Economie

De ce scade euro? Moneda europeană pierde teren în raport cu leul moldovenesc

În ultimele două luni, euro s-a depreciat simțitor în raport cu leul. Expertul economic Veaceslav Ioniță afirmă că există trei factori sub influența cărora moneda comună europeană pierde teren față de cea națională.

Un euro costă acum cu 86 de bani mai puțin decât la începutul lunii iunie. În opinia lui Veaceslav Ioniță, această depreciere poate fi explicată ținând cont de trei categorii de factori: cei internaționali, cei sezonieri și cei fundamentali.

Ultimii fac referire la excesul de valută pe piață, care s-a făcut simțită încă în anul 2016, afirmă expertul.

„Populația a vândut cu 650 milioane USD mai mult decât au avut nevoie agenții economici. Asta a dus la aprecierea Leului”, explică analistul.

Factorii sezonieri, la rândul lor, sunt legate de revenirea acasă, în perioada de vacanță, a moldovenilor care muncesc în țările Uniunii Europene. În această perioadă, concetățenii se întorc în Moldova cu multă valută străină.

„Valuta străină se depreciază în Moldova mai mult sau mai puțin de trei ori pe an: sărbătorile de iarnă, Paște și înainte de 1 Septembrie. Moldovenii vin acasă și țara îi întâmpină cu un curs scăzut la valută. Dacă mai ținem cont și de inflație, cei din Italia când vin acum acasă, trebuie să schimbe 125 EURO, față de 100 EURO acum doi ani în urmă”, scrie expertul în postarea sa de Facebook.

În cele din urmă, există factorii internaționali, care contribuie și ei la deprecierea Euro, conchide Ioniță, precizând că, în ultimile 10 zile, Euro s-a depreciat cu 2,2% față de dolarul SUA pe piețele internaționale.

De remarcat că, pe 13 iunie, un euro costa 19 lei și 76 de bani, potrivit cursului valutar al Băncii Naționale a Moldovei. Două luni mai târziu, acesta costă 18 lei și 90 bani.

agora.md

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker