ApropoBlog-uri

Parlamentul a plecat în vacanță… cu pluta

Încheierea unei perioade de activitate parlamentară e punctată, de obicei, de un bilanț al instituției. Într-o republică parlamentară, precum este oficial statul nostru, bilanțul ar trebui să aibă de fapt forma unui raport al Guvernării pe primul semestru al anului în curs. Cu atât mai mult că Guvernarea este asumată politic de Partidul Democrat, cel care face și execută agenda statului în corespundere cu voința și priceperea lui exclusivă.

Întrucât un asemenea bilanț este anunțat pe pagina web a Parlamentului abia miercuri, 1 august, haideți să încercăm o retrospectivă a activității Parlamentului și a Guvernării văzută din punctul de vedere al cetățeanului informat. O vom face desigur într-o formă lapidară, foarte generală și doar în problemele ce țin de „principii și valori”, ca să folosim o sintagmă des uzitată de liderii Partidului Democrat. „Realizările”, „multe și mari” le vom auzi, sunt sigur, miercuri, de la cel ce va prezenta bilanțul în fața presei.

Așadar, ce trebuie să înscriem pe răbojul parlamentar al acestei prime jumătăți a anului 2018.

Primul lucru care se cere arătat este că însăși Parlamentul a confirmat definitiv în această perioadă presupunerea că legislativul nu mai este în fapt ceea ce l-a proclamat Constituția, „organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova…” Ori, majoritatea parlamentară supusă voinței Partidului Democrat nu a fost constituită în urma unor alegeri, fie ele și cele fraudate masiv în 2014, ci în rezultatul unor presiuni obscure asupra celorlalte grupuri parlamentare, presiuni de natură eminamente interlopă (șantaj, corupere), soldate cu racolări politice care depășesc de mai multe ori cota obținută de partid în exercițiul electoral direct. Este forma cea mai gravă a unui proces de uzurpare a puterii în stat, Partidul Democrat transformând astfel Parlamentul într-un organ reprezentativ suprem al unui grup restrâns de samsari* din conducerea sa.

Al doilea lucru de menționat, dar care decurge pregnant din primul, ar fi că în această perioadă Partidul Democrat a activat deliberat și în cunoștință de cauză să discrediteze metodic vectorul pro-european al Republicii Moldova, consfințit în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.  Folosindu-se de Parlament și pedalând pe Guvern, Partidul Democrat a mimat fățarnic reformele, a ignorat interesul național al statului și recomandările partenerilor de dezvoltare prin care fapte a arătat că urmărește integrarea Republicii Moldova în alte spații geopolitice – gri obscure, iliberale și nedemocratice – decât în cel european al legii și prosperității tuturor cetățenilor. În prima jumătate a acestui an, Partidul Democrat a demonstrat deschis și cu maximă impertinență că interesele grupului de samsari din fruntea lui legate de blocarea oricăror posibilități de alternanță la putere a altor forțe politice în viitor sunt atât de mari și de puternice încât acestor obiective egoiste ei sunt gata să aducă cele mai mari jertfe, inclusiv obiectivele legate de destinele acestui pământ, ca reîntregirea națională și integrarea europeană.

Al treilea lucru de menționat este că Parlamentul manipulat de interpușii Partidului Democrat a arătat în prima jumătate a acestui an un total dispreț față de interesul vital al cetățenilor în privința descoperirii schemelor și a persoanelor implicate în furtul Miliardului și a altor delapidări mari și de mare rezonanță națională și internațională. Mai mult, prin ultimele proiecte de legi adoptate în finalul sesiunii, Parlamentul a demonstrat scandalos că grija instituției ține de securizarea furturilor și securitatea hoților, nu de îngrijorările cetățenilor vizavi de lipsa de reacție a statului la marile hoții și de nevoia lor de a se ști apărați de legile statului în care trăiesc. Este o confirmare în plus la faptul deja menționat că Parlamentul a încetat să corespundă dezideratului său constituțional de „organ reprezentativ suprem al poporului”.

Concluzia care se cere la enumerarea celor trei caracteristici ce se desprind din principiile pe care le legiferează, din valorile pe care le exprimă și din obiectivele pe care le trasează activitatea Parlamentului Republicii Moldova în prima jumătate a anului 2018, este că acest organism de stat e sărit mult de pe fundamentele pe care l-a așezat Constituția.

Ce se întâmplă cu protagoniștii politici decidenți care se fac responsabili de această stare nefirească a unui stat? Sunt plecați cu pluta și inconștienți de urmările nesăbuinței lor ori, în nebunia de a nu scăpa din mâini statul capturat – sursa avuției lor, sunt gata să oficializeze banditismul ca formă politică de guvernare? Sunt foarte aproape de această margine, de la care politica dispare și în prim-plan rămâne doar banditismul.

Să vedem ce ne va spune miercuri, trimis la raport, șeful Parlamentului ieșit de pe fix.

Valeriu Saharneanu, 30 iulie 2018

 *DEX: SAMSÁR, samsari, s. m. Persoană care intermediază afaceri de vânzare-cumpărare; misit. ♦ Fig. Persoană care face din orice lucru obiect de negoț. – Din tc. simsar, bg. samsar.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker