Centenarul Marii UniriEvenimenteRezina

Un proiect deosebit, care ne-a oferit posibilitatea să cunoaştem România

În imagine: Mihai Purici, Natalia Rotari şi Irina Lisnic în munţii României. Foto Natalia Rotari

 

„Cunoaște-ţi Țara” este un proiect social al Institutului pentru Cultură și Drepturi Europene și al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”. Autorii lui şi-au propus să organizeze vizite ale cetăţenilor din Republica Moldova în România pentru ca aceştea să vadă pe viu realităţile de acolo, să se convingă de situaţia economică şi socială de peste Prut.

Campania „Cunoaşte-ți Țara” se desfăşoară în tururi de 3 zile şi 2 nopți, în perioada 2014-2018. Participanților li se asigură gratuit cazare şi accesul la cele mai frumoase obiective turistice din România, ei achitând doar taxa de transport. Pornirea autocarelor e din Chişinău sau, la cerere, din alte localitați unde se formează grupuri organizate. Itinerarul vizitelor include obiective turistice din Bucureşti, Sibiu, Braşov, Timişoara, Sighişoara, Alba Iulia, Maramureş, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Transalpina, Transfăgărăşan precum şi alte locuri minunate. În proiect sunt implicați peste 300 de voluntari, 500 de instituții (primării, şcoli, licee, organizații, sindicate). Până acum, în cadrul acestui proiect, peste 100 de mii de cetațeni din Republica Moldova, de diferite etnii, vârste, profesii au vizitat frumoasa Românie!

 

Mai jos publicăm nişte notiţe de călătorie dintr-un tur recent.

Natalia Rotari, Şoldăneşti: Zilele cuprinse între 19-22 iulie 2018 îmi vor rămâne întipărite în minte și suflet pentru tot restul vieții. Grație proiectului „Cunoaște-ți Ţara” am avut ocazia să văd frumoasa Românie. Privind la harta traseului, îmi dau seama că în aceste trei zile am parcurs jumătate de Ţară.

Primul obiectiv turistic a fost Lacul Izvorul Muntelui situat în Carpații Orientali, la 4 km în amonte față de orașul Bicaz din județul Neamț. După ce am admirat împrejurimile, împreună cu grupul coordonat de Irina Lisnic din orașul Rezina am călătorit cu vaporul. Aerul curat, verdele abundent din jur creează o stare de beatitudine, o armonie interioară.

Al doilea punct, care m-a impresonat până la „wow!”, a fost destinația Cheile Bicazului. Doar cei care au văzut această minunăție își vor da seama de unicitatea stâncilor și a serpentinelor.

Tot în prima zi am fost la Lacul Roșu, ce reprezintă un baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului cu o magnitudine de 6,9 din 23 ianuarie 1838, ora 18,45.

A urmat un traseu lung prin România până la Cluj Napoca, unde am fost cazați în căminul studenților de la Universitatea Babeș Bolyai. De la geamul autocarului am reușit să surprind frumusețea locală. Am fost curioasă să văd că 90% din acoperișurile gospodăriilor oamenilor sunt construite din olane și, rareori, din țiglă metalică în nuanțele roșului. Pe fondul verdelui din curte și câmpii, dealuri, aceste acoperișuri îți oferă o stare de bine, de acasă.

A doua zi, de la ora 9:30 până seara târziu am admirat Clujul cu toate frumusețile lui. Ce plăcut îmi era să aud vorbă românească, să ascult ghidul nostru – un student de la universitatea în căminul căreia ne cazasem. Primul obiectiv turistic din listă a fost Grădina Botanică, unde am văzut o sumedenie de specii de plante, unele în sere, altele crescând în mediul natural. Pe la prânz a urmat o vizită în Centrul Istoric al orașului. Clujul m-a cucerit prin arhitectura și istoria sa. Am văzut Piața Avram Iancu, unde sunt situate multe clădiri de o importanță istorică colosală.

Am ajuns seara la cămin după vizita în Parcul central. Am mers mult pe jos, dar s-a meritat din plin. Ochii îmi fugeau după toate clădirile din fața mea. Pe o clădire înaltă cu un turn în față era un citat în limba latină. Am întrebat ghidul ce este această clădire și ne-a spus că e una din bisericile reformatoare din Cluj. Ulterior am observat mai multe astfel de clădiri prin România. Seara s-a încheiat cu vizita la Cetățuie, unde au fost admirate luminile Clujului de seară.

A treia zi a fost una și mai interesantă pentru că nu oricine are ocazia să meargă în inima Salinei Turda, o mină de pe timpuri de extracție a sării. Acum, pe lângă extracția propriu-zisă a acestui zăcământ natural, la o adâncime de 13 etaje în jos se află un adevărat Muzeu Istoric, care nu doar că bucură ochii, dar oferă și posibilitatea de a ne trata. Ghidul nostru ne-a arătat toate minele din interior și uneltele cu care se extrăgea sarea. După această călătorie, care părea a fi pe altă planetă, am fost la Cheile Turzii, un loc stâncos, pereții căreia, conform wikipedia, ating o înălțime de 200 m. Spre seară, autocarul nostru s-a pornit spre orașul Târgu Mureș. Dintre obiectivele turistice ale orașului face parte Centrul, cu piața centrală, numită Piața Trandafirilor. Zidurile cetății medievale sunt dovada istoriei îndelungate a orașului care a avut o putere politico-economică importantă în Principatul Transilvaniei.

Pe la ora 21:00 am pornit spre casă. Deși eram obosiți de-a binelea, sufletul nostru era mulțumit de frumusețea văzută în aceste trei zile.

Mulțumesc aparte coordonatoarei noastre, Irina Lisnic, o tânără din orașul Rezina, care pe tot parcursul călătoriei a dat dovadă de omenie, răbdare, tenacitate, empatie și pasiune pentru ceea ce face! Persoanele, care au selectat-o pentru această funcție foarte responsabilă, au făcut una dintre cele mai bune alegeri!

 

Larisa Negară: Proectul „Cunoaște-ți Țara” ne oferă tuturor cetățenilor șansa să vizităm cele mai frumoase locuri din România! Traseele turistice includ faimoasele cetăți, mănăstiri, locuri, care ne permit să cunoaștem istoria! Transalpina este traseul, care duce spre nori la prop-riu. Frumusețea peisajului acestui traseu e divină – mai bine mergi să le vezi, decât doar să citești despre ele. Am avut norocul să merg cu acest minunat proiect de patru ori. De fiecare dată am avut parte de grija și atenția organizatorilor și coordonatorilor proiectului. De această dată coordonatoare a proiectului „Cunoaște-ți Țara” a fost Irina Lisnic, care s-a isprăvit de minune cu misiunea deloc ușoară.

Elena Coroi: Deși noi am ratat o bună parte din posibilităţi, din motive ob-iective, ceea ce am văzut la capitolul organizare a fost fără cusur. La cât mai multe excursii „Cunoaște-ți Ţara” și alte proiecte minunate de promovare a românismului și unionismului! Mă bucur foarte mult că am cunoscut atâta lume bună și săritoare la nevoie, vă mulțumesc pentru senzația de apartenență, de comunitate pe care ați creat-o. Vă doresc tuturor să fiți mândri întotdeauna de România noastră frumoasă, contrastantă, primitoare, caldă, halucinantă pe alocuri și fascinantă, în general.

Mihai Purici, Rezina: În perioada 19-23 iulie, am avut ocazia, deja al doilea an, să-mi cunosc și mai bine Țara, vizitând în special două mari orașe ale Transilvaniei – Cluj și Târgu Mureș, foarte bogate în cultură, în istorie, în peisaje încântătoare și în oameni frumoși. Deși grupul din Rezina-Râbnița era unul bilingv, ne-am simțit bine împreună, ca într-o familie mare și unită și m-am convins încă o dată că cei din stânga și dreapta Prutului sunt un același popor, trecut prin aceleași greutăți și bucurii, dar care suferă astăzi de o graniță nedreaptă. Vreau să-i îndemn pe toți să-și cunoașcă Țara, să cunoască România, deși nu ți-ar ajunge nici 10 tururi să o cunoști în totalitate, dar merită din plin, iar Proiectul „Cunoaște-ți Țara” ne oferă această posibilitate, fapt pentru care le sunt recunoscător organizatorilor și coordonatorilor.

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker