OrheiPolitic

Despre secretele Primăriei Orhei, într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău

Publicaţia Jurnal de Chişinău a realizat un interviu cu jurnalista şi directoarea Radio Orhei, Tatiana Djamanov,  care a relatat că imposibilitatea obținerii unor informații de interes public de la autoritățile municipale face parte din multele probleme pe care le întâmpină jurnaliștii postului de radio local. Până în prezent au fost inițiate trei procese în judecată din cauza blocării accesului la informaţii de interes public.

„Am solicitat o informaţie despre o firmă din Chişinău, cu care Primăria Orhei a semnat contracte de achiziţie a unor lucrări. Pe atunci (aprilie 2017, n.n.), suma contractelor era de două milioane de lei, acum această sumă a crescut până la patru milioane de lei”, a menţionat jurnalista.

Într-un alt caz, au fost solicitate rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale, dar nici acestea nu au fost oferite. Contractele sunt secretizate, sub pretextul că acestea conţin date cu caracter personal ori că ar conţine secrete comerciale. La fel, sunt secretizate contractele încheiate de Primărie cu Asociaţia „Pentru Orhei” creată de primarul Ilan Şor, o asociaţie care apare frecvent ca sponsoră. Nu mai este clar unde se cheltuie bani publici, unde se cheltuie bani personali şi din ce surse provin aceştia. Din 2015, Primăria nu a prezentat niciun raport de activitate.

După mai bine de un an, am obţinut câştig de cauză în prima instanţă. După cum era de așteptat, Primăria şi Consiliul municipal au atacat deciziile în instanţa de apel. Procesul se tărăgănează. Astfel, cetăţenii sunt împiedicaţi să afle informaţii importante despre cum sunt cheltuiţi banii publici […] Avem patru viceprimari, un aparat umflat al Primăriei. Nu mai e clar pentru ce şi din ce surse sunt plătiţi. Nu avem acces la informaţii ori, chiar dacă le oferă, maşinăria aceasta dă un răspuns superficial”, a relatat jurnalista de la Radio Orhei pentru publicaţia citată.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker