EvenimenteOrhei

”Protestul” Marinei Tauber a fost o acțiune bine planificată

Au trecut două săptămâni de la ”protestul” cu măturile la Orhei,  organizat de către primara de Jora de Mijloc Marina Tauber. Dar izul, să nu zic putoarea emanată de acesta continuă să mai  persiste în aerul urbei și a întregii republici, lăsând loc de interpretări și nedumeriri.

Chestia e că în ziua de 5 august c., la Orhei trebuia să aibă loc tradiționalul Târg al meșterilor populari. Două zile mai înainte data evenimentului era indicată pe un panou la intrarea în clădirea Consiliului Raional. Dar în duminica respectivă am găsit partea din centrul orașului practic demolată în legătură cu faptul că “Șor vrea s-o facă mai frumoasă” (așa a spus unul din conducătorii raionului într-un interviu pentru Radio Orhei). Iar luni dimineață aflu de la Elena Guler, șefa Direcției Cultură, că evenimentul nu a fost pregătit!

În schimb, în aceiași zi, la Orhei a fost gata show-ul cu măturile organizat de Marina Tauber, Pavel Verejanu și încă un activist șorist, numele căruia nu-l cunosc, dar despre care mi s-a spus că la alegerile din anul viitor va fi înaintat din partea partidului Şor candidat la funcția de primar al s. Seliște.

Nu trebuie să fii Sherlock Holmes ca să deduci că acțiunea a fost planificată din timp. Or, îți trebuie timp şi bani să vii de la Chișinău, să aduci autobuze cu oameni, să găsești ghereta cu pricina unde au fost siliţi să se refugieze cei patru cetățeni din Orhei, să aduci acolo vreo 10 angajați ai poliției cu grade de la sergent până la maior, care au avut rolul de statiști pasivi în condițiile când primara Tauber a arătat ce poate. Injuriile la adresa cetățenilor închiși în gheretă intrau perfect  sub inchidența articolului din Codul penal privind ”instigare la ură”. Era firesc ca poliţiştii s-o pună la respect pe M.Tauber, să-i curme acţiunile nelegitime faţă de cetățenii care doreau să discute în mod paşnic cu orheienii. Asta însă nu s-a întâmplat şi Tauber, ajutată de complici, toţi veniţi în Orhei, deja strigau sus şi tare că ei sunt stăpânii oraşului şi-i vor da afară pe toţi cei care nu le convin(!?)

Bomboana de pe colivă a acțiunii a fost totuși atacul cu mături asupra Tatianei Djamanov, directoarea postului Radio Orhei. Subiectul a fost mediatizat pe larg şi condamnat de breasla jurnalistică şi opinia publică. Motiv de discuție ar fi replica obraznică a Marinei Tauber pe rețelele sociale, în care dânsa dă lecții de jurnalism, de fapt dovedindu-şi incompetenţa, obrăznicia, lipsa de educație și bun simț.

Dar cel mai mult în cazul dat miră poziţia autorităților raionale, poliţiei, procuraturii, organizațiilor teritoriale ale formațiunilor politice și sectorului asociativ din Orhei, care nici atunci, nici după, n-au luat atitudine faţă de acţiunile tot mai obraznice şi care deseori depăşesc limita legii ale reprezentanţilor partidului Şor, inclusiv din administraţia publică locală.

În cazul demarșului cu măturile au fost umiliţi în modul cel mai obraznic nişte cetăţeni, inclusiv o jurnalistă care îşi făcea datoria profesională, li s-a încălcat dreptul constituţional la întrunire şi libertatea de exprimare, s-a pus în pericol securitatea publică a cetăţenilor, etc. Aceste fapte ar fi fost oportun să fie examinate la o ședință  extraordinară a Consiliului Raional Orhei, unde șefii structirulor de forță să dea explicații asupra celor întâmplate. Or, declaraţiile tot mai obraznice, violente din ultimul timp ale lui Şor şi complicilor lui şi care ar putea provoca reacţii nedorite din partea altor pături ale populaţiei (se face impresia că anume acest scop se urmăreşte), ar trebui, cred, să pună în gardă autorităţile şi organele de drept din teritoriu. O gloată cumpărată şi zombată poate să pună mâna nu numai pe mături. Dar şi răbdarea cetăţenilor are limită.

                             foto: pro.tv
Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker