Apropo

Impozitul unic pe venit de 12% pentru persoanele fizice: avantaje și dezavantaje

Înainte de a pleca în vacanță, în regim de urgență, fără consultări publice, deputaţii PDM şi PPEM au ”împins” așa-numita ”reformă fiscală” prin trei proiecte – 282, 283 și 284. Acestea au fost introduse în ordinea de zi pe furiș – fără dezbateri publice și fără publicarea lor pe site-ul Parlamentului, precum prevede legislaţia. În semn de protest, fracțiunile  PSRM, PCRM, PL și PLDM au părăsit ședința Parlamentului. 

Impozite reduse, scutiri majorate

Astfel, de la 1 octombrie curent, persoanele fizice vor achita din veniturile lor un impozit unic în mărime de 12%. Potrivit proiectului, va fi micșorat impozitul pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%. (În prezent, persoanele fizice care primesc anual până la 33 mii lei plătesc 7% din venituri, iar cei cu venituri mai mari achită 18%).

De asemenea, scutirea personală se majorează de la 11280 lei până la 24 000 lei anual, iar pentru persoanele cu dizabilităţi în legătură cu participarea în acţiuni de luptă pentru integritatea ţării și cele din Afganistan – de la 16800 de lei la 30 000 de lei.

O altă modificare prevede reducerea contribuţiei de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile medico-sanitare de la 23% la 18%, iar a celei achitată de angajatorii din sectorul privat ce activează în condiţii speciale – de la 33% la 26% și a angajatorilor din agricultură – de la 16% la 12%.

Reforma mai prevede că cine are bani sau proprietăți nedeclarate le va putea legaliza până la sfârșitul anului contra unei taxe de 3%. Guvernanții spun că nu urmăresc prin aceasta legalizarea banilor furați de la cetățeni, ci aducerea banilor din economia subterană în economia reală.

Lidera PAS Maia Sandu susţine că prin această lege se doreşte întoarcerea în R.Moldova a miliardului furat” ca proprietate a celor care l-au furat. Guvernarea şi-a dat arama pe faţă şi a recunoscut astfel că este implicată în „furtul secolului”. (…) Ei au nevoie urgent de aceşti bani pentru a se menţine la putere, pentru a corupe electoratul şi a frauda definitiv alegerile”, a menționat Maia Sandu, citată de report.md.

Declaraţii dezminţite. Ce zic experţii

Autorii ”micii reforme fiscale” au declarat că înainte de a veni în Parlament au consultat proiectele de lege cu experții Comitetului, lucru dezmințit de Comitet printr-un comunicat de presă.

Mai mulți experți din R.Moldova apreciază negativ aceste modificări. Expertul Veaceslav Negruță de la Transparency International Moldova, ex-ministru al Finanțelor susține că adevărații beneficiari ai noii cote de impozitare vor fi cetățeni cu venituri mari și foarte mari. Aceştea vor plăti un impozit pe venit în mărime de 12%, cu 6 % mai puţin ca în prezent. În schimb cei cu venituri mici, care la moment achită statului 7%, de la 1 octombrie vor plăti 12%. Când vorbim de domenii cum ar fi agricultura, medicina, educația, ceea ce va rămâne în plus în buzunarul omului este în proporție de 6-30 de lei”, spune Veaceslav Negruța.

Pe de altă parte, potrivit expertului, cota unică de impozitare va conduce la diminuarea încasărilor în bugetele publice locale. Toate primăriile vor fi lipsite, în total, de suma de circa 700-800 de milioane de lei anual pentru că bugetele locale depind de impozitul pe venit al persoanelor fizice,” a menționat expertul.

Cât priveşte amnistia fiscală, Legea 3%, adoptată în pachetul respectiv, avantajează și poartă grija persoanelor cu bani mulți și murdari. „Astfel guvernarea a pus cruce pe tot ce se cheamă investigație KROLL, urmărirea banilor pentru a recupera mijloacele furate”, a declarat Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8. „Toate persoanele aflate la guvernare, în Parlament și Guvern, începând cu 2014 au fost persoanele care într-un fel sau altul au determinat deciziile politice care veneau să asigure confort și protecție persoanelor care au beneficiat sau care au fost implicate în extragerea mijloacelor financiare din Republica Moldova, iar găselnița care a fost adoptată joia trecută în Parlament nu este altceva decât legalizarea ilegalităților admise anterior și este punctul final în toată opera jafului bancar care s-a întâmplat în Republica Moldova. Acum autorii jafului îşi vor putea legaliza liniştiţi averile dobândite ilegal”, a mai spus Negruţa.

În acelaș context, potrivit calculelor expertului financiar Sergiu Gaibu, în urma acestor modificări, povara fiscală pe salariați se va micșora, în medie, doar cu 6 bani / un leu câștigat. Dacă înainte, din fiecare leu câștigat de un salariat statul lua 43 de bani drept impozite, după adoptarea Legii privind cota unică, povara fiscală va fi de 37 de bani. În pofida acestei micșorări, Republica Moldova are în continuare una dintre cele mai înalte poveri fiscale pentru cetățeni vulnerabili”, a afirmat Gaibu în emisiunea „Cutia neagră”.

Conform calculelor expertului IDIS „Viitorul”,  Igor Munteanu, o persoană care are un salariu lunar de 2.000 de lei va avea de câștigat urmare a reformei fiscale 74 de lei, iar o persoană care câștigă lunar 21.000 de lei va beneficia de aproximativ 600 de lei în plus.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker