SocialTelenești

Dezbateri publice la Teleneşti: de ce memorial are nevoie raionul?

Consiliul Raional Teleneşti va reveni la chestiunea reconstrucţiei Memorialului ridicat în centrul raional în memoria a 300 de militari sovietici căzuți în vara anului 1944 în luptele de la Cula, după desfăşurarea unor dezbateri publice. Aşa au decis consilierii la şedinţa lor recentă, pe agenda căreia a figurat şi chestiunea dată. 

Proiectul modelului renovat al Memorialului a fost descris de Diana Manoli, președinta raionului. Potrivit dumneaei, acesta ar trebui transformat într-un Memorial al Durerii Naționale, dedicat victimelor războaielor și conflictelor militare în care au fost implicaţi teleneşteni, dar şi a victimelor deportărilor. Dna Manoli a remarcat că proiectul este încă în lucru şi vrea să audă opiniile consilierilor.

Mai mulţi consilieri au fost de părerea că varianta actuală a Memorialului este depăşită de timp. Consiliera PCRM Valentina  Perebicovschi a pledat pentru restabilirea plăcilor cu numele celor 300 de militari sovietici. În opinia consilierului PPEM Valentin Vetrilă  încrustarea acestor nume va necesita cheltuieli mult mai mari decât cei 500 000 de lei preconizaţi de Consiliul Raional. Pe de altă parte, teleneştenii care au luptat în Armata Română iarăşi vor rămâne în anonimat, a menţionat dl Vetrilă.

Consilierul PDM Alexei Mereuță a remarcat că obiectul în cauză nu este înregistrat în modul prevăzut de lege, nu are nici titlu cadastral și că chestiunea nu a fost bine pregătită pentru şedinţa consiliului.

”Este nevoie de dezbateri publice vizavi de cum ar trebui să fie acest memorial. Să prezentăm arhitectului un pachet cu idei și concepte, după care acesta să pregătească  proiectul. Nu putem să alocăm bani pentru un proiect despre care avem o ideie vagă”, a punctat consilierul.

Propunerea lui A.Mereuţă a fost sprijinită de secretarul Consiliului Raional Sergiu Lazăr, alți consilieri.

Vladimir Stratulat a propus ca conceptul să fie dezbătut în mass-media locală:

”Noi prea repede am luat-o cu acest memorial, n-avem ideie nici cum se va numi, dar ne grăbim să alocăm bani. S-ar cere mai întât să aflăm părerea locuitorilor orașului, raionului, fiindcă aici a fost un memorial al gloriei militare sovietice, pe soclu nu-i nici un nume de teleneștean căzut în război. Și atâta timp cât vom avea monumente cu soldați sovietici, degeaba mai încercăm să convingem lumea că suntem independenți. Mai este nevoie să consultăm istoricii, etnografii…”, a remarcat consilierul.

În cele din urmă consilierii au decis să scoată chestiunea din agenda şedinţei şi să revină la subiect după desfăşurarea unor dezbateri publice la temă.

   Ion Cernei

Din partea redacţiei:  Săptămânalul CUVÂNTUL este gata să participe la aceste dezbateri, rezervând spaţiul necesar pentru opiniile şi propunerile celor cointeresaţi.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker