, Om emerit, municipiul Bălți

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker