Economie

Dezlegare de la Guvern pentru utilizarea simplificată a mineralelor

Mineralele din gropile de împrumut, necesare la construcția digurilor, stoparea alunecărilor de teren sau modernizarea drumurilor vor fi accesibile. Extragerea se va permite până la o adâncime de 5 m.

În scopul facilitării construcției, reparației, modernizării și extinderii drumurilor publice și căilor ferate, digurilor de protecție contra inundațiilor, prevenirii, stopării şi lichidării consecințelor proceselor geologice periculoase, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă de modificare a Codului subsolului, relatează serviciul de presă al Guvernului.

Amendamentele propuse vor permite extragerea rocilor sedimentare, neconsolidate, de argilă, argilă nisipoasă, nisip argilos, până la o adâncime de 5 metri, fără atribuirea în folosință a subsolului, în baza proiectelor de execuție, coordonate cu Agenția pentru Geologie şi Resurse Minerale, supuse expertizei ecologice de stat sau evaluării impactului asupra mediului, cu acordul proprietarului terenului.

Necesitatea de a opera modificări la Codul subsolului a survenit ca urmare a problemelor apărute la reabilitatea drumurilor publice, în cadrul Proiectului de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor din Republica Moldova. Proiectul este implementat cu suportul partenerilor de dezvoltare și prevede construcția unor sectoare de drum noi, extinderea unor sectoare de drum existente cu executarea rambleurilor, pentru care este nevoie de pământ suplimentar. Conform prevederilor normative tehnice în vigoare, construcția rambleurilor se efectuează din pământuri excavate din gropile de împrumut și debleuri.

La fel, aceste modificări vor simplifica procedurile pentru autoritățile publice locale care au nevoie de utilizarea pământului pentru construcția/restabilirea barajelor, combaterea eroziunilor și alunecărilor de teren etc.

Mineralele utile din gropile de împrumut nu vor putea fi comercializate. În costul de construcție a rambleurilor se vor include doar cheltuielile legate de excavarea, transportarea și compactarea acestora. În prezent, pentru obținerea permisiunii de excavare a pământului la construcția rambleurilor, conform procedurilor stabilite în Codul subsolului, este necesară o perioadă de timp îndelungată, ceea ce pune în pericol respectarea termenilor contractuale de executare a lucrărilor rutiere și poate conduce la ratarea mijloacelor financiare alocate de Instituțiile Financiare Internaționale, se mai menţionează în comunicat.

Sursa foto: Makler.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker