EvenimenteRezina

Primul raport de monitorizare a primăriei orașului Rezina

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a prezentat în cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici”, primul raport de monitorizare a primăriei orașului Rezina.

În debutul evenimentului, coordonatoarea proiectului, Carolina Ungureanu a spus că: „prin intermediul proiectului se vrea consolidarea rolului de watchdog (literalmente din engl. câine de pază) al societății civile, asigurând o mai mare transparență a achizițiilor. De asemenea, sunt asistate autoritățile guvernamentale, autoritățile de reglementare în achiziții publice și autoritățile contractante să respecte principiile de bună guvernare (transparență, eficiență, eficacitate, legalitate, etică și integritate), în scopul de a îmbunătăți sistemul de achiziții publice și, prin urmare, calitatea investițiilor publice.

Valeriu Rusu, monitorul regional, a analizat planul de achiziții pentru anul 2018 al Primăriei Rezina și două achiziții desfășurate în 2018. Este vorba de: ”Lucrări de reparație a străzii Pirogov și a căilor de acces la grădinița nr.2” și efectuarea ”Lucrărilor de reparație a străzii Tinereții din or. Rezina”.

Astfel, conform Planului de achiziții, Primăria orașului Rezina a planificat pentru anul 2018 achiziții în valoare de circa 11,5 milioane lei (44 de proceduri de achiziții). În mare parte, acestea sunt achiziții de valoare mică și cererea ofertelor de prețuri (COP) și 2 licitații publice. Adițional, pe parcursul anului 2018 au fost operate 3 modificări (în valoare de 681.000 lei) și 2 rectificări la planul anual de achiziții în legătură cu rectificarea bugetului orașului, toate fiind disponibile pe pagina web a autorității locale.

În procesul de monito-rizare a celor 2 achiziții publice lansate și desfășurate de către Primăria orașului Rezina, au fost analizate în detaliu toate documentele aferente achiziției.

Valoarea estimată a proiectului ”Lucrări de reparație a străzii Tinereții din or. Rezina” a fost de 365 000 lei, fără TVA. Conform procesului verbal la licitaţie au fost depuse 4 oferte de la operatorii economici: SC „LUXGAZ” SRL din or. Chișinău; SC TCS International, or. Rezina; SRL „Autodel TRANS”, or. Rezina; ÎM „Servicii Comunal-Locative”, or. Rezina. La evaluarea ofertelor a fost aplicat criteriul “cel mai mic preț”. În rezultatul examinării, evaluării și comparării ofertelor, grupul de lucru a desemnat drept  câștigătoare oferta depusă de ÎM „Servicii Comunal-Locative Rezina” în sumă totală de 350154,34 lei (cu TVA 429785,21 lei).

În procesul de monitorizare s-a constatat că lucrările respective au fost executate, însă au fost depistate aba-teri în îmbrăcămintea de beton a drumului și anume: lipsa spațiilor termodinamice pentru prevenirea fisurării betonului. Aceste spații se fac la fiecare 6 m liniari.

S-a recomandat admi-nistraţiei oraşului să întocmească un act de neconformitate, în scopul lichidării acestor abateri tehnologice.

Al doilea proiect – „Lucrări de reparație a străzii Pirogov și a căilor de acces la grădinița nr.2, blocurile locative nr. 1, 2, 3, 4, 5, din or. Rezina” a fost estimat la 807 584 lei, fără TVA. Au fost 5 pretendenţi:  „Drum-3” SA din or. Călărași; „GREEN TIARA” SRL din or. Orhei; SC „LUXGAZ” SRL din or. Chișinău; SC „PRESTIGIU-AZ” SRL din or. Strășeni; SRL „Autodel TRANS”, or. Rezina. Criteriul de evaluare a ofertelor a fost acelaşi: cel mai mic preț. În rezultatul examinării ofertelor, a fost desemnată câștigătoare cea depusă de  SRL „Autodel TRANS” din or. Rezina, care s-a angajat să îndeplinească lucrările prevăzute în caietul de sarcini pentru suma de 798572,10 lei (cu TVA 958286,10 lei), valoarea estimată a achiziției fiind de 1.364.000 lei fără TVA. Lucrările vizate în contractul de antrepriză urmau să fie executate timp de 60 de zile. Nu s-a reuşit.  La data expirării acestui termen lucrările erau executate în proporţie de 50 la sută.

Lucrările la obiectul dat au fost stopate pe partea carosabilului cu bune intenții, pe o perioadă de 3 săptămâni, str. Pirogov fiind unica cale de acces spre un alt obiect în construcție și stoparea lucrărilor de asfaltare au fost sistate pe perioada transportării către acesta a materialelor de construcție și a echipamentelor. Este vorba de terenul de instruire rutieră ”Orășelul pentru copii”, construit de MAI al R.Moldova cu susținerea financiară a Ambasadei Republicii Federale Germania din București.

La 11 iulie 2018, monitorul a constatat că lucrările de acces rutier în cartierul Pirogov au fost realizate.

Achiziţiile publice sunt dedicate satisfacerii interesului public, dezvoltării şi îmbunătăţirii mediului de viaţă al cetățenilor în localitățile de reședință. Societatea civilă are un rol esențial în asigurarea faptului că banii publici sunt utilizați în interesul public și cu respectarea principiilor de transparență, eficiență și legalitate. Toate datele aferente achizițiilor publice trebuie să fie transparente astfel încât să permită societății civile să se implice și să participe în procesul decizional.

Procesul de monitorizare a achiziţiilor publice din Primăria Rezina a cuprins întregul ciclu al achiziției publice, de la etapa de planificare până la cea de executare a contractului, în măsura în care datele au fost accesibile. A fost analizată și monitorizată respectarea de către Primărie a prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice și, implicit, utilizarea eficientă a banilor publici. Apropo, transparența și accesul la date privind procedurile de achiziție a sporit odată cu lansarea paginii web oficiale a autorității, unde sunt plasate informații precum anunțurile de participare, planurile de achiziții, dările de seamă și rapoarte de monitorizare a contractelor atribuite de către autoritate. Societatea civilă are acces la dosarele ce țin de achizițiile publice lansate și desfășurate. În procesul de monitorizarea a celor 2 achiziții publice lansate și desfășurate de către Primărie au fost analizate în detaliu toate documentele aferente achiziției. Deși au fost constatate unele încălcări precum termenul de execuție a lucrărilor și nerespectarea cerințelor tehnice la executarea lucrărilor, în procesul de achiziție au fost respectate prevederile legale și principiile de transparență și concurență.

Ar fi bine ca administraţia or. Rezina şi în continuare să asigure transparența la toate etapele procesului de achiziție, dar, în mod special la etapa de executare a contractelor, la care deseori se întâmplă  abateri. Totdoată este necesar ca autoritatea locală să asigure un nivel înalt de pregătire a persoanelor responsabile de desfășurarea achizițiilor, atât specialiștii, cât şi membrii grupului de lucru pentru achiziții din cadrul primăriei. De asemenea, se recomandă asigurarea monitorizării mai eficiente din partea autorității a lucrărilor realizate și aplicarea penalităților agenților economici pentru abateri de la prevederile contractuale și/sau executarea neconformă a unor lucrări.

[embeddoc url=”http://viitorul.org/files/library/I%20RAPORT%20MONITORIZARE%20ACHIZITII%20REZINA%20%281%29.pdf” download=”all”]

Dina Roşca

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker