Politic

Modificările proiectate la Codul Penal l-ar putea scăpa pe Ilan Shor de închisoare

Datorită unor modificări proiectate la Codul Penal, care vor decriminaliza un șir de crime economice, cei vinovaţi de furtul miliartului, inclusiv Ilan Shor, vor putea scăpa de închisoare. Despre aceasta scrie portalulNewsmaker, cu referire la experții care  au comentat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiţiei.

În timp ce autorii proiectului susţin că modificările vor îmbunătăţi climatul investiţional, experţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) spun că este inadmisibil ca persoanele responsabile, implicate în sheme criminale, cum ar fi creditarea infracţională, administrarea frauduloasă a băncilor etc.  să fie eliberate de răspundere penală.

Şi Centrul Naţional Anticorupţie, care a expertizat proiectul, a concluzionat că în document nu sunt indicaţi factorii de risc şi riscul corupţiei, iar expertul CRJ Vladislav Gribincea  vede un astfel de risc şi în faptul că vinovaţii de furtul miliardului nu vor ajunge la închisoare.

Expertul spune că Ilan Sor va putea evita închisoarea, pentru că acţiunile acestuia au fost recalificate de judecătorul care a examinat dosarul în instanţa de fond. La Judecătoria Buiucani, Shor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru cauzarea de prejudicii prin abuz de încredere şi înşelăciune, pe când procurorii cereau ca inculpatul să fie condamnat la 19 ani de închisoare pentru acţiuni mai grave, săvârşite conform altor calificări din Codul Penal.

Proiectul cu modificările „eliberatoare” de răspundere penală este deja gata şi aşteaptă să fie semnat de ministrul justiţiei, iar apoi – transmis guvernului şi parlamentului, notează Newsmaker, citat de radioorhei.info.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker