Social

Schemă frauduloasă de transportare și comercializare a alcoolului etilic

În  ultimele zile ale lunii octombrie c., colaboratori ai Inspectoratului Gene-ral al Poliţiei au efectuat percheziţii la nişte cetăţeni din or. Rezina, de la care, potrivit surselor redacţiei noastre, ar fi fost ridicată o sumă mare de bani în valută şi câteva tone de alcool. Atunci mai mulţi cititori ne-au solicitat informaţii veridice vizavi de zvonurile care circulau despre această operaţie şi consecinţele ei. Unii susţineau că poliţia a „confiscat” banii şi alcoolul şi i-a promis cetăţeanului respectiv că va scăpa fără dosar dacă vă tăcea. Alţii afirmau că ”percheziţia” a fost efectuată de o grupare de bandiţi deghizaţi în poliţişti. CUVÂNTUL a încercat să obţină informaţii de la organele de drept din teritoriu, care ne-au răspuns că operaţiunea a fost efectuată de Poliţia din Chişinău şi ei nu ştiu nimic.

 

La solicitarea noastră de a clarifica lucrurile vizavi de cazul de la Rezina, Inspectoratul Naţional de Investigaţii, în persoana lui Ion Iachimov, adjunctul şefului INI al IGP al MAI, ne-a relatat următoarele:

„În gestiunea organului de urmărire penală a Direcţiei de poliţie mun. Chişinău se află cauza penală în baza semnelor constitutive ale componenţei de infracţiune prevăzute de art. 248 alin.(5) lit.b) şi d) Cod penal. În cadrul cauzei penale nominalizate au fost efectuate un şir de acţiuni de urmărire penală şi în or. Rezina.

Pe faptele solicitate de Dumneavoastră vă comunicăm că trei persoane, membrii unui grup infracțional cu vârste cuprinse între 34 și 41 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și raionul Râbnița, au fost reținute de poliție pentru afaceri ilegale cu alcool etilic și produse alcoolice contrafăcute în proporții deosebit de mari. Suspecții au prejudiciat  bugetul de stat cu peste 9 milioane de lei.

Timp de patru luni de documentare, ofițerii Direcției Investigare a fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu angajații SCAUP DP mun. Chișinău, sub conducerea Procuraturii mun.Chișinău au stabilit că gruparea infracțională era condusă de un bărbat de 34 de ani.

Acesta, împreună cu alte persoane produceau băuturi alcoolice în zona centru a R.Moldova și comercializau la negru alcool etilic.

Totodată, poliția a stabilit că alcoolul era transportat din regiunea Transnistreană prin postul vamal intern r. Criuleni spre mun. Chișinău în remorci-cisterne, care sunt destinate transportării cimentului, în interiorul lor erau confecționate ascunzişuri specializate transportării vaselor din masă plastică cu alcool etilic.

Astfel, în urma investigațiilor efectuate, la 29 septembrie c., forțele de ordine au reținut în flagrant membrii grupării în timp ce descărcau din două camioane peste 140 de vase de plastic cu alcool etilic a câte 22 litri fiecare, depistându-se peste 3000 litri de alcool, ascunse în locurile special amenajate ale remorcii destinate transportării cimentului (în imagine).

În baza declarațiilor martorilor s-a stabilit, că schema frauduloasă este implementată din luna iunie până în septembrie 2017, astfel, membrii grupării au transportat și comercializat peste 120 t de alcool etilic.

Urmare a perchezițiilor efectuate în depozite, automobile, la domicilii, au fost depistate și ridicate: aproximativ 3000 litri de alcool etilic, 6000 de sticle cu vol.1,5 l de băutură alcoolică slabă fără acte de proveniență, telefoane mobile, 650 000 lei, bani proveniți din activitatea ilegală, înscrisuri de tip ciornă a activității frauduloase a întreprinderii, un registrator video.

Totodată, au fost ridicate și două autocamioane, două remorci-cisterne, peste 52 tone de ciment, un mic-robus care era destinat transportării alcoolului etilic în mun.Chișinău, un jeep de model Chevrolet.

În urma operațiunii desfășurate au fost reținuți, în conformitate cu prevederile art.166 Cod Penal, trei membri ai grupării criminale. ulterior, la 30 septembrie curent, instanța de judecată le-a înaintat învinuiților arest pe un termen de 30 zile în izolatorul de detenție.

 Acest caz a fost documentat în cadrul cauzei penale prin prizma art. 248 alin. 5 Cod Penal al RM. Însă acțiunile infractorilor cad sub art. 241 ”practicarea ilegală a activității de întreprinzător”, art. 244 ”evaziune fiscală”, art. 249 ”eschivarea de la achitarea plăților vamale. Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de contrabandă se pedepsește cu se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani.

În conformitate cu prevederile art. 212 din Codul de procedură penală, alte informaţii referitor la cazul şi persoanele vizate în solicitarea Dumneavoastră nu vă putem comunica”, ne-a răspuns Ion Iachimov, adjunctul şefului INI al IGP al MAI.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker