In memoriam

Axenia Popescu, fostă profesoară îndrăgostită de poezie, comemorată la Chiștelnița

Satul nu-şi uită oamenii care i-au făcut cinste. Astfel, elevi și cadre didactice, rude și prieteni ai familiei Popescu s-au adunat la bibliotecă pentru a o comemora pe Axenia Popescu, profesoară şi o îndrăgostită de poezie, trecută acum un an în eternitate. 

 

Dna Livia Meleca, directoare-adjunctă a Gimnaziului ”Tudor Brădescu” din localitate a vorbit despre activitatea profesoarei Axenia Popescu, care avea un stil aparte de a motiva elevii să studieze matematica. Dar, deoarece, vorba dictonului, nu e om să nu fi scris o poezie, Axenia Popescu a cochetat şi cu literatura. Participanţii au recitit poezii din creația ei, în care autoarea a cântat familia, profesia, dragostea față de satul natal.

Un elogiu tulburător a adus Axeniei Popescu Vasile Stratulat, pedagog-pensionar, fost diriginte, apoi coleg cu dumneaei, iar Tatiana Popescu, fiica profesoarei a demonstrat un videofilm despre viața și activitatea mamei sale, care a făcut multe pentru copiii din sat: organiza concursuri de poezie, un cenaclu al tinerilor poeți, deplasări la Cucuruzenii-de-Sus la seratele literare organizate de către Vasile Vacaru, acum regretat pedagog, unul din animatorii vieții literare din zonă.                   

S-a vorbit şi despre familia Popescu, locul şi rolul ei în istoria satului. Soțul Axeniei, regretatul inginer-automobilist Leonid Popescu a fost autorul monografiei ”Chiștelnița”. Însăşi Axenia Popescu nu a reuşit să-şi editeze poeziile. Am făcut acest lucru noi, alcătuind recent o culegere computerizată cu titlul ”Axenia Popescu, file din viață” (în imagi-ne), pe care am distribuit-o participanților la activitatea de comemorare. 

Eleonora Latu, bibliotecară, s. Chiștenița                             

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker